30 / 04 / 2024

Ankara'da 127 okulun açılışı yapıldı!

Ankara'da 127 okulun açılışı yapıldı!

Ankara'da yapımı tamamlanan 127 okulun toplu açılış dolayısıyla Anadolu Gösteri Merkezi'nde tören düzenlendi



Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, "Bugün açtıkları her okulun, yaptıkları her yatırımın Cumhuriyetin 100. yılında eğitimde tüm hedeflerini gerçekleştirmiş bir ülke olma hedefine her gün bir adım daha yaklaştırdığını" söyledi.

Ankara'da yapımı tamamlanan 127 okulun toplu açılış dolayısıyla Anadolu Gösteri Merkezi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in de katıldığı tören düzenlendi.

Törende konuşan Çubukçu, "Başbakanımız Erdoğan'ın öncülüğünde 2002 yılından bugüne kadar yurt sathında sürdürülen eğitim seferberliğinde hiç şüphesiz on yılların ihmalinin doğurduğu sorunların çözümünde ve ihtiyaçların karşılanmasında bu hızlı çalışmalar muazzam bir katkı sağlamıştır" dedi.

Hizmet noktasında ülkenin her yerinin çok önemli olduğunu, ancak Ankara'da eğitime yapılan yatırımın ve alınan sonuçların ayrı bir sembolik anlamı bulunduğunu belirten Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün açtığımız her okul, yaptığımız her yatırım, Cumhuriyetimizin 100. yılında, 2023 yılına eğitimde tüm hedeflerini gerçekleştirmiş bir ülke olarak bizleri bu hedefe her gün bir adım daha yaklaştırıyor. Eğitimde 2023'ün hedefi Ankara'da, tüm okulların tam gün eğitim-öğretim yapması, sınıf mevcutların 24 olması ve ortaöğretimde okullaşmanın yüzde 100'e ulaşmasını sağlamaktır.  Ankara  bu anlamda eğitimin de başkenti olma hedefine doğru hızla ilerlemektedir ve birçok alanda Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor."

Ankara'da eğitim alanında belirlenen hedeflere çok yaklaşıldığını söyleyen Çubukçu, bugün açılışı yapılacak okulların yanı sıra spor salonları ve pansiyon inşaatlarının da sürdüğünü kaydetti. Ankara'da şu anda 103 okulun inşaatının devam ettiğini ifade eden Çubukçu, "Ankara ilk ve ortaöğretimde, okul öncesinde son derece başarılı ama asıl başarılı olduğu yerlerden biri de özellikle kız çocukların okullaşmasında elde edilen başarı" dedi.

Bu konuda Başkent'tin çok başarılı olduğunu söyleyen Çubukçu, uygulanan projelerle kadınların sadece okur yazar değil, meslek sahibi olmalarının hedeflendiğini vurguladı.

Özürlü çocukların eğitimine yönelik çalışmalara da değinen Çubukçu, şöyle konuştu:

"Sayın Başbakanımızın önderliğinde özürlü alanında bir kilometre taşı olan 2005 yılında yürürlüğe giren Özürlüler Yasası hiçbir gerekçeyle özürlülerin eğitim almasının engellenemeyeceğini ve her türlü ihtiyacın bir bütünlük içerisinde değerlendirilmesi, sosyal güvencesi olmayan ailelerin eğitim giderlerinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanması yasal zemine kavuşturulmuştur. Özürlüler Yasası hiçbir yönüyle kağıt üzerinde kalmadı, hayata taşındı. Bugün 300 bine yakın özürlü öğrencimiz eğitim olanığına kavuştu. Göreve geldiğimizde bu rakam 27 bin civarındaydı. Geri dönüşü olmayan bu aydınlık yolda engellilerin eğitime adına attığımız her adım arkadan gelen çocuklarımızın da eğitimleri için önlerine hiçbir engel çıkarılmadan yollarına devam etmelerini sağlıyor."

Bakanlığın ülke genelinde yürüttüğü eğitim seferberliğinin en önemli ayaklarından birinin özürlü çocukları eğitimi alanında yapılanlar olduğunu söyleyen Çubukçu, "Hem Ankara'da hem ülkemiz genelinde hükümet olarak hedefimiz özür türü ve derecesi ne olursa olsun bu bireylerin eşit koşullarda insan onuruna yarışır bir hayat sürdürme, eğitim alma ve toplumun her alanında yer alma hakkına sahip olmalarıdır" dedi.

