Ankara'nın jeotermal turizm potansiyeli görüşüldü!
Ankara Büyükşehir Belediyesi ’nin önderliğinde düzenlenen “Jeotermal Turizm Çalıştayı Ön Hazırlık Toplantısı”, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, sektör temsilcileri ve konunun uzmanlarının katılımıyla bugün gerçekleşti.
Başkan Gökçek’in yanı sıra Ankara Vali Yardımcısı Nihat Nalbant, Kırşehir Belediye Başkanı ve Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı Yaşar Bahçeci, Ankara’daki jeotermal suları bulunan ilçe Jeotermal Toplantıbelediye başkanları, Ankara Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Jeotermal Komisyonu Başkanı Muzaffer Yalçın, Ankara Termal Turizm Yatırımcılar ve İşletmeciler Derneği Başkanı Mehmet Ali Doğan ile konunun uzmanları, akademisyenler Büyükşehir Belediyesi Gençlik Parkı Kabul Salonu’nda bir araya geldi.
-ANKARA’NIN JEOTERMAL TURİZM POTANSİYELİ
Başkent Ankara’daki jeotermal turizm potansiyelinin artırılması ve bu konuda yapılması gerekenlerin masaya yatırıldığı toplantıda ilk olarak söz alan Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Jeotermal Komisyonu Başkanı Muzaffer Yalçın, yeni yasa ile birlikte jeotermal suları bulunan ilçe belediyelerinin Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olduğunu ve bu konuyla ilgili Başkan Gökçek’in talimatları doğrultusunda Belediye Meclisi’nde bir komisyon kurulduğunu anlattı.
-“MELİH GÖKÇEK, BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR ŞANS”
Dernek Başkanı Mehmet Ali Doğan da toplantının önemi değinerek, Başkan Gökçek’e böyle bir toplantıya öncülük ettiği için teşekkür etti. Doğan, “Başarılı çalışmalar yapmış, projeler gerçekleştirmiş Başkanımız Sayın Melih Gökçek ile birlikte çalışmak bizim için büyük şans” dedi.
-KIRŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI BAHÇECİ: “BU KONUDAKİ EN HIZLI ÇALIŞMAYI ANKARA GERÇEKLEŞTİRİYOR”
Kırşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı olan Yaşar Bahçeci de jeotermal turizmin canlandırılması konusundaki en hızlı ve verimli çalışmayı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığını ifade ederek, “Jeotermal Ankaramız, Başkentimiz ve ülkemiz açısından çok önemli. Bize düşen ne varsa, taşın altına elimizi koymaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim” diye konuştu.
Ankara Vali Yardımcısı Nihat Nalbant ise Başkent Ankara’nın termal turizmde layık olduğu yeri alması ve rekabet gücünün artması için tertip edilen toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, konuya ilişkin yapılması gereken her türlü desteğe hazır olduklarını vurguladı.
-BAŞKAN GÖKÇEK: “BU SENE PLANLAMALAR YAPILACAK, ÖNÜMÜZDEKİ SENE UYGULAMALARA GEÇİLECEK”
Toplantıya başkanlık eden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de sözlerine, “Aslında bugün son derece önemli bir toplantı yaptığımıza inanıyorum” diyerek başladı. 6360 sayılı kanunun çıkması ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’ne dahil olan yeni ilçe ve mahallelerde yapılacak iş ve işlemlerin yanı sıra çevre ilçelerdeki jeotermal kaynakların kullanma yetkisinin de kendilerine geçtiğini hatırlatan Başkan Gökçek, “Bu sene itibariyle bu konuda planlamalar yapıyoruz ve önümüzdeki sene itibariyle de inşallah uygulamalara geçmek istiyoruz” dedi.
2015 yılında “Jeotermal Turizm Çalıştayı” adı altında sektörün sorunlarını ve hedeflerini görüşeceklerini, bu toplantının da bunun ön çalışması olduğunu kaydeden Başkan Melih Gökçek, Ankara’da toplam 14 jeotermal kaynağı bulunan ilçe belediyesi olduğunu ifade ederek, bu ilçeleri, “Ayaş, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Etimesgut, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kazan, Kızılcahamam, Polatlı, Pursaklar, Sincan ve Yenimahalle” diye sıraladı.
-“14 İLÇEDE 58 ADET KUYU VE 8 KAYNAK BULUNUYOR”
“Kentin merkezinde bile sıcak su kaynakları var” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Melih Gökçek, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin şu anda 6 tane jeotermal sahası mevcut. Bu 14 ilçede kullanılan 58 tane kuyu, 8 tane de kaynak bulunuyor. Bunları en güzel şekilde değerlendirebilmek mümkün” diye konuştu.
