06 / 05 / 2024

Ankara'da konut fazlası doğabilir!

Ankara'da konut fazlası doğabilir!

Parsel Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Karakaya, imar, alt yapı hizmetlerinin gerçekleştirilmesi ve devam eden TOKİ projeleri değerlendirildiğinde yeni konut arzına ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim" dedi.



Parsel Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Karakaya "Büyükşehir'in 50 km. çapındaki interlantı içinde yer alan konut alanlarının öncelikle imara açılması, alt yapı hizmetlerinin gerçekleştirilmesi ve devam eden  TOKİ  projelerinin gerçekleşmesi dikkate alındığında yeni konut arzına ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim" dedi. 


Parsel Gayrimenkul firmasının Yönetim Kurıılu Başkanı, arazi, arsa ve gayrimenkul uzmanı Selçuk Karakaya,  Ankara  Anadolu gazetesinin Ankara'nın imar durumunu, gelişmesini, şehirleşmesi ile ilgili sorularını yanıtladı.


- Sizi Tanıyabilir miyiz?

1973 yılında Ankara'da doğdum. Yükseliş koleji mezunuyum. 

Aile şirketimiz olan Parsel Gayrimenkul yatırım ve proje geliştirme Unvanlı firmamızda ticari faaliyetimizi sürdürmekteyim. AS1AD ve TÜSİAV yönetim kurulu üyesiyim. Ankara Fenerbahçeli İşadamları ve Yöneticiler Derneği'nin geçen dönem başkanlığım yaptım. Evliyim. Ömer Doruk adında bir oğlum ve İrem adında bir kızım var. 


- Parsel Gayrimenkul Ltd. Şti. hakkında bize bilgilendirir misiniz? 

Parsel Gayrimenkul Aile şirketimizdir. 

Her sektörün çok parlak veya çok durağan dönemleri oluyor. Bizde farklı sektörleri denedikten sonra diğer sektörlere nazaran daha istikrarlı olan Gayrimenkul piyasasında yer almaya karar verdik ve Parsel Gayrimenkul yatırım ve proje geliştirme şirketini kurduk. Emlak kiralama ve aracılık hizmetleri faaliyet alanımızın içerisinde yer almamaktadır. Parsel Gayrimenkul tamamen kendi öz sermayesi ve öz kaynaklarıyla A ve A plus müşteri kitlesine hizmet sıman bir şirkettir. 


- Ankara'da hızlı bir yapılaşma ve şehirleşme var. Batı aksı neredeyse Polatlı'ya dayanacak. Bu yapılaşma sizce sıhhatli mi? Ankara daha ne kadar yeni konutu kaldır? 

Ankara'nın BAŞKENT olmasından da kaynaklanan hızlı bir yapılaşma ve şehirleşme özelliğinin ağırlıklı olarak Batı Aksına yönelmesinin sağlıklı bir kentleşme olarak görmemiz ve kabul etmemiz olanaklı değildir. Bunun yanı sıra, İmar planlarıyla geniş alanlar imara açılırken imar programlarına işlerlik kazandırılmadığı için yaygın kentsel gelişme ve altyapı sunumunda yetersizlikler veya etkinlik kayıpları ortaya çıkmaktadır. Bu durum Avrupa Kentsel Şartı'mn Mayıs 2008' de yenilenen metninde, sürdürülebilir kentsel gelişmenin sağlanabilmesi için yaygınlaşmayan kent (Compact Cities) formunun benimsenmesi gerektiği ilkesiyle de bağdaşmamaktadır. Keza, kentin diğer bölgeleri Batı aksı arasında her yönden bir eşitsizlik durumu ortaya çıkmakta, başta ekonomik değer ve gelişmişlik kazanınıları açısından haksız rekabet oluşmakta, kentin değişik bölgeleri arasındaki farklılıklar negatif düzeyde artarak modern kentleşmeyi önleyici bir süreci tetiklemektedir. Başta Merkezi hükümet ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ olmak üzere birçok kurum, bu geçmişten gelen çarpık yapılaşmayı ortadan kaldırmak ve bölgesel farklılıkları azaltmak için bir çok proje geliştirmekte, realize etmekte ve modern kentleşme ilkelerine ve kriterlerine uygun, toplumun tüm katmanlarına ve gelir seviyesine uygun, ihtiyacı karşılayacak şekilde ve maliyette toplu konut alanları ve projeleri üreterek Ankara'mızı örnek bir Başkent yapma yolunda hızlı ve büyük adımlar atılmaktadır. Gelinen nokta itibari ile Büyükşehir'in 50 km. çapındaki interlantı içinde yer alan konut alanlarının öncelikle imara açılması, alt yapı hizmetlerinin gerçekleştirilmesi ve devam eden TOKİ projelerinin gerçekleşmesi dikkate alındığında yeni konut arzına ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim. Eskişehir yolu aksında yeni imara ve yapılaşmaya açılan alanlar. Büyükşehir Belediyemizin başarılı bir şekilde birçok engellemelere karşın yürüttüğü kentsel dönüşüm projeleri ve özel projeler dikkate alındığında gerek mevcut konut sayısı gerekse yeniden açılacak alanların dışında yoğun bir şekilde konut inşaatına elverişli imar alanlarının açılması, konut fazlası riskini doğuracak sayılara ulaşması halinde konut sektöründe ciddi daralmalar ve krizler yaşanabileceği dikkatten kaçırılmamalıdır.


