Sektörel

Ankara'ya Yapay Kayak Merkezi tesis edilecek

Ankara'nın Mamak ilçesine Yapay Kayak Merkezi tesis edileceği bildirildi

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Mamak'ı çöplük ve askeri cezaeviyle anılan bir ilçe konumundan çıkardıklarını, kamu ve özel sektör yatırımlarını bölgeye çektiklerini belirterek, ilçede ayrıca "Yapay Kayak Merkezi" tesis edileceğini bildirdi.

Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin çekim merkezi olması için çalıştıklarını ifade ederek, Mamak'ın gecekondudan arınıp yaşanabilir bir şehir olmasını sağlamak istediklerini söyledi.

İlçenin olumsuz imajını olumluya çevirmeyi amaçladıklarına dikkat çeken Akgül, şöyle devam etti:

"Mamak'ı çöplük ve askeri cezaeviyle anılan bir ilçe konumundan çıkararak, kamu ve özel sektörü, yatırımlarıyla bölgeye çekiyoruz. Yapay Kayak Merkezi tesis edilecek. Mamak denilince insanların aklına çöplük ve askeri cezaeviyle anılan bir ilçe geliyor. Bu anlamda belediyenin yapacağı yatırımların yanı sıra, kamunun ve özel sektörün yatırımlarını da bölgeye çekmemiz gerekiyordu. Biz de bu çerçevede hareket ettik. Bunlardan en büyüğü de 'Rezidans Projesi"dir. Aslında sadece rezidans projesi değil bu. 120 bin metrekare kapalı alanıyla büyük bir alışveriş merkezi olacak. İçinde, iki cazibe merkezi dediğimiz projeler var. Bunların bir tanesi Durali Alıç Mahallesi'nde, çevre yolunun alt tarafında yer alacak Yapay Kayak Tesisi'dir. Bizim için önemli tarafı bir zamanlar çöplüğüyle anılan Mamak'ın tam karşısında böyle bir cazibe merkezi olmasıdır. İçerisinde bir de Türkiye'nin en büyük dev akvaryumu olacak. İçinde restoranlar, kafeler de bulunacak."

Yapay Kayak Merkezi'nde, çok maliyetli olduğu için yapay kar bulunmayacağını anlatan Akgül, "Bizimkisi farklı bir sistem. Farklı bir malzemesi var. Gözenekli, altından köpük gibi, kayak yapmaya elverişli bir madde çıkıyor. Şu anda, profesyonel sporcuların bile antrenman yaptığı böyle sahalar var. Profesyonellerin bile kayabileceği bir mekan olacak. Burayı 2011 sonunda faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Sadece rezidans kısmı 2012'ye sarkabilir" diye konuştu.

Bölgenin gecekondudan arınıp yaşanabilir bir şehir olmasını sağlayarak, olumsuz imajını olumluya çevirmeyi amaçladıklarını ifade eden Akgül, göreve ilk geldiklerinde kaynak sıkıntısı yaşadıklarını ve bütçenin rehabilitesi ile işe başladıklarını bildirdi.

-TASARRUF ÖNLEMLERİNDEN GELEN KAZANÇ-
Belediyenin diğer çalışmaları hakkında da bilgi veren Akgül, uyguladıkları önlemlerle iki milyon TL'ye yakın tasarruf yaptıklarını belirterek, araç kiralama işini iptal ettiklerini ve bağışlarla yeni araçlar satın aldıklarını söyledi. Araçlarda havuz sistemini getirerek, ayrı ayrı araç tahsisiyerine ihtiyaç hissedildiğinde havuzdan araç alınması yöntemiyle avantaj elde ettiklerini bildiren Akgül, park ve bahçe işlerini, İŞ-KUR'la yaptıkları protokolle eleman alarak yürüttüklerini ve hizmet alımını bıraktıklarını belirtti.

Gelirleri artırıcı önlemler de aldıklarını anlatan Akgül, şunları kaydetti:

"Geldiğimizde 16 tane icra vardı, kamu borçlarıyla birlikte toplam borcumuz 147 milyon TL idi. Günü gelmiş geçmiş borçların icra sıkıntısı vardı. Personel borcu, firma borçları ve kamu borçları vardı. Personel borcunu hemen hemen ödedik, sadece bir ikramiye borcumuz kaldı. Memurların KEY yardımlarını ödedik, şimdi emekli memurların KEY ödemelerini yapıyoruz. Belediyeler içinde KEY ödemesinde tekiz. Firma borçlarını minimuma indirdik. İcralık olacak bir şey kalmadı. SGK, Maliye ve Emekli Sandığı gibi kurum borçların yapılandırılması gündemde. Bu şekilde rahat bir nefes aldık. Önümüze daha güvenle bakma noktasında yapılandırma yılı oldu."

Mamak'ın en önemli sorununun gecekondu olduğunu ve dolayısıyla alt yapıda da ciddi sıkıntılar bulunduğuna dikkati çeken Akgül, Büyükşehir Belediyesi ile ilçeye 325 bin ton asfalt döktüklerini belirtti.

-KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ-
Kentsel dönüşüm projelerinin devam ettiğini, bölgede 13 tane kentsel dönüşüm projesi olduğunu bildiren Akgül, en büyüğünün ise 'Yeni Mamak Projesi' olduğunu söyledi. Bu konuda TOKİ ve Büyükşehir Belediyesiyle çalışma yaptıklarını ifade eden Akgül, "Birinci etap 1500 konutun ihalesi yapıldı. Bu konutlar bittikten sonra vatandaşlarımıza tahsis edeceğiz. Enkaz bedellerine sayılan kısımdan geri kalanı da taksitle alacağız. Böylelikle hem kentsel dönüşüm yürüyecek hem de bu insanlar ev sahibi olacak. Bunun haricinde, sanayi bölgeleriyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Mamak otel kent görünümünde.

Vatandaş sadece konaklıyor, çalışmaya başka yere gidiyor. Mermerciler Sanayi Sitesi'nin planları bitti, son noktaya gelindi. Bunlar daha ziyade istihdama yönelik projeler" diye konuştu.

Kamu kurumlarının da bölgeye yatırım yapmasını sağlamak istediklerini bildiren Akgül, ilçeye bir devlet hastanesi yapılması için Sağlık Bakanlığıyla görüşmeler yapıldığını ifade etti.

Akgül, muhtarların hizmet verdiği mekanları yenileme çalışmaları kapsamında 4 muhtar evini yenilediklerini, 20'sini de yenileyeceklerini kaydetti.

Aynı şekilde Bilgi Evleri'nde yaklaşık 8-9 bin öğrenciye okul kaynaklı, bilgisayar, yabancı dil, matematik ve fen dallarında eğitim verdiklerini anlatan Akgül, böylece hem gençlerin okul dışı zamanlarını değerlendirdiklerini hem de yanlış yerlere yönelmelerini engellediklerini sözlerine ekledi.
AA