Ulaşım

Ankara, yüksek hızlı demir ağlarla örülüyor!

Yüksek Hızlı Tren (YHT) yavaş yavaş kara tren imajının geride kalmasını sağlıyor. Bugünlerde ise hızlı trenin merkezi olan Ankara yeni YHT Garı ile birlikte “YHT Başkenti" olma yolunda hızla ilerliyor.

Türkiye'de, 2003 yılından itibaren tarihinde hiç olmadığı kadar sağlanan yatırım ödenekleriyle yeni projeler hayata geçiriliyor. Bu projelerin başını ise Ankara merkezli YHT hatları oluşturuyor.

 

İlk olarak 2009 yılında Ankara-Eskişehir, 2011 yılında Ankara-Konya, 2013 yılında Konya-Eskişehir ve 2014 yılında Ankara-İstanbul ile Konya-İstanbul arasında YHT ile tanışan Türkiye, bu kategoride dünyada sekizinci, Avrupa'da altıncı YHT işletmecisi olmanın da gururunu yaşıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bugünlerde ise Ankara-Sivas, Ankara-İzmir, Bursa-Bilecik-Konya ve Konya-Karaman Hızlı Tren hatlarında çalışmalarını sürdürüyor. Kademeli olarak yeni hatların devreye girmesi ve artan yolcu sayısıyla da cumhuriyetin ilk yıllarında inşa edilen tarihi Ankara Garı'nın da misyonunu tamamlayarak, görevini yeni YHT Garı'na bırakmasıyla Ankara'nın hızlı tren ağlarıyla donatılması yolunda önemli bir adım atıldı.

 

Ankara merkezli 3 bin 500 kilometrelik YHT, 8 bin 500 kilometrelik de hızlı tren ağı yapmayı planlayan hükümet, bu hedefe uygun olarak 2014 yılında mevcut Ankara Garı'n güneyinde YHT Garı'nın inşası serüvenine başladı. Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edilen Ankara YHT Garı, günlük 20 bin yolcuya hizmet veriyor. Garın ilerleyen zamanlarda ise günlük 50 bin yolcuya hizmet vermesi planlanıyor.

 

 

Ankara YHT Garı’nın özellikleri

 

30 metre yüksekliğinde, 178 bin metrekare kapalı alan ve bodrum katlar dahil toplam 8 kattan oluşan YHT Garı’nda, 3 adet peron ve 6 adet hızlı tren hattı bulunuyor. YHT Garı, en son teknoloji kullanarak engellilerin tüm ihtiyaçlarını karşılama özelliğiyle öne çıkıyor. YHT Garı'nın açılışın ardından 19 yıl 7 ay süreyle yüklenici firma, yolcu taşıma ve hızlı tren işletmesi ise TCDD tarafından yürütülmesi planlanıyor.Ankara YHT Garı’nın, 19 yıl 7 aylık işletme süresi sonunda tamamen TCDD’ye devredilmesi öngörülüyor.

 

Yeni YHT Garı, Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasında yer alıyor. Ankara Hızlı Tren Garı, 21 bin 600 metrekarelik alan üzerine inşa ediliyor. Günde 50 bin, yılda 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak garın zemin katında yolcu dinlenme salonları ve büfeler bulunuyor. Garın iki katında 5 yıldızlı otel, çatı katında ise restoran ve kafeleryer alıyor. Tesisin zemin katının altında peronlar ve bilet satış gişeleri, bir alt katta ise 3 bin araçlık kapalı otopark yolculara hizmet vermek için adeta gün sayıyor.

 

 

TARİHİ ANKARA GARI KORUNUYOR

 

Mevcut tarihi gar binasının ve etrafındaki tesislerin ise tarihe duyarlı planlama yaklaşımıyla korunması planlanıyor. Türkülerimize ve anılarımıza kazınan cumhuriyetle yaşıt bina, yeni bir cazibe merkezi olarak fonksiyonel bir yaklaşımla yeniden yapılandırılıyor. Batı ülkelerindeki YHT garlarının mimarisi incelenerek yapılan Ankara YHT Garı için şehrin dinamizmini simgeleyen ve hızlı treni andıran farklı projesiyle dikkat çekiyor. Yer altından iki, yer üstünden bir geçiş ile bağlantısı bulunan yeni gar binasının Ankaray, Batıkent Metrosu, Başkentray, Sincan Metrosu, Keçiören Metrosu ve Havaalanı Metrosu ile bağlantılı olması da öngörüyor.

 

 

 

YHT ile ilk tanışan şehir

 

Türkiye’de ilk YHT 2009'da Ankara-Eskişehir arasında hizmete girdi. 2011'de Ankara-Konya, 2013'te ise Eskişehir-Konya arasında YHT’lerle yolcu taşınmaya başlandı, Türkiye, 2009'da tanıştığı YHT teknolojisiyle ulaşımda yeni bir döneme girerken, 2023 yılına kadar 18 kentin YHT ile birbirine bağlanması hedefleniyor. Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında 25 bin kilometre demiryolu uzunluğuna ulaşılması öngörülüyor. Projelerin tamamlanmasıyla Ankara’nın YHT’lerin başkenti olması öngörülüyor. Böylece Ankara’dan İstanbul, Sivas, İzmir, Eskişehir ve Konya’ya YHT’lerle ulaşım sağlanacak. Böylece Ankara-Sivas arasındaki seyahat süresi 12 saatten 2 saate inecek. Türkiye'nin en büyük 3 şehrinden ikisini buluşturacak Ankara-izmir YHT Projesi tamamlandığında iki şehir arasındaki seyahat süresi 3.5 saate düşecek.