Ankara Saraçoğlu Mahallesi'nde kentsel dönüşüm başlıyor!
Ankara' nın tarihi alanlarından Saraçoğlu Mahallesi'ne neşter vuruluyor. Türkiye' nin ilk toplu konutuna ev sahipliği yapan Saraçoğlu ile Güvenpark' ı birleştirecek bir dönüşüm projesi gündemde...
Ankara'nın tarihi alanlarından Saraçoğlu Mahallesi'ne neşter vuruluyor. Türkiye'nin ilk toplu konutuna ev sahipliği yapan Saraçoğlu ile Güvenpark'ı birleştirecek bir dönüşüm projesi gündemde.
Milli emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya, Saraçoğlu Mahallesi'ndeki kütüphanede düzenlenen törende, 75 binanın bulunduğu 94 bin 297 metrekarelik bölgenin yenilenmesine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bu alanın 'devlet mahallesi' olma statüsünün kaldırıldığını söyledi. Mahallenin dönüşüm programına alınacağını belirten Kaya, bütün bina ve ağaçların korunacağını kaydetti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen de çalışmaları sivil toplum kuruluşları ile birlikte yürüttüklerini belirterek, ulusal proje yarışması düzenlemeyi planladıklarını bildirdi. Gürgen, "2015 yılının ocak ayında, kazanan projeyle karşınızda olacağız" diye konuştu.
Proje yayılacak
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci ise projenin kendi hayali olduğunu belirterek, "Tarihi bir gün yaşıyoruz. Projeyi sadece Saraçoğlu Mahallesi olarak düşünmemek lazım. İşin içine Güvenpark'ı da katmak lazım. Burayı hep birlikte bir kültür havzası haline getirmemiz lazım" dedi.
Alman mimar yaptı, vekiller beğenmedi
Saraçoğlu Mahallesi, 1940'lı yıllarda cumhuriyet döneminin ilk toplu konut uygulaması olarak planlandı. Sitenin merkezi ise uzun yıllar Çankaya Kaymakamlığı ve kütüphane olarak kullanıldı. Nazilerden kaçarak Türkiye'ye gelen ve Opera Binası'nda imzası bulunan Alman mimar Paul Bonatz tarafından başlanan toplu konut projesi, ismini dönemin Başbakanı Şükrü Saraçoğlu'ndan alıyor. 642 dairelik toplu konut projesi 2 yıllık inşaatın ardından 1946 yılında bitirildi. 2. Ulusal Mimarlık akımının en önemli örneği olan proje, 'Türk Evi' temasını temel alıyor. Aslen milletvekili lojmanı olarak düşünülen konutlar, milletvekilleri tarafından beğenilmeyince memurlara tahsis edilmişti.
Milliyet