- Ankara'nın batı aksı (Eskişehir yolu) dışında hangi bölgeler rant getirir? 

Parsel Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Karakaya Gölbaşı başta olmak üzere Güney-Güney batı aksı, Mamak -Yakupabdal aksı, Kuzey'de Akyurt (Yeni fuar alanı vs.), Çankaya'da bir türlü hak ettiği gelişmeyi ve sıçramayı yakalayamayan Mühye-Karataş bölgesi, sanayileşme -antrepo vb. alanlarında İstanbul yolu. çevre yolu içinde yer alan ve halen imara açılmayan ve/veya imara açılan düşük yoğunluklu bölgeler (Dodurga vb.), Konya Yolu-Beynam aksı, hafta sonu çiftlik evi konseptine uygun şekilde Gölbaşı Haymana yolu gibi bölgeler diğerlerine nazaran orta ve uzun vadede rant sağlayabileceği düşünülen bölgelerdir.


- Arazi, arsa ve konut yatırımı yapacak girişimcilere neler tavsiye edersiniz? 

Öncelikle acele olunmamalıdır. Yatırım için ayrılacak finansın miktarına, geri dönüşüm süresine ve beklenen rant miktarına göre değişik varyasyonlar ve kombiııezasyonlar tercih edilmelidir. Orta ve büyük ölçekli girişimlerde yatırını çeşitliliğine gidilmeli, tüm yumurtalar tek bir yatırıma aktarılmamalıdır. Ciddi bir ön araştırma ve değerlendirme yapılmalı, mukayeseli fiyat tespiti, bölgenin mevcut durumunun yanı sıra gelecekteki projeksiyonu da araştırılmalıdır. Kesinlikle sahasında ve konuşumda uzman gayrimenkul yatırım kuruluşu ve danışmanları ile işbirliği yapılmalıdır. Satın alma ve sözleşme noktasında uzman hukukçu ve emlak kuruluşu ile hareket edilmeli, hukuken geçersiz adi sözleşmeler ile satın alma yol ima gidilmemelidir. 

Mutlaka doğrudan tapu veya tapuya şer lifi noterden resen düzenleme şeklinde sözleşmeler ile gayrimenkul alım satımı yapılmalı, tapu sicil kayıtları mutlaka iyi incelenmelidir. Arazilerin imar durumu. kadastro tespit ile fiili olarak zeminde yer tespiü mutlaka resmi kişilere 1/50000 üst ölçekli imar planlarındaki imar tanımlamalarına göre tespit edilecek bölgelerde imarsız arazilerin yaııı sıra, imarlı bölgelere bitişik yerleri veya gelecekte öncelikle imara açılacak bölgeleri tercih etmelerinde yarar vardır. Keza kentin gelişme akslarına yalan imarsız bölgeler de tercih sebebi olmalıdır. Konut yatırımlarında, klasik apartman yerine güvenlikli ve nitelikli site projelerine öncelik ve ağırlık verildiğini görmekteyiz. 

Bol kazançlı yatırımlar dileği ile... 


- Siz aynı zamanda AFİDER (Ankara Fenerbahçeli İşadamları ve Yöneticileri Derneği)'nin geçen dönem başkanlığım yaptınız. Dernek hakkında neler söylersiniz? 

Ankara Fenerbahçeli iş adamları ve Yöneticileri derneğini 2010 yılında kurduk. 

Derneği kurmaktaki amacımız, iş dünyasında adından başarıyla söz ettiren Fenerbahçeli iş adamlarını ve kurumsallaşmış şirketlerde üst düzey görev alan yöneticileri bir çatı altında toplayarak Fenerbahçe'ye katma değer yaratmak ve Fenerbahçe'mizin Ankara'daki sesi ve neferi olmak. Ankara Fenerbahçeli İş adamları ve Yöneticileri Derneği kısa sürede Başkentin en önemli sivil toplum örgütlerinden biri oldu. Bu başarırım nedeni. yönetim kurulumuzun çeşitli sivil toplum örgütlerinde görev almış, dernekçiliği bilen çok değerli, başarılı iş adamları ve iş kadınlarından oluşması. 




Geri Dön