Genel

Ankaralı sanayicinin gözü nükleerde!

Ankaralı sanayiciler 3 nükleer santralin malzeme tedariğine talip oldu. Toplam maliyeti 60 milyar doları bulan projelerin 21 milyar dolarlık kısmını tedarik işleri oluşturuyor. ASO, 3 yıl sürecek inşaat aşamasındaki fırsatların kaçmaması içn eğitimlere başladı.


Ankaralı sanayiciler ülkemizde inşa edilecek nükleer santrallerin tedarik işlerine talip oldu. Birçok sektör temsilcisi nükleerin inşa sürecinde yerli tedarikçi şirketlerden yana olunmasını istiyor. Geçtiğimiz haftalarda Moskova'da nükleer santrallere tedarikçilik yapan firmaların da katıldığı bir fuarı ziyaret eden ASO Başkanı Nurettin Özdebir, nükleer santrallere tedarik işlerinin Türkiye'deki bir çok firma tarafından çok rahat yapılabileceği kanaatinde olduğunu söyledi. Türkiye'nin gerçekleştireceği 20'şerden 60 milyar dolarlık 3 santralin 21 milyar dolarlık kısmının malzeme tedariki olduğunu belirten Özdebir, Ankara'da OSTİM'deki bir çok firmanın bunu başarabileceğini dile getirdi. Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Özdebir, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özdebir, “Nükleer santral inşaatı başladı. Üyelerimizin nükleer teknolojiye aşina olmalarına ilişkin çalışmalar başlattık. İhracat amaçlı destekler yerli sanayinin nükleer teknolojiyle ilgili gelişmelerini sağlamak için istifade ettiler” diye konuştu.

YÜKSEK TEKNOLOJİDEN ÜRKÜLÜYOR

Sanayicilerin yüksek teknolojiyi geliştirme ve üretme konusunda ürkek davrandığına dikkat çeken Özdebir, “Nükleer santralin kontrol ve malzeme teknolojisi hariç, geri kalan kısmını biz rahat rahat işleyebileceğimiz, üretebileceğimiz parçalardan oluşuyor. Bu konuda Fransızlarla ilk önce istişare içerisinde olduk. Oradaki nükleer santralleri gördük. Daha sonra Akkuyu Nükleer Santrali yapan firma ile temasımız oldu” dedi.


ORTAK EĞİTİMLER DÜZENLEYECEĞİZ

Akkuyu'yu yapacak olan Rosatom'un büyük bir eğitim merkezi olduğunu, santralin tasarımından çalışanların eğitimine kadar çeşitli seviyelerde eğitimlerin verildiği bir merkez olduğunu anlatan Özdebir, “Muhtemelen İşbirliği yapacağız. Buradaki işi üstlenecek firmaların kendi personeline eğitim vermesi önemli. İlgili görevlilerin ve inşaatçıların sertifikasyondan geçirilmesi lazım. Bunları konuştuk” değerlendirmesi yaptı.

3 yıllık proje 5 bin çalışan

Özdebir, ASO olarak sertifikasyon ağırlıklı çalıştıklarını belirterek, önemli bir noktaya şu sözlerle dikkat çekti: "Bu projelerin 3 yıl ömrü var. 3 yıla kalmadan bu işi bitirmemiz lazım. Nükleer santralin inşaatında yaklaşık 12 bin kişi çalışıyor. İşletmesinde ise 5 bin kişi çalışıyor. 5 bin kişiye santralin ömrü 50-60 yıl. 5 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bu 5 bin kişinin sürekli ve periyodik eğitimlerinin yapılması lazım." Rusya'nın da yaptığı santraller için başka ülkelerin tedarik firmalarıyla çalıştığını anlatan Özdebir şöyle devam etti: "Niye Türkiye bu tedarikçilerden biri olmasın? Dünyada yapılacak 100'ün üzerinde santral var. Rahatlıkla yan sanayi hizmeti verebiliriz. Santralin içerisinde kablodan dikenli tele kadar birçok malzeme var. Bunların hepsinin sertifikalı olması gerekiyor. Bunların hepsi yapılabilir.”



Yeni Şafak