Genel

Ankara Kulübü Derneği: Ankara giderek taşralaşıyor!

Ankara Kulübü Derneği: Kurumlar İstanbul"a taşınıyor Ankara giderek taşralaşıyor. Ankara Kulübü Derneği, Ankara ekonomisinin kötüye gittiğini ve şehrin giderek taşralaştığı uyarısında bulundu

Ankara Kulübü Derneği, Ankara ekonomisinin kötüye gittiğini ve şehrin giderek taşralaştığı uyarısında bulundu. Ankara Ekonomisi Paneli"nde, ˜Kamu bankaları ve diğer kurumların İstanbul"a taşınmasının da şehir açısından ciddi bir talihsizlik olduğu" görüşünde birleşildi.

ANKARA Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, Ankara ekonomisinin kötüye gittiğini ve şehrin giderek taşralaştığını savunarak, œKamu bankaları ve diğer kurumların İstanbul"a taşınması da ciddi bir talihsizlik dedi. Ankara Kulübü Derneği tarafından Abidinpaşa Köşkü"nde düzenlenen œAnkara Ekonomisi Panelinde konuşan Metin Özaslan, başkent ekonomisinin 1980 sonrası gerileme eğilimine girdiğini ve aldığı göç nedeniyle de Türkiye"nin önemli işsizlik havzalarından biri haline geldiğini söyledi.

2008 verilerine göre Ankara"da işsizlik oranının yüzde 11.8, Türkiye ortalamasının ise yüzde 11.1 olduğuna işaret eden Özaslan, şehirlerdeki genel gelişmişlik ortalamasına bakıldığı zaman İstanbul"dan sonra 2. sırada yer aldığını, sanayi sektöründe ise şehirler arasında 6. sırayı aldığını söyledi. Özaslan, eğitim ve sağlık konusunda ise Ankara"nın İstanbul"un da önünde 1.sırada yer aldığını kaydetti.

Kamu bankaları ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gibi kurumların İstanbul"a taşınmasının Ankara için ciddi bir talihsizlik ve şehrin ekonomisi için ciddi bir tehdit olduğunu ifade eden Özaslan, şunları söyledi:

œMedyanın İstanbul"a taşınmasıyla Ankara"da kültür ve sanat zemini de kaybolmaya başladı ve Ankara giderek taşralaşmaya başladı. Ankara Türkiye Cumhuriyetinin başkentidir, yani bu ülkenin vitrinidir. Bu vitrinin uygun bir şekilde yeniden dekore edilmesi gerekiyor. şžehre yönelik olarak kalkınma politikaları geliştirmek gerekiyor.

20 bin kişi Ankara"dan gider

Hazine Müsteşarlığı Eski Müsteşar Yardımcılarından Recep Hakan Özyıldız ise kamu bankalarının Ankara"dan taşınmasıyla eğitimli, orta ve üst gelir düzeyine sahip aileleriyle birlikte toplam 15-20 bin kişinin şehirden gideceğini, bunun da başta gayrimenkul ve otomotiv sektörünü, ardından da özel okul, dershaneler, gıda ve giyim sektörünü etkileyeceğini söyledi. Almanya dışında bütün dünyada merkez bankalarının başkentte yer aldığını belirten Özyıldız, œİçinde "cumhuriyet" olan bir kurumun başkentten alınması anlaşılması güç bir uygulama dedi.

İstanbul"da ulaşım imkansız

Dünyada ve Türkiye"de bankacılık işlemlerinin yüzde 80-90"ının elektronik ortamda yapıldığına, elektronik imza uygulamasının giderek yaygınlaştığına dikkati çeken Recep Hakan Özyıldız, œBu bağlamda baktığımız zaman bu kurumların merkezlerinin Ankara"da veya İstanbul"da olması önemli değil. O zaman hangi nedenle Ankara sevilmiyor Finans merkezi neden çankırı, Kırşehir, Afyon, Bolu, Haymana değil de İstanbul Benim gördüğüm kadarıyla bu, ekonomik bir karar değil diye konuştu.
Vatan