Sektörel

Ankara'da 10 binden fazla konut fazlası var!

Salim Taşçı Ankara'nın emlak piyasasına dair önemli açıklamalar yaptı. Ankara'nın konut fazlası olmasına rağmen kiralık ev sıkıntısı olduğunu söyleyen Taşçı satılık evin fazla olduğunu belirtti.

HABERVAKTiM'e konuşan emlak müşaviri Salim Taşçı Ankara'nın emlak piyasasına dair önemli açıklamalar yaptı. Ev alma komşu al felsefesinin artık bittiğine vurgu yapan Taşçı komşuluğun önemine değindi. Ankara'nın konut fazlası olmasına rağmen kiralık ev sıkıntısı olduğunu söyleyen Taşçı satılık evin fazla olduğunu belirtti. 


EV ALMA KOMŞU AL FELSEFESİ 

Bini Son zamanlarda ev tutanların komşularını sormadığını savunan Salim Taşçı, "Gördüğüm kadarıyla şimdi ev tutanların yüzde 95'i komşum kimdir diye sormuyor. 

Yanımda kim oturuyor karşımda kim oturuyor bu yok. Yüzde 5 oranında ev kiralarken komşusunu soran oluyor bu korkunç bir şey. Baştan kendisini soyutluyor nasıl olsa konuşmayacağım diyor. 

Onun için rezidanslara hırsız tın getiriyor evi soyuyor, diğer ev sahipleri komşusunun taşındığını düşünüyor. Komşular bir birini tanımıyor ki, ev alma komşu al felsefesi bitti. Buda büyük bir yaradır esasında. En büyük yardımcılar komşudur bir durum olduğunda aileni çağırana kadar komşundan yardım istersin. 

Komşuluk bizimki gibi toplumlarda o kadar önemli ki şuan ki komşuluktan uzak kalan bireylerin çocuklarına mutlaka komşuluğun önemini anlatmaları lazım" diye konuştu. 


ÖĞRENCİLERE KİRALIK EV TAVSİYESİ 


Ankara'da öğrenci muhitlerinin olduğu yerlerde kira fiyatlarının arttığını belirten Taşçı, "Öğrencilere tavsiyem eylülde okullar açılıyor, ağustosta ev tutmaya kalkıyorlar oysaki ağustos ve temmuz ayları bir tayin aylarıdır, yeni tayini çıkanlar ev istiyor. Göç alıyor Ankara taşradan gelenler ev tutmak istiyor, öğrenciler temmuzdan önce ev tutarsa 200 lira daha aşağı tutar evi. Gelip de ağustosa yıkmasınlar. ¦r Öğrenci muhitinin olduğu Bahçeliev- / ler, Emek, Cebeci, Kurtuluş da öğrenci yoğunluğu çok fazla. Buralara da fiyatlar yüzde 15 - 20 arasında arttı. Geçen yıl 800 lira olan daireler bin lira, bin 200 liraya kadar çıktı" dedi. 


ANKARA'NIN 10 BİNİN ÜZERİNDE KONUT FAZLASI VAR 


Ankara'da konut fazlası olduğunu ancak kiraların düşmediğini söyleyen Taşçı, "Şuanda kiralık sıkıntısı söz konusu Ankara'da satılık ev çok kiralık yok. 

Hep konut yapılıyor arz talep meselesi normalde kiranın düşmesi gerekir ama düşmüyor. Kentsel dönüşüm nedeniyle evleri yıkılanlar kiracı sıfatına geçti. Devamlı Ankara göç aldığı için kiralık evlere talep çok son olarak ta öğrenciler nedeniyle. Her ııe kadar konut fazlası varsa da Ankara'da ama kiralar düşmüyor. 10 binin üzerinde konut fazlası var Ankara'da. 

Son 10 yıl içerisinde 10 milyona yakın kiracı kiracılık vasfını kaybedip ev sahibi oldu. Ama buna rağmen başta Ankara ve İstanbul olmak üzere büyük illerde kira fiyatları düşmüyor. Suriyelilerinde etkisi var kenar semtlerde 200 lira olan kiralık evler şimdi 400 - 500 lira oldu" ifadelerini kullandı. 


BU ÜCRETLERLE KİRALIK EV TUTULUR

 Rezidans aidatlannm kira ücretlerinden fazla olduğunu vurgulayan, Taşçı, "Türkiye'de bir rezidans modası başladı, ne yazık ki aidatlar kiralara yaklaştı. En ucuz rezidans aidatı 750 liradan başlıyor, 2 bin - 3 bin kadar rezidanslarda aidat ödüyor. Zaten insanlann bu ücretlerle mülk sahibi olmasına gerek yok kiracı olarak ev tutabilir" açıklamasını yaptı.


 Haber Vaktim