28 / 04 / 2024

Ankara Zafer Parkı'nın bilirkişi raporu tamamlandı!

Ankara Zafer Parkı'nın bilirkişi raporu tamamlandı!

Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin 2014 yılında Zafer Park'ın bulunduğu alanı "büyükşehir bölge parkı" ilan etmek üzere imar uygulama plan değişikliği kararına karşı Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin açmış olduğu davanın bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu.



Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin 2014 yılında Zafer Park'ın bulunduğu alanı "büyükşehir bölge parkı" ilan etmek üzere imar uygulama plan değişikliği kararına karşı Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi'nin açmış olduğu davanın bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu. Bilirkişi raporunda, Zafer Meydam'nda "Bölge Parkı" olamayacağı kaydedildi. 

Konuyu değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Bilirkişiler, bilimsel bakış açısı ile bölge parkı olamayacağını anlatmışlar, bilimsel bakış açısını bilirkişilerin raporunu ve hukuku anlayarak gereğini yapacak bir belediye başkanı maalesef yok" dedi. 


"Tahrip edilmiş" Atatürk Bulvarı'ndaki Cumhuriyet aksının dekoratif yüzü olan Zafer Parkı'nın Bölge Parkı ilan edilmesinde bir akıl tutulmasının yaşandığını savunan Candan, "Cumhuriyet'in temsil aksında bulunan ve Cumhuriyet'in kuruluşunun zaferini temsil den zafer anıtının iki yanında simetrik olarak yerleşen parklarla, Zafer Meydanı'nı oluşturan alanın önce parklarından birisinin altına kapalı çarşı yapılarak tahrip edilmiş, şimdi de Danıştay'ın önündeki park Bölge parkı ilan edilerek Herman Jansen tarafından yapılan Ankara'nın ilk imar planında yer alan 1955 yılında Uybadin ve Yücel'in hazırladıkları imar planında aynen korunan alan '2004 yılında Koruma Kurulu tarafından tescil edilmiştir. Alanın 'Bölge Parkı' ilan edilmesine karşı açtığımız davada bilirkişi raporu lehimize geldi. Bilirkişi heyeti kent merkezinde 3 bin 654 metrekare büyüklüğündeki alanın bilimsel ve teknik kriteri ile oluşan 'kentsel kullanım alan standart' ve tanımlarındaki hali ile Bölge Parkı olamayacağı yönündeki dava gerekçemizi ve iddiamızı doğrulamıştır" dedi. 


Milliyet Ankara 


Geri Dön