03 / 05 / 2024

Ankara'nın Çinçin semtinde 'kentsel dönüşüm' konulu film çekiliyor!

Ankara'nın Çinçin semtinde 'kentsel dönüşüm' konulu film çekiliyor!

Ankara’nın en belalı semti’ olarak bilinen ve zaman zaman helikopterli polis baskınlarıyla gündeme gelen Altındağ’ın Çinçin semtinde, bugünlerde herkesi ayrı bir telaş sarmış durumda.



Telaşın nedeni ise mahallede çekilen bir sinema filmi. Bölgede yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları filmin konusu olunca, mahalleli de bir anda kendini kamera önünde bulmuş. Gecekondu sahipleri ile müteahhitler arasında yaşanan çatışmaların ele alındığı ‘Yolunda A.Ş. Çinçin Bağları Hikâyesi’ adlı filmin başrolünde ise Cezmi Baskın, Erdağ Yenel, Hüseyin Elmalıpınar, Gökay Müftüoğlu, Defne Yalnız ve İbrahim Aymergen var.


Neredeyse tamamı Ankaralı bir ekibin, Türkiye’nin ilk profesyonel web dizisi olarak başlattıkları ve kısa sürede ‘fenomen’ haline gelen ‘Yolunda A.Ş.’ projesi, Çinçin’de yaşayanların da desteğiyle beyaz perdeye aktarılacak. Çinçin Mahallesi Dörtyol Kavşağı’nda çekimlerine devam edilen filme ilgi çok büyük. Mahallenin genç, çocuk ve yaşlıları çekimleri takip ediyor, kimisi filmde küçük roller alıyor. Türkiye genelinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarını Çinçin Bağları Mahallesi üzerinden, gerçekçi bir dille aktarmayı hedefleyen filmin senaryosunu Çinçin’de doğup büyüyen Hasan Göktaş kaleme aldı. Çinçin’de yaşayan üç gencin, mahallenin ortak sorunlarına çözüm bulma mücadelelerini konu edinen film, kendine has jargonu, gerçek ve gerçeğe yakın karakterlerle, ‘kara mizah’ tonuyla sinema dünyasına yeni bir soluk kazandırmayı amaçlıyor. Yapımcılığını Han Yapım’ın üstlendiği ‘Yolunda A.Ş. Çinçin Bağları Hikâyesi’ filminin yönetmeni ise Emre Budak. Ağustos ayı içerisinde çekimlerin bitmesi planlanan film, kasım ayında vizyona girecek. ‘Tenekeci Cevdet’ rolüyle seyirci karşısına çıkacak Cezmi Baskın’a göre, Çinçin’le ilgili ‘yanlış algılar’ filmle birlikte bitecek. Gecekondularda yaşayan insanların, bulundukları yerlerden koparılarak ‘sürüldüğünü’ anlatan Baskın, “Bu insanları yaşadıkları, doğup büyüdükleri, âşık oldukları, çocuk büyüttükleri evlerinden alıp  TOKİ  mağaralarına hapsediyorlar. Filmin ana kurgusu da buradan doğan çatışma üzerine kurulu. İnsanlar evlerinden kopmak istemiyor, kendi içinde mutlu yaşıyor. Ama dışarıdan birileri onları daha iyi yaşam vaadiyle evlerine el koyuyor, onları alışık olmadıkları ve sevmedikleri bir yaşama sürüklüyor. Bugün Türkiye’de bu gibi hikâyelerin binlerce örneğini görmek mümkün. Çinçin’le ilgili var olan yanlış ve kötü algılar bu filmle değişecek.” diyor.


Filmin çekileceği ortaya çıkınca başta mahallelinin tedirgin olduğunu belirten yönetmen Emre Budak, ilerleyen süreçte mahallenin ‘kameraya’ alıştığını ve filmde rol üstlenmek için akın ettiğini söylüyor. Çinçin’in sosyal yapısını anlatan bir film yaptıklarını belirten Budak, mahalleyle ilgili söylentilerin de gerçeği yansıtmadığını belirtiyor. “Buradaki insanların da diğerlerimiz gibi hikâyeleri var. Ankara’nın ötekileri konumundalar sürekli ve bundan kurtulmak istiyorlar.” diyen Yönetmen Emre Budak, filmle birlikte ‘herkesin gerçeği göreceğini’ aktarıyor.


Zaman


Geri Dön