Ulaşım

Ankara-Samsun arası iki saate düşecek!

Bakanlık, Başkent ile Karadeniz'i birbirine bağlayacak dev proje için düğmeye bastı. Ankara-Samsun Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesi ile Ankara- Samsun arası iki saate düşecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım müjdeyi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda verdi. Ankara-Samsun YHT hattının ihale aşamasına geldiğini belirten Bakan Yıldırım, "Samsun-AmasyaÇorum- Kırıkkale'den oluşan 286 kilometrelik Hızlı Tren Hattı projemiz ile Ankara-Samsun arası 2 saat 15 dakika olacak" dedi. 


ETÜT ÇALIŞMASI TAMAM 

Başkent ile Karadeniz'i buluşturacak dev projenin detaylarını SABAH Ankara'yla paylaşan Bakan Yıldırım, projenin etüt çalışmalarının tamamlandığını onay çıktığı anda yapıma başlanacağını söyledi. Yıldırım, "Samsun-Çorum-Kırıkkale YHT projesi bittiği anda dev bir hizmet ülkemize kazandırılmış olacak. Samsun İlini, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesine bağlayacak ve ülkemizin en önemli kuzey-güney aksı olacak proje ile söz konusu demiryolu koridor yüksek standartlı hale dönüştürülecektir. Ayrıca, Yerköy-Kırşehir-Aksaray- Ulukışla Demiryolu projesinin tamamlanması ile Samsun- Mersin limanları arası demiryolu bağlantısı sağlanarak kuzeyden güneye kısa sürede ulaşılması hedeflenmektedir" dedi. Söz konusu hattın İç Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz olmak üzere üç büyük bölgeyi birbirine bağlaması noktasında çok önemli olduğunu belirten Bakan Yıldırım "Proje Ankara, Çorum ve Kırıkkale koridoru olmak üzere üç aşamada hayata geçirilecek. Kesin proje hazırlama ihalelerine Delice-Çorum, Çorum-Merzifon ve Merzifon-Samsun olmak üzere 3 kesim halinde çıkılması planlandı" diye konuştu. "Ankara ile Samsun arasında YHT konforunu çok yakında hayata geçireceğiz" diyen Bakan Yıldırım, "Proje hayata geçirildiğinde Ankaralı vatandaşlarımız Samsun'a, Samsun'daki vatandaşlarımız da Ankara'ya 2 saatte ulaşabilecek. Dev proje ile iki bölge insanına konforu getireceğimiz gibi onları saatler süren yolculuktan da kurtarmış olacağız. Proje hizmete açıldığında Samsun-Ankara arası 2 saat 15 dakika olacak böylece Ankara ile Karadeniz arasında 'hızlı' bir köprü kuracağız. Ayrıca bu hat ile hem yolcu taşımacılığında hem de yük taşımacılığında hızlı tren konforuna çok kısa bir süre sonra Samsun'da kavuşacak" şeklinde konuştu. 


YHT ANKARA GARI BU YAZ AÇILIYOR

Türkiye'nin YHT ağını Ankara merkezli kurduklarının altını çizen Bakan Binali Yıldırım, "Adım adım, Ankara çıkışlı olmak üzere, nüfusumuzun büyük bir kısmını hızlı demir yolu hattıyla buluşturuyoruz. Bu proje ile Samsun'u, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesine bağlamakla kalmayacağız, ülkemizin en önemli kuzey-güney demiryolu aksını da oluşturmuş olacağız. Ayrıca, Yerköy-Kırşehir-Aksaray-Ulukışla Demiryolu projesinin tamamlanması ile Samsun-Mersin limanlar arası demiryolu bağlantısı da bu hat ile sağlanmış olacak. Öte yandan Ankara YHT Garı'nın yapımı devam ediyor. 2016 yaz aylarında tamamlanmasını planlıyoruz. Proje hizmete açıldığında Samsun- Ankara arası 2 saat 15 dakika olacaktır." 


Sabah Ankara



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye tarafından sipariş edilen 7 adet çok yüksek hızlı tren setinden ikincisi TCDD Genel Müdürlüğü'ne teslim edildi. 519 yolcu kapasiteli tren, saatte 300 kilometre hız yapabiliyor. Son teslimle YHT filosu 14'e çıktı.