Çubukçu, Ankara'da il genelindeki 22 okulda 1463 engelli öğrencinin eğitim gördüğünü, ilköğretim okulları bünyesinde açılan 65 özel alt sınıfta 718 öğrencinin hizmet aldığını, ayrıca 156 eğitim ve rehabilitasyon kurumunda 17 bin 194 öğrencinin okuduğunu anlattı.

Eğitime katkıda bulunan hayırsever kişi ve kuruluşlara teşekkür eden Çubukçu, "Türkiye'yi geleceğe ve bilgi toplumuna taşıyacak kurumlarımıza bugün yenilerini ekliyorsak eğer, önümüze daha ileri hedefler koyabiliyorsak, umudumuzu ve inancımızı bu kadar diri tutuyorsak, bu en çok da eğitim gönüllülerinin ve eğitime ve bu ülkenin geleceğine el vermesiyle mümkündür" diye konuştu.

-MALİYET 277 MİLYON TL-
Ankara Valisi Kemal Önal da bugün toplu açılışı yapılacak toplam 1977 derslikli 127 okulun toplam 277 milyon TL'ye mal olduğunu, okulların kamu kaynaklarının yanı sıra hayırsever kişi ve kurumların katkısıyla yaptırıldığını anlattı.

2009-2010 eğitim öğretim yılının ikinci yarısının bugün başladığını anımsatan Önal, Ankara'da 1571 eğitim-öğretim kurumunda 24 bin 629 derslikte 877 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü kaydetti.

Ankara'nın sürekli göç alan ve nüfusu hızla artan bir şehir olduğunu ifade eden Önal, Ankara'nın imkanlarının büyük kısmını eğitim ve öğretim için seferber ettiklerini söyledi. Önal, "Sadece kamu kaynaklarından eğitim sektörüne aktarılan pay son 6 yılda 788 milyon TL'dir. Bunun 210 milyon TL'si özel idare, 578 milyon TL'si de genel idare kaynaklarından karşılanmaktadır" dedi.

Önal, Ankara'da, eğitim için yürütülen kampanyalar kapsamında hayırseverlerden 276 milyon TL'lik katkı sağlandığını ifade etti.

Ankara'da okullaşma oranlarının bugün okul öncesinde yüzde 40, ilköğretimde yüzde 99,47, ortaöğretimde de yüzde 76 olduğunu belirten Önal, "Okul açmak geleceğe ışık tutmak, aydınlığa koşmak demektir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, 127 okuldan 3'ünün açılışı salondan canlı bağlantılar aracılığıyla gerçekleştirildi.

Başbakan Erdoğan, önce Gölbaşı  TOKİ  Şehit Bülent Göker İlköğretim Okulu ile bağlantı kurdu ve okulun görüntülerinin aktarılmasını istedi. Görüntülerin aktarılmasının ardından, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar yaptığı konuşmada, bölgede 5 bin konut bulunduğunu, 3 ilköğretim okulu, 2 lise, 300 kişi kapasiteli pansiyon ile 2 kreş ve sağlık ocağının bölgeye hizmet vereceğini anlattı.

Bayraktar bugün Ankara'da açılışı yapılacak okullardan 20 adetinin TOKİ tarafından yaptırıldığını belirtti.

Bayraktar'ın konuşmasından sonra, Başbakan Erdoğan, "Makas sizde, kurdele önünüzde. Hayırlı olsun" diyerek açılışı yapmalarını istedi. Bayraktar ve beraberindekiler de kurdeleyi keserek açılışı gerçekleştirdi.

Anadolu Gösteri Merkezi'ndeki törende, Eryaman Türkkonut ilköğretim Okulu ile Batıkent Kız Meslek Lisesinin açılışları da aynı yöntemle gerçekleştirildi.

Törenlerde Etimesgut ve Yenimahalle kaymakamları açılacak okullara ilişkin bilgi vererek, kurdeleleri kestiler.

Canlı bağlantılarla yapılan açılışların ardından kalan 124 okulun açılışını da Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ve törene katılanlarla birlikte gerçekleştirdi.

Erdoğan, eğitime katkıda bulunan hayırseverlere plaket verdi.
AA


Geri Dön