Özelikle yabancı yatırımcıları Ankara’ya çekmek için gayret sarfedilmesi gerektiğinin altını çizen ve termal otel sayısının artması halinde rekabetin de artacağını vurgulayan Başkan Gökçek, Ankara’yı termal turizm merkezi olarak dünyaya kabul ettirebilmeleri durumunda tesislerin de dolacağına inandığını söyledi.
Konuyla ilgili son yurtdışı seyahatinde görüşmelerde bulunduğunu ve 15 gün içerisinde yabancı konukların Ankara’ya gelerek, incelemelerde bulunacağını ifade eden Başkan Melih Gökçek, “Ümit ederim ki bunların çoğu da kabul eder ve lüks tesisler de kurulur… Bu sayede de sorun çok güzel bir şekilde halledilmiş olur. Bu konuda yapmış olduğumuz temasların son derece iyi neticeler verdiğini söylemek istiyorum” dedi.
Belediyeler Kanunu’nun hazırlandığı yıllarda kendisinin de talebiyle oluşturulan, termal tesislere alt yapı desteğini Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz veya uzun vadeli olarak yapmasını öngören kanundan da kısaca bahseden Başkan Gökçek, “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak, jeotermal konusunda elimizi taşın altına koymak istiyoruz. Bu konuda Her türlü desteği vermek istiyoruz. Bu vereceğimiz destek sayesinde Ankara ekonomisinin ciddi sıçrama yapacağını ve istihdam sorununun ortadan kalkacağına inanıyoruz. Özellikle çevre ilçelerimizde vatandaşımızın merkeze göçünü önleyip, tersine göçün başlayacağına inanıyoruz. Bu yüzden de bu konuya önem veriyoruz” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda bulunan sahaların değerlendirilmesiyle maksimum 45 bin yatak kapasiteli tesisler oluşturulabileceğini kaydeden Başkan Melih Gökçek, “Mevcut olan jeotermal sularının özellikle seracılıkta kullanılması ve otelde kullanıldıktan sonra boşa gitmemesi gerekiyor. Onun için de ciddi çalışmaların ve teşviklerin yapılması lazım” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da bu konuda desteklerine değinen Başkan Melih Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ankara’daki şu anda toplam jeotermal tesis sayısı 49. Bunların sadece 37 tanesi işletiliyor. 10 tanesi de yapım aşamasında. İnşallah bu rakamın çok daha fazla yukarılara çıkabileceğine inanıyorum…
Özellikle kaplıcaların Osmanlı, Selçuklu, Bizans ve Roma dönemlerine ait mimarı yapıları da ayrı bir renk katıyor… İnşallah bu tarihi yönlerini de ön plana çıkarmamız gerekiyor.
Başladığımız bu çalıştayın ön ayağı olan bu toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Arkadaşlarımızın önerilerini ve teklifleri değerlendirilecek, ona göre çalıştay zemini hazırlanacak. Arkasından da somut adımlar atmaya başlayarak, Ankara’da bütün ilçelerde jeotermal turizm konusunda elimizden gelen gayreti el birliği ile sarfedeceğiz.”
-“SON DÖNEMİMDE İLK ADIMLARI ATMIŞ OLMAK İSTİYORUM”
Kendisinin bir dahaki yerel seçimlere kadar 4,5 senesi bulunduğunu ve ondan sonra da emekli olacağını ifade eden Başkan Gökçek, “Bu dönemi, nasip olursa jeotermal turizmin ciddi anlamda ilk adımlarını atmış bir belediye başkanı olarak bitirmek istiyorum. Bu Ankaramızın zenginliği için son derece önemli” diye konuştu.
Ankara’da jeotermal kaynağı bulunan ilçe belediye başkanlarına da bu konuda yapmaları gereken ön hazırlıkları kısaca anlatan Başkan Gökçek, her belediye başkanının ilçesindeki tesislerin sorunlarını, alınması gereken tedbir ve düzenlemeleri, hazırda bulunan su kapasitelerini ve bu suyun beslediği tesis sayılarını, ısıtma kapasitelerini belgelerini düzenlenecek Çalıştay’a getirmelerini istedi. Başkan Gökçek, Termal seracılık için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun yüzde 60+18 KDV desteği bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete moderatörlüğünde Başkan Gökçek, Başkan Yalçın, ilçe belediye başkanları, akademisyenler, konunun uzmanları konuya ilişkin fikir alışverişinde bulundular.
Ankara Büyükşehir Belediyesi