Genel

Ankara Ticaret Borsası, 10 milyon TL'ye 86 depo yapacak!

Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, 30 bin ton kapasiteli çelik siloların geçen yıl hasat mevsiminden sonra tamamlanması  nedeniyle bu yıl ancak 10 bin ton tahıl ve hububat depolayabildiklerini bildirdi

Ankara Ticaret Borsası (ATB), Gölbaşı-Ahiboz 'da yaptırdığı hububat depolanmasıyla, pazarlamasında kullanılacak  30 bin ton kapasiteli çelik siloların tamamlanmasının   ardından, bu kez de aynı  alanda biner tonluk 86 yatay depo ile satış salonu ve idare binasının yapımı için düğmeye bastı.

ATB Başkanı Faik Yavuz, 30 bin ton kapasiteli çelik siloların geçen yıl hasat mevsiminden sonra tamamlanması  nedeniyle bu yıl ancak 10 bin ton tahıl ve hububat depolayabildiklerini söyledi.  Ahiboz 'da çelik siloların yanına 86 adet, biner tonluk yatay depo yapacaklarını  belirten Yavuz, bunun için bir kooperatif kurulduğunu açıkladı.

Yatay depoların yapılacağı yer ile ilgili bir imar değişikliği yapılması gerektiğini, Gölbaşı Belediyesi 'nin imar değişikliği yapılması konusunda gerekli  kararı alarak bunun onaylanması için Büyükşehir Belediyesi 'ne gönderildiğini  kaydeden Yavuz, buradaki prosedürün tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

DEPOLAR YAKLAşžIK 10 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK

Söz konusu prosedürün tamamlanmasının ardından yatay depoların temelinin Mayıs veya Haziran ayında atılmasını planladıklarını belirten Yavuz, depoların  yapımının bir yılda tamamlanacağını belirtti. Depoları 2012 'nin ortalarına doğru  hizmete açacaklarını belirten Yavuz, söz konusu projenin yaklaşık 10 milyon  liraya   mal olacağını söyledi. Yatay depoların her birinin biner ton kapasiteli  olacağını ve içinde kuru bakliyat ile hububat saklanacağını kaydeden Yavuz, yatay  depolarla ilgili kurulan kooperatifte ise Türkiye 'nin en büyük hububat ve  bakliyat firmalarından 10 'unun yer aldığını anlattı.

Yatay depoların yanı sıra 30 bin ton kapasiteli çelik siloların bulunduğu alana bir de satış salonuyla idare binası yapacaklarını kaydeden Yavuz, Haziran  veya Temmuz ayında da bunun temelini atacaklarını ve 2-2,5 ay gibi kısa bir  sürede de tamamlayarak hasat döneminden önce hizmete açmayı istediklerini  bildirdi. Yavuz, satış salonu ve idare binasının yaklaşık 1,5 milyon liraya mal olacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesine Ahiboz 'da gerçekleştirdiği altyapı çalışmaları  için teşekkür eden Yavuz, Belediyenin Ahiboz 'da söz konusu projeye yakışır bir  altyapı gerçekleştirdiğini söyledi. Geriye bir tek yolların yapımının kaldığını,  Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek 'in bu konuda kendilerine söz verdiğini  belirten Yavuz, 'Biz de bu yolların yapılacağını inanıyoruz ve yapımını  bekliyoruz' dedi.

Bilindiği gibi ATB, Gölbaşı-Ahiboz 'da hububat depolanmasıyla, pazarlamasında kullanılacak 30 bin ton kapasiteli çelik siloların yapımını geçen  yıl içerisinde tamamlayarak hizmete almıştı. Yaklaşık 13 milyon liraya mal olan  tesisin sırf mekanik altyapısı için yaklaşık 7,5 milyon lira harcanmıştı. Ahiboz 'da 6 'sı 2 bin 500, 12 'si de bin 500 ton kapasiteli 18 silonun yanı  sıra içinde paçal ürün hazırlanacak her biri 100 'er tondan olmak üzere 5 silo  yapılmıştı.

AA