Yeni Şirketler

Ankara-Niğde Otoyolu meclis gündeminde!

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Yap-İşlet-Devret modeliyle ERG şirketi tarafından inşa edilen Ankara-Niğde Otoyolu’nu TBMM’ye taşıyarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi hazırlandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu hizmete giren Ankara- Niğde Otoyolu’nun açılış konuşmasında yıllık 743 milyon lira yakıt tasarrufu ve toplamda da yıllık 1 milyar 628 milyon lira tasarruf sağlanacağını, ayrıca işletmenin ilk yıllarında verilen geçiş garantilerinin kapasitenin üzerinde olacağını açıklamıştı. Maliyet kalemlerindeki yatırımın Türk Lirası ile, bakım maliyetleri ve işletmenin ise döviz olarak Avro bazında yapılmasını eleştiren Yeşil, garanti geçişli köprü ve otoyol maliyetleri nedeniyle kamunun üstlenebileceği miktarlardaki maliyet
kalemlerinin şirketler vasıtasıyla yaptırılmasının örtülü sermaye transferi anlamına geldiğinden bahsederek, şu yorumda bulundu:

“Her yıl bu garanti geçişli köprü ve yolların kamuya olan maliyeti artmaya devam ediyor. Üstelik yine Ankara-Niğde otoyolu için günde kaç araç geçiş garantisi verildiğini de ticari sır kapsamında açıklamıyorlar. Neyin ticari sırrı? Kamuyu doğrudan ilgilendiren bir konuda “ticari sır” diyip işin içinden çıkamazsınız. Doğmamış yavrularımıza vergi yükü bindiriyorsunuz. Şirketlerin kasası dolarken vatandaşın yükü artıyor. Geçen yıl KÖİ projeleri nedeniyle devlete 83.7 Milyar Lira ek yük bindirdiler, bu sene ne kadar yük bineceği belli değil. Bu gidişat sürdürülebilir değil.”

GARANTİLER YİNE DÖVİZLE, ZAMLAR ENFLASYONUN ÜZERİNDE

“Yeni yılda; köprülere, otoyollara yapılan zamlar nedeniyle alım gücü düşen vatandaşın dayanma gücü kalmadığını belirten Yeşil, “Anayasamızın 172’nci maddesine göre Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder. hükmü gereği devletin güçlü olan şirketlere karşı güçsüz olan tüketicileri koruması” gerekirken maliyetler yine döviz bazında hesaplanıyor. Üstelik otoyol ve köprü zamları enflasyon rakamlarının dahi üzerinde yapılıyor. Denetimsiz, başıboş bırakılmış bu çarpıklığa dur diyecek bir yargı da bırakmadılar.” diye konuşarak sözlerini tamamladı.

Konuyu meclis gündeminde ele alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevaplandırılması talebiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları sordu:
Ankara - Niğde Otoyolu’nda üç ayrı kesimde günlük verilen araç garanti sayısı kaçtır? EGR şirketi yapım aşamasında kredi kullandırılmış mıdır? Şayet kullanılmışsa kredi finansmanı sağlayan kamu bankası mevcut mudur? Ankara-Niğde Otoyolu ihalesi hangi tarihte yapılmıştır? İhaleye hangi şirketler katılmıştır? İhalenin yabancı para cinsinden yapılmasının gerekçesi nedir? 2002-2020 yılları arası Otoyol yapımı için yap-işlet- devret modeline sahip verilen ihale sayısı kaçtır? Araç sınıflarına göre uygulanan geçiş ücretleri nelerdir?