Ankara'dan sonra İstanbul'a da eğitim kampüsleri geliyor!
Milli Eğitim Bakanı Dinçer, kampüslerin büyükşehirlerde ortaöğretim kurumlarını bir araya getiren mekanlar olarak tasarlanacağını söyledi
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, eğitim kampüslerinin özellikle büyükşehirlerde ihtiyaç duyulan yerlerde, ağırlıklı olarak ortaöğretim kurumlarının bir araya geldiği bir mekan olarak tasarlanacağını belirtti.
Bakan Dinçer, makamında Filistin Milli Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanı Osama Al-Muzaini ile görüştü. Basının bir süre görüntü almasının ardından soruları yanıtlayan Dinçer, bir gazetecinin 'Eğitim kampüsleri çalışmaları ne aşamadadır' sorusu üzerine çalışmaları henüz tamamlanmadığını söyledi.
Kanun Hükmünde Kararname ile kamu özel ortaklığı yapabilecek bir hukuki esnekliğe kavuştuklarını belirten Dinçer, şunları söyledi:
'Ama onun tali mevzuatının çıkarılması gerekiyor. Yönetmeliği çıkarılacak, şartnamesi hazırlanacak. Bunlar zaman alacak şeyler. Biz bu arada, buna benzer programların nasıl yapılacağına dair tedbirler alıyoruz. Kamu özel ortaklığı sadece eğitim kampüsleriyle sınırlı bir konu değil. Bazı yerlerde kampüs yapma şansımız olmayabilir. Kamu özel ortaklığı, belirli bir il ya da ilçede ihtiyaç duyduğumuz fiziki altyapı için bir finansman yöntemi olarak kullanacağımız bir uygulama olacaktır.'
Uygun olan arsaların her birinde ayrı ayrı okul binası yaptırarak, kamu özel ortaklığıyla yürütme imkanına sahip olacaklarını anlatan Dinçer, 'Eğitim kampüsleri ise özellikle büyükşehirlerde ihtiyaç duyulan yerlerde, ağırlıklı olarak ortaöğretim kurumlarının bir araya geldiği bir mekan olarak tasarlanacak, yani meslek lisesi, normal lise, öğretmen okulu veya diğer ihtiyaç duyulan orta öğretim okullarının açılmasıyla ilgili bir kapsamda söz konusu olacak' diye konuştu.
Bunları, mevcut okullara alternatif veya ikame olarak düşünmediklerini belirten Dinçer, 'Onlar yine mevcut okulların yanında bizim büyükşehirlerde ihtiyaç duyduğumuz derslikleri karşılayacak mekanlar olarak tasarlanacaklardır. Dolayısıyla herhangi bir şeyin alternatifi veya ikamesi olarak düşündüğümüz hususlar değil. Doğrudan doğruya o ilin eğitim ihtiyacını, altyapı sorunlarını çözecek projeler olarak yürütülüyor. Tamamlayıcı bir yapı' dedi.
Bir gazetecinin 'Sayın Ankara Valisi açıklamasında "şehir içindeki okulların bu kampüslere taşınacağını belirtilmişti' sözü üzerine Dinçer, şunları kaydetti:
'Hiç öyle bir şey olmayacak. Mesela Ankara"da, Vali neyi kastetti, neyi anlattı bilmiyorum, ama belki konuyla alakalı kendi birtakım hazırlıkları veya planları varsa ona dair bir şeyler konuşmuş olabilir. Bizim kamu özel ortaklığında yapacağımız şey, mevcut okulların taşınması gibi olmayacak. Mesela Ankara, şu anda çok sayıda hem ilköğretimde hem ortaöğretimde hem meslek lisesinde, değişik kurumlara ihtiyaç duyan bir yer. Dolayısıyla herhangi bir yerdeki bir okulu kapatıp buraya taşıyacağımız gibi bir anlam çıkıyorsa bizim planımız öyle değil. Biz belirli yerlerde, özellikle yerleşimin yoğun olduğu alanlarda çocuklarımızın kolayca ulaşabileceği yerlerde, daha derli toplu, fiziki şartları daha iyi olan, spor sahaları iyi tasarlanmış, bahçeleri iyi tanzim edilmiş, kütüphanesi, okuma alanları, kültür merkezleri olan okul hayal ediyoruz. O hayalimizin bir parçası bu.'
'ANAOKULU VE İLKÖÄRETİM OKULLARININ TAşINMASI SÖZ KONUSU OLAMAZ'
Dinçer, bir gazetecinin, 'Valimiz, eğitim kampüslerinin kurulacağını, 20-30 okulun içinde bulunacağını, şehir dışında yapılacağına ilişkin bir açıklama yaptı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz' sorusu üzerine şöyle konuştu:
'Benim anladığım kadarıyla siz Vali Bey"in açıklamalarını yanlış anladınız. Muhtemelen başka bir ifadeyi siz yorumluyorsunuz. Okul kampüslerinde veya şehir içerisindeki okul alanlarında büyük bir arazi bulduğumuzda oraya birden fazla okul yapılabilecek bir yapı tasarlıyoruz. Burada esas üzeride durulması gereken, okul kampüsleri değil kamu özel ortaklığına imkan veren finansman yöntemidir. Esas odaklanacak konu budur.'
Anaokullarının ve ilköğretim okullarının belirli merkezlere taşınmasının söz konusu olamayacağını vurgulayan Dinçer, 'Anaokulu, mümkün olduğu kadar çocuğun ailesine en yakın yerde olmalı. İlköğretim okulları yine çocukların en kısa zamanda ulaşabileceği yerlerde olmak zorunda. Sadece ortaöğretim için taşıma söz konusu olabilir belki. Bu yine mümkün olduğu kadar, çok talebin ve ihtiyacın çok olduğu yerde tasarlanacak. Bunlar da arazi ve mekan meselesidir. Yoksa bahsettiğiniz gibi şehrin dışında bütünüyle okullardan oluşan bir alanı tasarlamak, sanıyorum Türkiye için yeni bir model gibi görünüyorsa da o bizim şimdiki planımızın dışında başka bir görüş' diye konuştu.
AA