23 / 12 / 2024

Ankara Turizm Otelcilik Okulu yıkımı ve imar planı TBMM'de!

Ankara Turizm Otelcilik Okulu yıkımı ve imar planı TBMM'de!

Ankara Turizm Otelcilik Okulu binasının yıkımına, binayla ilgili asbest tespiti yapılıp yapılmadığına ve alanla ilgili imar planı değişikliği meclis gündemine taşındı...



CHP  Ankara  Milletvekili Necati Yılmaz, Ankara Turizm Otelcilik Okulu binasının yıkımına, binayla ilgili asbest tespiti yapılıp yapılmadığına ve alanla ilgili imar planı değişikliği meclise konu oldu. Yılmaz, sorularını Başbakan Binali Yıldırım'a yöneltti.


Yılmaz önergesinde "Beşevler’deki Ankara Turizm Otelcilik Okulu Binası alandaki imar planı değişikliği ile ilgili, Mimarlar Odası’mn açtığı dava devam ederken hiçbir önlem alınmadan yıkılmıştır. Okul binası 2015 yılında depreme dayanıklı olmadığı için boşaltılmış, okul öğrencileri başka bir binaya taşınmıştır. Söz konusu okul binası ise depreme dayanıklı hale getirilmek yerine boş bırakılarak, adeta yıkılmaya terk edilmiştir.


Atıl durumda bırakılan okul binası, 11 Mayıs 2017 tarihinde, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve üniversitelerin yakınında olduğu düşünülmeden, öğrencilerin ve trafiğin yoğun olduğu 17.30’da kontrolsüz bir şekilde yıkılmaya başlanmıştır. Geçtiğimiz yıl, “Ankara Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi” kullanımında olan söz konusu parsel eğitim alanı kullanımından çıkarılmış, “ibadet alanı” kullanımına dönüştürülmüştür. 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ile yapılan bu değişiklik Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14.10.2016  gün ve 2043 sayılı kararı ile onaylanmış ve anılan nazım imar planı değişikliği 31.10.2016   tarihinden itibaren askıya çıkarılmıştır. Planın askı sürecinde Diyanet İşleri Başkanlığının itirazı olmuş ve “bodrum katlarda yapılacak otopark ve diğer kullanımlar emsale dâhil değildir” ifadesi eklenerek plan değişikliği 13.01.2017 tarihinde kabul edilmiştir. İlgili odaların dava süreci devam ederken ise söz konusu binanın yıkımına başlanmıştır. " dedi. 


Yılmaz'ın soruları


1. Beşevler’de üniversiteler mahallesinde, öğrencilerin ve vatandaşların yoğun olarak kullandığı bir muhitte bulunan okul binası neden hafta içi bir günde ve akşam saatlerinde yıkılmaya çalışılmıştır? Bu yıkım işleminin iznini kim veya hangi kurum vermiştir?


2. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Havagazı Fabrikası yıkımı sırasında dikkat çektiği asbest tehlikesi, yıkılan okul binası için de söz konusu mudur? Henüz Havagazı Fabrikası ile ilgili asbest tehlikesinin olumsuz sonuçlan ölçülmemiş iken neden benzeri bir tehlikeye vatandaşlanmız yeniden maruz bırakılmaktadır?


3. Söz konusu binanın 1961 yılında tamamlandığı düşünüldüğünde, binanın asbestli yapı ve ısı yalıtımı malzemesi muhteva edip etmediği tespit edilmiş midir? Bu konuda hazırlanmış bir rapor mevcut mudur? Asbest kullanımına dair bir inceleme yapılmadıysa, binanın tedbir alınmadan yıkımından kim veya hangi kurum sorumludur?


4. Binanın yıkımından Ankara Büyükşehir Belediyesinin yazılı veya sözlü bir bilgi verilmiş midir? Büyükşehir Belediyesi’nden binanın yıkımı ile ilgili gerekli izinler alınmış mıdır? Alındıysa bu izin verilirken binanın asbestli malzeme ihtivasına dair bir inceleme talep edilmiş midir? Asbest solunmasına bağlı olarak bölgede çıkabilecek bir halk sağlığı krizinden kim sorumlu olacaktır?


5. Kontrolsüz olduğu iddia edilen yıkım sırasında alanda çalışan emekçiler zarar görmüş müdür? Söz konusu parselin çevresinde ikamet eden veya orada bulunan vatandaşlardan zarar gören var mıdır?


6. Okul binasının bulunduğu parsel üniversitelerin bulunduğu bir alanda bulunmasına ve önceden eğitim alanı olarak kullanılmasına rağmen hangi ihtiyaca cevap vermek amacıyla ibadet alanına dönüştürülmüştür? Bölgedeki eğitim alanı ve okul ihtiyacı ortadan kalkmış mıdır? Böyle bir tercih yapılmasında verilmek istenen siyasi bir mesaj var mıdır?


7.Söz konusu parsel, ibadet alanına dönüştürülmesine rağmen “bodrum katlarda yapılacak otopark ve diğer kullanımlar emsale dâhil değildir” ifadesi plana neden eklenmiştir? İbadet alanında yer alması talep edilen ve emsale dâhil edilmeyen “diğer kullanım alanları” ne amaçla kullanılacaktır?


8.Ankara Turizm Otelcilik Okulu Binası’nın bulunduğu parselin plan değişikliği hakkında Mimarlar odasımn başlattığı dava süreci devam ederken, böyle bir yıkıma teşebbüs edilmesinin nedeni nedir? Bölgeden elde edilecek rant ile yıkımın oldu bittiye getirilmesi arsında bir ilişki var mıdır?


9. Ankara’da tarihi binaların davalar devam ederken yıkılması bir norm haline mi getirilmeye çalışılmaktadır? “Yık yerine yenisini yap” mantığı ile bir kent yönetilebilir mi?



 

Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 


 


Geri Dön