03 / 05 / 2024

Ankara'ya modern sanat merkezi açılıyor

Ankara'ya modern sanat merkezi açılıyor

 Ankara'nın ilk modern sanatlar merkezi Cer Modern 1 Nisan'da kapılarını açıyor



Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından eski vagon tamirhaneleri ve cer atölyelerinin restorasyonuyla ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) desteğiyle hayata geçen Cer Modern, çağdaş müze mimarisinin bir örneği olarak Ankara'nın kent kimliğine önemli bir katkı yapacak. Mekanın ilk sergisi "+ Sonsuz: Ebru Özdemir Koleksiyonu'ndan Bir Seçki". Küratörlüklerini Deniz Ertun ve Döne Otyam'ın yaptığı sergide Erol Akyavaş, Murat Morova, Adnan Çoker, Leyla Gediz, Ergin İnan, Ömer Uluç, Zeki Faik İzer, Ferruh Başağa, Neşe Erdok gibi yetmiş sanatçının eserleri yer alacak. Cer Modern, Başkent'in kültürel bir vitrini olmasının yanında çok yönlü sanat disiplinlerini bir arada izleyiciyle buluşturarak sanatsal üretimin gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Mekan ulusal ve uluslararası sanat eserlerinin sergilenmesine de imkan sağlayacak. Türkiye'nin 4 bin 500 m², tek parça en büyük sergi salonuna sahip Cer Modern, toplam 11.500 m² kapalı alanda süreli sergiler galerisi, fotoğraf galerisi, müze mağazası, konferans salonu, sanatçı rezidansları, kafe ve heykel park alanıyla sanatsal çeşitliliğe ev sahipliği yapacak. Ülkemizde ilk kez bir stüdyo ikamet programı başlatacak Cer Modern'de ana bina içerisindeki 5 adet işlik sanatçıların kullanımına açılacak.
Zaman

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Ankara için yeni bir başlangıç
Ankara'daki eski tren bakım atölyeleri yirmi yıllık sürecin sonunda çağdaş sanat müzesi oldu. 1 Nisan'da Cer Modern adıyla açılacak müzenin ilk sergisi Ebru Özdemir koleksiyonu. Müze bünyesinde sanatçı rezidans programı da var

Almanlar tarafından trenlerin bakım ve onarımı için 1892 yılında yapılan ve eski kültür bakanı İstemihan Talay'ın Çağdaş Sanatlar Müzesi (ÇSM) olması için tahsis ettiği tarihi cer atölyesi, nihayet sanatın hizmetinde. Müze, 1 Nisan Perşembe günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak.
Ankara'da eski Cer Atölyeleri binalarının yenilenip bir çağdaş sanat müzesi kurulması çalışmaları 1990 yılında başlamıştı. Müze için Çağdaş Sanat Vakfı'nın (ÇAĞSAV) çaba göstermiş ancak ödenek bulunamaması üzerine çalışmalar durmuştu.

Çürümeye terkedildi
Bir türlü tamamlanmayan ve terkedilen inşaat, zamanla tinercilerin ve başıboş köpeklerin barınağı haline gelmişti. İki bekçiyle korunan inşaat alanında çalışmaların durması ve mekanın perişan hali üzerine Radikal'in haberleri de etkili olmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay devreye girmişti. Günay, müzenin işletmesinin Turizm Otelciler Birliği'ne (TURSAB) verildiğini, onların inşaatı bitireceğini açıklamıştı. Nitekim TÜRSAB'ın desteğiyle Cer Modern kısa sürede tamamlandı.
TÜRSAB'dan yapılan açıklamada, Ankara'nın kent kimliğine önemli bir katkı yapacak olan Cer Modern'in, Başkent'in sanatsal ve kültürel bir vitrini olacağı vurgulanıyor. Cer Modern'in çok yönlü ve farklı sanat disiplinlerini sanat izleyicisiyle buluşturarak kültürel ve sanatsal üretimin gelişmesine katkıda bulunması, ulusal ve uluslararası sanat etkinlikleri ile eserlerinin sergilenmesine olanak sağlaması hedefleniyor. Cer Modern'de süreli sergiler galerisi, fotoğraf galerisi, müze mağazası, konferans salonu, kafe ve heykel park alanı yanı sıra sanatçı rezidansları da bulunuyor. Müzenin giriş katında da büyük kütüphane bir kütüphane var.
Müzedeki `rezidans' yani sanatçı ikamet programı kapsamında ana bina içerisinde yer alan beş adet işlik, yerel ve uluslararası sanatçıların kullanımına açılacak. Sanatçılar bu stüdyoları altı aylık dönemlerle kullanacak. Cer Modern'in kültürel kimliğinde önemli bir yer tutacak olan ikamet programı, sanatçılarla ortak projelerin üretimini de destekleyecek.

Metin And kütüphanesi
`Cer Modern'in kütüphanesi ise, iki yıl önce kaybettiğimiz kültür araştırmacısı Metin And'ın 10 bin kitaptan oluşan kütüphanesini de kapsıyor. Kütüpheninin getirilmesi için özel çaba sarfeden Günay, Radikal okurlarına, "Önemli bir sanat adamının kitaplığını buraya bütünüyle alıp onun adını vererek, araştırmacılara hizmet verecek bir sanat kitaplığı kuruyoruz" diyerek duyurmuştu. Kütüphanede, Metin And'ın gölge oyunları arşivi ve sanat objelerinin de sergileneceği açıklandı.
Açılış sergisi, Ebru Özdemir koleksiyonundan yapılan bir seçki olacak. Ebru Özdemir,  Ankara  merkezli Limak Holding'in yönetim kurulu üyesi.
Ayrıca, Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi'nin depolarındaki eserlerin de Cer Modern'de sergilenmesi planlanıyor. Resim Heykel Müzesi geçen haftalarda çalınan tablolarla gündeme gelmişti...
Behzat Miser / Radikal


Geri Dön