TCDD Genel Müdürlüğü tarafından Alman Siemens firmasına yaptırılan yeni çok yüksek hızlı tren setlerinden ikincisi de teslim edildi.TCDD Genel Müdürlüğü'nce Ankara-Konya, Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul ve İstanbul-Konya hatları ile yapımı devam eden Ankara-Sivas, Ankara-İzmir YHT hatları ile Konya-Karaman ve Bursa-Bilecik hızlı tren hatlarında kullanılmak üzere 31 Mayıs 2013 tarihli sözleşmeyle Alman Siemens firmasına 7 adet çok yüksek hızlı tren sipariş edildi. Yolcu taleplerini karşılamak amacıyla TCDD tarafından temin edilen HT 80000 serisi Velaro D tipi tren seti, 23 Mayıs 2015 itibarıyla Ankara-Konya YHT hattında sefere başladı. Siemens firmasına yaptırılan yeni çok yüksek hızlı tren setlerinden ikincisi de teslim edildi.


KALAN 5 TREN EKİMDE


Dünyadaki örnekleri içinde en üst standartlara sahip söz konusu tren setleri, konfor, güvenlik donanımları, seyahat ve araç özellikleri bakımından mevcut en iyi araçlar arasında yer alıyor. Söz konusu tren setlerinin, diğer tren setlerinden en önemli farkı, çok yüksek hızlı tren seti grubuna girmeleri ve saatte 300 kilometre işletme hızına ulaşmaları olarak gösteriliyor. Diğer yüksek hızlı tren setleri ise saatte 250 kilometre hıza çıkabiliyor.


Geriye kalan 5 adet çok yüksek hızlı tren setinin ise ekim sonuna kadar TCDD'ye teslim edilmesi planlanıyor.


WIFI'Lİ YOLCULUK


Çok yüksek hızlı tren setlerinde 45'i birinci sınıf, her biri 4 yolcu kapasiteli toplam 3 adet business class kompartımanı (12 koltuk), 424'ü ekonomi sınıf, 36 kişilik oturma kapasiteli restoran, 2 adet tekerlekli sandalye yeri olmak üzere toplam 519 yolcu kapasitesi bulunuyor.


Yeni tren setlerinde, vagon tavanlarında yolcu bilgilendirme amaçlı monitörler, yolcu eğlence sistemleri (1. sınıfta koltuk arkaları ekranlar ve business class kompartımanlarda kolçak tipi ekranlar, kesintisiz internet erişimi, canlı TV yayınları), güvenlik sistemleri ve engelli yolculara yönelik alanlarda personelle iletişim sağlanması için dahili telefonlar yer alıyor.


'Sonraki durak türkiye' afişi ile ankara'ya geldi


Ankara'ya ulaşan lieri teknoloji ürünü tren setleri, mevcut yüksek hızlı tren setlerinde olduğu gibi yüksek güvenlik sistemleriyle donatılmış durumda. Ayrıca tren setinde yolcu eğlence sistemiyle dünyadaki tüm YHT setleri arasında en kapsamlı olarak öne çıkıyor. Tren seti Türkiye için teslimata "Next stop Turkey"(Sonraki durak Türkiye" yazısıyla teslim edildi. Tren seti teslerin ardından bu yılın sonunda ancak işletmeye girebilecek. Yol uyumları ve tesleri gerçekleştikten sonra ancak set TCDD filosunda yolcu taşımaya başlayacak. Son setin teslimi ile türkiye'deki yüksek hızlı Tren sayısı 14'e çıktı. Yıl sonunda 5 tanenin teslimi ile rakam 19'a yükselecek.


TRENİN RENGİ TURKUAZ


Setlerin renkleriyle ilgili TCDD web sayfasındaki anket sonucunda 8 farklı renk arasından turkuaz seçilerek buna uygun olarak üretim yapılmıştı.

 

Güvenlik konusunda iddialı olunan yeni tren setleri, araç güvenliği ve tren kontrol sistemi olmak üzere kapsamlı emniyet ve güvenlik sistemlerine sahip. Araçta seyir güvenliğini etkileyecek herhangi bir olumsuzluk anında gerekli tedbirler sistem tarafından otomatik alınıyor.


Velaro D serisi olan çok yüksek hızlı tren seti (HT 80000 serisi), Almanya demiryolu işletmecisi DB için üretilen, çoklu sistemlerle donatılan, Fransa, Belçika ile İngiltere'de işletilebilir bir tren seti ve hazır halde Türkiye'ye gönderildi.



Yeni Şafak



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


CDD tarafından Siemens'e sipariş edilen yedi adetlik 'çok yüksek hızlı tren' setinden ikincisi de teslim alındı.


519 yolcu kapasiteli tren, saatte 300 kilometre hız yapabiliyor. Bu trenler Ankara-Konya, Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul ve İstanbul-Konya gibi hatlarda kullanılacak.


Bugün