27 / 04 / 2024

Ankara’da konut fiyatları yüzde 20 düştü! Konut piyasasında balon patladı mı?

Ankara’da konut fiyatları yüzde 20 düştü! Konut piyasasında balon patladı mı?

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam 2024 yılının ilk döneminde konut fiyatlarının nasıl seyrettiğini değerlendirdi. Akçam, “Konut fiyatlarında yüzde 20 oranındaki suni düşüş stabil bir seviyede devam ediyor” dedi.



2024 yılının konut satışlarına ve fiyatlarına ilişkin öngörülerini paylaşan ATEM Başkanı Hakan Akçam, sürecin tam da tahmin ettikleri gibi geçtiğini vurguladı. Ankara’da konut fiyatlarında yüzde 20 oranında düşüş yaşandığına dikkat çeken Akçam, “Alıcı tarafı daha sakin, satıcı tarafı ise aksiyon almak için bekliyor” dedi.

Ankara’da konut fiyatları yüzde 20 düştü! Konut piyasasında balon patladı mı?

“BANKALAR FAİZ POLİTİKALARINI DEĞİŞTİRMELİ”

Hakan Akçam konut satış oranındaki düşüşün devam ettiğini ama buna rağmen konut fiyatlarında düşüşlerin yaşandığını söyledi.

Bankaların konut kredisinin faizini yükseltmesinin ve konut için verilen kredi oranlarının düşük olmasının konut satış oranını da büyük ölçüde etkilediğini vurgulayan Akçam sözlerini şöyle sürdürdü: “Konutta alıcı ve satıcı olmak üzere iki taraf var. İki taraf da konut satın almak ve konut satmak için çok istekli ama bazı nedenler alım-satımı engelliyor ne yazık ki. Merkez Bankası’nın faiz oranını yükseltmesi bankaların faiz oranının yükselmesine neden oluyor. Beraberinde bankaların konut kredisi için verdiği kredi oranını düşük tutması da alıcı ile satıcıyı buluşturamıyor” dedi.

Tüm bunlara rağmen konut satışında yaşanan sessizliği bozmak için konut sahiplerinin ev fiyatlarını yaklaşık yüzde 20 oranında düşürdüğünü belirten Akçam, “Bankaların verdiği konut kredisini yükseltmemesi, yükselen faiz oranları moralleri bozuyor açıkçası. Bankaların da faiz politikalarını değiştirmesi ile konut sahibi olmak isteyenlerin yüzlerinin güleceği kanaatindeyiz” dedi.

Ankara’da konut fiyatları yüzde 20 düştü! Konut piyasasında balon patladı mı?

KONUT SEKTÖRDE HAREKETLENME BEKLİYORUZ

2024’ün ilk 6 ayında konut fiyatlarının bu seyirde  gideceğine dikkat çeken Akçam, “2024’ün ikinci altıncı ayından sonra ise ekonominin de düzelme eğilimine bağlı olarak sektörde az da olsa hareket olur kanısındayız” diye konuştu.

Konutların maliyet tarafının da çok ciddi manada ele alınması gerektiğini vurgulayan Akçam, “Pandemi ile başlayan küresel kriz inşaat maliyetlerinin yükselmesine neden oldu ve kimi zaman inşaat sektöründeki işleri durma noktasına getirdi. Kurda yaşanan yükseliş de bunu büyük ölçüde etkiledi. İnşaat maliyetleri arttıkça yapılan konut sayısı azalıyor ya da yapılan konutları alacak kişi bulunamıyor. Bu da beraberinde konut fiyatlarında yükseliş yaşanmasına neden oluyor” diye konuştu.

Akçam şunları diyerek sözlerini sonlandırdı: “Maliyetlerde yaşanan artış düşerse, bankalar faiz politikalarını da değiştirirse hem konut satış oranı artar hem de konutların fiyatı düşer diye düşünüyoruz.” dedi.

ATEM Başkanı Akçam ev sahiplerini uyardı! Kira beyannamesi vermeyen yandı!

ATEM Başkanı Hakan Akçam: Ev almak hayal ötesi!

Geri Dön