01 / 05 / 2024

Ankara'da vatandaşlar Cemevi inşası için belediyeye başvurdular

Ankara'da vatandaşlar Cemevi inşası için belediyeye başvurdular

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş,  Alevi vatandaşların "cemevi" inşası için belediyeye başvurduklarını belirtti



CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Akyurt ilçesi Saracalar Mahallesi'nde Alevi vatandaşların "cemevi" inşası için belediyeye başvurduklarını belirterek, "Arkadaşlarımız cemevi yapılması için imza toplamışlar. Bu imzaları Başbakanlığa ulaştırılmalarını söyledim. Bu taleplerinin takipçisi olacağız" dedi.

Akyurt ilçesi Saracalar Mahallesi'nde vatandaşlarla bayramlaşan Ateş, cami inşaatı yapılan alanın yakınında düzenlediği basın toplantısında, mahallede yaşayan vatandaşların çoğunluğunun Alevi olduğunu ve bölgeye Cemevi yapılması için belediyeye başvuruda bulunduklarını söyledi.

Ateş, belediyenin, mahalle yakınında 2 adet cami olmasına rağmen, mahalleye yeni bir cami inşaatına başladığını belirterek, burada Alevilerin istekleri dışında bir yapılanmaya gidildiğini ileri sürdü.

Yılmaz Ateş, Saracalar Mahallesi'nin daha önce köy olduğunu, daha sonra mahalle statüsü kazandığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada yaşayan vatandaşlarımızın yüzde yüzü Alevi inancına mensup. Arkada gördüğünüz iş makineleri çalışıyor, burada cemevi yapılması için başvuruda bulunuyor. Belediye her ne hikmetse, bu arkadaşlarımızın iradesine aykırı olarak cami yapıyor. Yakında iki cami daha var. Arkadaşlarımız cemevi yapılması için imza toplamışlar. Bu imzaları Başbakanlığa ulaştırılmalarını söyledim. Bu taleplerinin takipçisi olacağız. Sayın Başbakan bir taraftan Alevi çalıştayı düzenliyor, Alevi vatandaşlara demokratik haklarını vereceklerini söylüyor. Ama diğer taraftan da Ankara'nın merkezinde metropol sınırları içinde bu vatandaşların iradesine aykırı yapılanmaya giriyor. Bu insan haklarına da aykırıdır. Bu yöntemi 12 Eylülde Türkiye yaşadı. 12 Eylül askeri döneminde, baskıcı, faşist dönemde, Alevi köylerine cemevi yapıldı. O vatandaşlar cemevi istiyorlardı, alın size cami dendi. O camilerin yıkıldığını da gördük. Aleviler şunu istiyorlar; bizim cemevlerini ibadet yeri olarak kabul etsinler, bu Avrupa İnsan hakları mahkemesinden de döndü. Zorunlu din dersleri kaldırılsın. Madımak Oteli müze olarak yapılsın. Bunlar için bu kadar gürültü koparmaya gerek yok."

-CEMEVİ İÇİN DE ALAN TAHSİS EDİLDİ
Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Saracalar Cami Yaptırma Derneği tarafından inşa edilen caminin mahallenin ilk camisi olacağını söyledi.

Adrese dayalı kayıt sistemine geçilmesinin ardından Saracalar, Hisar ve Yıldırım köylerinin Saracalar Mahallesi adı altında birleştiğini belirten Ayantaş, mahallenin imar planı yapılırken ibadethanelere ayrılan 3 bin 300 metrekarelik alana vatandaşlar tarafından cami yapımına başlandığını bildirdi.

Ayantaş, mahallede oturan Alevi vatandaşların "cemevi" yapılmasıyla ilgili taleplerinin de değerlendirildiğini ifade ederek, "Saracalar Mahallesi'nde yaşayan Alevi vatandaşların cemevi yapılması ile ilgili yazılı verdikleri dilekçe doğrultusunda yeni yapılacak caminin yakınındaki 1500 metrekarelik alanı 'cemevi' yapımı için ayırdık" dedi.

Belediyelerin, ibadethanelerin yapımıyla ilgili ücretsiz temel kazısı dışında herhangi bir katsının olmadığını vurgulayan Ayantaş, "Bizim oradaki Alevi vatandaşlarımızla herhangi bir sıkıntımız, sorunumuz bulunmuyor" dedi.
AA


Geri Dön