Ankara'daki OSB'ler için Meclis Araştırması açılması önergesi verildi!
Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka başta olmak üzere 23 milletvekili, Ankara'da bulunan organize sanayi bölgelerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önerge verdi.
Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka başta olmak üzere 23 milletvekili, Ankara'da bulunan organize sanayi bölgelerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önerge verdi.
Meclis araştırması talebinde "OSB'ler ülke ekonomisinin ve istihdamımızın omurgası durumundadır. Ekonomik gelişme kadar sosyal ve kültürel kalkınmaya da katkı sağlamaktadır. Organize sanayi bölgeleri (OSB) sanayiyi uygun olan alanlarda yapılandırarak çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önler, kaynakların rasyonel kullanımını sağlar; bilgi, bilişim teknolojilerinin etkin kullanımı için altyapı oluşturur, sanayi türlerinin belirli bir plan içerisinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlar. Ülke ekonomisine ve istihdama önemli katkı sağlayan OSB'ler bölgeler arası dengesizliğin giderilmesi için de önemli rol oynar.
Ülkemizde 297 adet organize sanayi bölgesi bulunmaktadır, bunlardan 213'ü faaliyette olup diğerleri ise planlama, kamulaştırma aşamasındadır.
2015 yılı itibarıyla OSB'lerde yaklaşık 1 milyon 530 bin kişi istihdam edilmektedir. OSB'lerdeki boş parsellerin tahsisinin yapılması ve üretimin başlamasıyla bu sayının 2 milyon 200 bin kişiye ulaşması beklenmektedir; bu, istihdam açısından çok önemli bir rakamdır.
Başkentimizde sanayi kenti olma yönünde önemli adımlar atılmaktadır. Ankara'da sicil almış 11 tane organize sanayi bölgesi bulunmaktadır, bunlardan 5'i tamamlanmıştır. Bu sanayi bölgelerimizde gerek doluluk oranı gerekse altyapı konusunda ciddi sorunlar yaşanmaktadır. İlgili bakanlık ve Ankara Büyükşehir Belediyesiyle yapılan protokollere rağmen bu sorunlar hâlen devam etmektedir. Ankara'da OSB'lerin, başta ulaşım ve arıtma olmak üzere sorunlarının çözülmesi üretimi artıracak, ülke ve bölge ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır." açıklamalarına yer verildi.
Bu doğrultuda Ankara'da bulunan OSB'lerin sorunlarının tespit edilmesi, çözümü için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa'mızın 98, İç Tüzük'ün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması arz ve teklif edildi.
Gerekçe:
Başkentimizde sanayi kenti olma yönünde önemli adımlar atılmaktadır. Ankara'da sicil almış 11 organize sanayi bölgesi bulunmaktadır, bunlardan 5'i tamamlanmıştır. Ankara Sanayi Odası 1'inci OSB, İvedik OSB, Ostim OSB, Polatlı OSB ve Ankara Sanayi Odası 2 ve 3 OSB. Ostim ve İvedik dışındaki tüm OSB'lerde doluluk oranları çok düşüktür. Yapımı devam eden OSB'ler vardır. Durum böyleyken kentin başka yerlerinde sanayi yapılanmasına izin verilmesi, sanayinin tarım alanlarında ve şehrin içinde yapılanmasına yol açmaktadır. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri sanayi planlamasını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla eş güdüm hâlinde yapmalıdır; aksi takdirde, bugün Ergene havzasında yaşanan felaket gelecekte Ankara'da da yaşanacaktır.
Ankara'daki hiçbir OSB'nin hâlihazırda kendisine ait yeterli arıtması yoktur. Ortak arıtma konusunda bir ilerleme sağlanamamıştır. Her OSB kendi arıtmasını kurmakta, yapım ve işletme maliyeti artmakta, bölge sanayicisine ek bir yük getirmektedir.
Sanayi, özel arıtma isteyen bir sektördür. Toprak ve suyumuzu kirlettiğimizde bunun geri dönüşü yoktur. Ankara için tehlike zillerinin çaldığı bir an önce fark edilerek bu sorun giderilmelidir. OSB'lerin büyük bölümünde ulaşım sorunu da yaşanmaktadır. OSB'lerin ulaşımı ya köy ya da kadastro yollarından sağlanmaktadır.
Temelli Organize Sanayi Bölgeleri havzasında 250'ye yakın fabrika üretim yapmaktadır, 1.200'e yakın fabrikanın üretime geçmesi beklenmektedir. 25 bin konutluk gecekondu önleme bölgesi bulunmaktadır. Toplu konut bölgesinin yolları yapılmamıştır. Bölgenin kanalizasyonu yoktur, şebeke suyu bağlanmamıştır. Burada çalışanların en büyük sorunu ulaşımdır, bu bölgenin iskâna açılması hâlinde bu sorun da çözülmüş olacaktır.
Bu gelişmelere rağmen bölgede bağlantı yolları hâlen yapılmamıştır. İçme ve kullanma suyu götürülmemiştir. Kanalizasyon ve atık su arıtma tesisleri yapılmamıştır.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile büyükşehir sınırları içinde bulunan OSB'ler arasında büyük bir tanıtımla 28/9/2012 tarihinde ASO'da bir protokol imzalanmış, bu protokol kapsamında Ankara Büyükşehir Belediyesi OSB'lerin asfalt, altyapı, kaldırım, ağaçlandırma ve itfaiye gibi hizmetleri ücretsiz vereceğini belirtmiştir. Ankara Büyükşehir Belediyesinin bugüne kadar OSTİM OSB'nin asfalt, Temelli Organize Sanayi Bölgeleri havzasının itfaiye ihtiyacı dışında verilen hiçbir kayda değer hizmeti yoktur.
Ankara, sanayide de ülkemizin lokomotifi olmalıdır. Özellikle teknoloji üreten iş kollarında hem ülkemize hem de bölgemize örnek teşkil etmelidir.
Ankara'da OSB'lerin altyapı sorunlarının çözülmesi, Ankara'nın geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Bu yöndeki çalışmalar hem yatırımcıları bu alana çekecek hem üretimi artıracak hem de istihdama önemli katkı sağlayacaktır.