28 / 04 / 2024

Ankara'daki Roma Antik Tiyatrosu'nun restorasyonu TBMM'de!

Ankara'daki Roma Antik Tiyatrosu'nun restorasyonu TBMM'de!

Ankara'da bulunan Roma Antik Tiyatrosu'nun restorasyonuna ilişkin Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka soru önergesi hazırladı. Nazlıaka sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti..



Ankara daki Roma Antik Tiyatrosu nun restorasyonu TBMM de!


Bağımsız  Ankara  Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ankara'da bulunan Roma Antik Tiyatrosu'nun restorasyonuna ilişkin soru önergesi hazırladı. Nazlıaka sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.


Nazlıaka önergesinde "Gelişmiş ülkelerde başkentler sadece ülkelerine siyasi ve ekonomi alanına yön vermekle kalmayıp aynı zamanda kültür, sanat ve turizm alanında da öncülük ederler.


Başkent Ankara sahip olduğu tarihi birikim, kültürel değerler ve doğal güzelliklere rağmen turizm alanında etkin bir rol üstlenemediği gibi sahip olduğu değerleri de koruyamaz durumdadır. Oysa Ankara kurtuluşun karargâhı, kuruluşun ve devrimlerin kalbidir. Ankara'da son yıllarda Cumhuriyet dönemine ait bazı eserlerin yıkılması, yaşanılan durumunun ne kadar vahim olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte değişik uygarlıkların izlerini taşıyan eserlerin korunmasında da sorunlar yaşanmaktadır. Ankara hızla sıradan bir kent halini alırken, yakın tarihe tanıklık eden binalar yıkılmakta, tarihi yapılar kaderine terkediimektedir. Sonuç olarak turizm gibi önemli bir sektörün Ankara ekonomisi ve kültürüne katkısı sağlanamamaktadır." dedi.


Ankara’nın önemli tarihi değerlerinden biri de kaderine terkedilen Roma Antik Tiyatrosu olduğunu ifade eden Nazlıaka "Milattan sonra 2. yüzyıla dayanan bu eser bugün ise ziyaret edilemez durumdadır. Bu tarihi yapı 1982 yılında yapılan çalışmalar neticesinde gün yüzüne çıkarılmış ve 1992 yılında birinci drece sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Roma Antik Tiyatrosu, tonozlu parados binaları, döşemeli orkestra, seyirci oturma yerleri, sahne ve kazı esnasında keşfedilen heykel örnekleriyle dönemin tarihine ışık tutar niteliktedir. Ancak bu alana 2009 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olmayan restorasyon çalışması tepki çekmiştir. Bugünkü hali ise neden Ankara’da turizmin gelişmediğinin acı örneklerinden biridir." diyerek sorularını sordu.


Nazlıaka'nın soruları

1- Roma Antik Tiyatrosunun korunması için ivedi olarak hangi önlemler alınacaktır? 1982 tarihinden bu yana eserin gün yüzüne çıkartılması, korunması ve turizme açılması için hangi çalışmalar yapılmıştır? Bu çalışmaların tarihi ve ayrılan bütçe nedir?


2- 2009 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışmasının genel restorasyon standartlarına uygun olmadığı söylenmektedir. Bu durumun düzeltilmesi için nasıl bir çalışma yapılacaktır?


3- Bu kadar değerli bir tarihi mirasın madde bağımlılarının kullandığı bir alana dönüşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu alanın korunması hangi kurum ve kuruluşların sorumluluğundadır?


4- Ankara’nın önemli ve gelişen turistlik mekanı olan Ankara Kalesi’nin uzun süredir yollarında tamirat çalışmalarının sürdüğü ve bu durumun bölgede faaliyet gösteren esnafı olumsuz etkilediği belirtilmektedir. Ankara turizmine darbe vuran bu sorunun ivedi olarak çözülmesi için ilgili kurumlar nezdinde bir girişiminiz olacak mıdır?





Geri Dön