02 / 05 / 2024

Ankara'da yeni binalarda doğalgaz sorunu yaşanıyor!

Ankara'da yeni binalarda doğalgaz sorunu yaşanıyor!

Başkentgaz, doğalgaz servis hattı bağlantısı için Büyükşehir'e ödemesi gereken asfalt ücretini müteahhitlerden talep etti. Bu durum ise yüzlerce yeni binanın gaz sorunu ile karşı karşıya kalmasına neden oldu



ETİMESGUT İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Baki Çelen asfalt ücretinin Başkentgaz tarafından denmesi gerektiğini belirterek, "Etimesgut'ta şu anda yaklaşık 100 bina doğalgaz bağlantısı bekSliyor. Bu binalar için başvuru yapılmasına rağmen doğalgaz hala bağlanmadı. . Müteahhitler bu ücreti ödemek istemiyor. Bu neden, le doğalgaz bağlanamıyor. Doğalgaz olmadığı için daireleri satamayan llp müteahhit Bu sorun sürüyor" dedi. Konutlar için böyle bir uygulama yok' iddiası şirketimizce EPDK mevzuatı ve piyasa şartları çerçevesinde proje bazında fiyat teklifi hazırlanmaktadır. AYKOME bedelleri fiyat teklifinin içinde malzeme ve işçilik gibi bir maliyet unsuru olarak yer almaktadır. 


BAŞKENTGAZ'DAN yapılan yazılı açıklamada ise konutlar için böyle bir uygulamanın olmadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "Konut dışında mal ve hizmet üreten yerler için servis hattı yapımı talep edildi4+1 m DMftLtR Sorun devam aşkentgaz yine kanuna aykırı bir uygulamayla Ankara'da yeni bir krize neden oldıı. Altyapı Koordinasyon Merkezi'ne (AYKOME) ödemesi gereken asfalt ücretini müteahhitlerden talep eden Başkentgaz, yüzlerce yeni binayı gaz sorunuyla baş başa bıraktı. Müteahhitler, asfalt ücretinin kanunen Başkentgaz tarajından ödenmesi gerektiğini ifade ederek, gaz sorunu nedeniyle dairelerini satamadıklarını ve bu mEBM nedenle inşaat piyaR sasının tıkandığını ileri sürdü. Başkentgaz yetkilileri ile daha önce 2 kez toplantı yapK malarına rağmen sorunların çözülmediğini ifade eden  Ankara  Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, "ATO'ya bağlı müteahhit1er sürekli olarak doğalgaz konusunda bize şikâyette bulunuyor. Biz de bunun üzerine Başkentgaz'ın yetkilileri ile görüştük ve bir toplantı yaptık. Bu toplantıda müteahhitler sorunlarını anlattı ancak bir netice alamadık. Daha sonra ikinci bir toplantı düzenledik. Bu toplantıya firma sahibi Mehmet Torun da katıldı. Kendisi sorunların çözülmesi talimatını verdi ancak sorunlar hala çözülemedi" dedi. 


EMLAK PİYASASI TIKANIYOR 

Başkent'teki müteahhitlerin genellikle borç ve kredi ile iş yaptığını belirten Bezci, "Müteahhitler dört dörtlük bina yapıyor. Tam satışa hazırlanırken doğalgaz krizi ile karşılaşıyor. Birçok müteahhit borç ve kredi kullanarak bina yapıyor. Yeni Tüketici Yasasına göre temelden daire satan müteahhitler bu daireleri 36 ay içerisinde satması gerekiyor. Daireleri ellerinden çıkaramayınca emlak piyasası tıkanıyor. Bazı müteahhitler sektörden çekilmek zorunda kalıyor" diye konuştu.


Sabah Ankara


Geri Dön