13 / 05 / 2024

Ankara'daki Antik Roma Tiyatrosu, açılış için gün sayıyor!

Ankara'daki Antik Roma Tiyatrosu, açılış için gün sayıyor!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayın girişimleriyle 23 yıl aradan sonra kazı çalışmalarının 2009da yeniden başladığı Ankaradaki Antik Roma Tiyatrosu ziyaretçilerini ağırlayacağı günü bekliyor



Tiyatronun ülkenin kültür ve sanat yaşamına kazandırılması amacıyla hazırlanan röleve, restorasyon projeleri de  Ankara  Kültür Varlıkları Bölge Korumu Kurulunda değerlendirme aşamasında bulunuyor. Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar, Ankarada turizmi canlandırma çalışmalarının hız kazandığını söyledi.

Bu kapsamda "Kale Eylem Planı" olmak üzere, Hacı Bayram-ı Veli Camisi ve Hamamönünde Valilik ve Büyükşehir Belediyesince önemli çalışmalara imza atıldığını dile getiren Acar, Ankaranın da turizmden hak ettiği payı alacağını belirtti.

Tarihi Ankaranın her geçen gün daha çok ortaya çıktığını, kentte yaşayanların da merak içinde olduğunu dile getiren Acar, Başkentte turizme kazandırılacak, yerli turistin yanı sıra yabancı turistin de ilgisini çekecek cazibe merkezleri oluşturulduğunu ifade etti.

Ankara Kalesi Eylem Planına göre, kalenin kültür turizmine kazandırılması çalışmalarının başarılı bir şekilde sürdüğünü anlatan Acar, "Hacı Bayram-I Veli Camisinde başlatılan restorasyon çalışmaları Ankara Kalesinde altyapı çalışmalarıyla devam ediyor. Bu kapsamda Hisarpark Caddesinde yer alan ve Ankaradaki en önemli buluntulardan biri olan Antik Roma Tiyatrosu kazı çalışmaları da Anadolu Medeniyetleri Müzesince sürdürülmektedir" dedi.

Tiyatroda bu yılki kazı çalışmalarının sona erdiğini kaydeden Acar, "Tiyatro kazı çalışmaları bittikten sonra turizme kazandırılacak. Aynı zamanda kültürel ve sanatsal faaliyetlere de ev sahipliği yapacak" diye konuştu.

ANTİK ROMA TİYATROSU

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ankara Roma Tiyatrosu 1982-1988 yıllarında, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Başkanlığında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinin bilimsel danışmanlığında gerçekleştirilen kazılarla kısmen ortaya çıkarıldı.

Tiyatro olarak tanımlanan yapı, Augustus ve Roma Tapınağının güneydoğusunda, Ankara Kalesinin Bent Deresine bakan kuzeybatı yamacında yer alıyor. Yaklaşık 50x43,5 metre ölçülerindeki bu yapı, cavea, orkestra, proskenion ve büyük olasılıkla iki katlı scaenae frons ile birlikte sahne binasından oluşuyordu. Tiyatroyu net olarak tarihleyecek malzeme ele geçmediyse de MS 2. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.

"ÇÖP DÖKÜM MERKEZİ HALİNE GELMİŞTİ"

Tiyatroda, 1986 yılından 2009a kadar kazı çalışması yapılmazken aralıklarla yüzeysel temizlik gerçekleştirildi. Ara verilen kazı çalışmalarından sonra çöp döküm merkezi haline gelen ve oldukça büyük boyutlu ağaçların yetiştiği tiyatro alanında kazı çalışmalarına 23 yıl aradan sonra 2009da Anadolu Medeniyetleri Müzesi Başkanlığında ve 6 arkeologdan oluşan bir ekiple yeniden başlandı.

2009 ve 2010 yıllarında kazı çalışmalarını engelleyen ve tiyatronun üzerine inşa edilen İlksan Öğretmenevi, Anıl Otel ve Kültür ve Turizm Bakanlığına ait bina olmak üzere büyük boyutlu 3 adet bina, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi işbirliğiyle yıkılarak bu alanda kazı çalışmaları yürütüldü. Finansmanı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce karşılanan tiyatrodaki kazı çalışmalarına Ankara Büyükşehir Belediyesi 2010 yılından bu yana işçi ve lojistik desteğinde bulunuyor. Türkiyenin en uzun soluklu kazılarından olan Antik Roma Tiyatrosunda kazı çalışmaları her yıl 6 ay aralıksız devam ediyor.

Tiyatronun ülkenin kültür ve sanat yaşamına kazandırılması amacıyla hazırlanan röleve, restorasyon projeleri de Ankara Kültür Varlıkları Bölge Korumu Kurulunda değerlendirme aşamasında bulunuyor.

BULUNAN ESERLER, ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ'NDE

Roma Tiyatrosu oturma sıraları Bizans Döneminde surların restorasyonunda kullanılmak üzere söküldüğünden oturma sırası sayısı net olarak bilinmemekle birlikte tiyatronun 3 bin ila 5 bin kişi oturma kapasiteli olduğu tahmin ediliyor.

Geç Roma-Erken Bizans döneminde tiyatronun orkestrasının doğu ve batı parados girişleri büyük bloklarla kapatılarak, su havuzuna dönüştürülmüş. Ankara Roma Tiyatrosunda bulunan Roma dönemi heykeltıraşlık eserleri Anadolu Medeniyetleri Müzesi salonlarında sergileniyor. Yeni kazılarda da Roma dönemine ait buluntuların yanı sıra tiyatronun batısında Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait seramik ve cam atölyeleri ortaya çıkarıldı. Bu alanda bol miktarda lüle (pipo), seramik ve cam kalıntılarıyla seramik pişirme fırınları bulundu.

AA


Geri Dön