Anket tuzağına dikkat! E-posta veya SMS ile gelen anketlere karşı uyanık olun! Kişisel bilgileriniz çalınabilir!
İnternette gezinirken her gün karşımıza yeni bir anket çıkıyor. E-posta veya SMS ile gönderilen anketlerin doldurulması karşılığında bazen para ödülü veya cep telefonu gibi cazip hediye vaatleri de sunuluyor ancak her zaman bu tip gönderilere karşı dikkatli olmakta yarar var. Siber güvenlik şirketleri son günlerde dolandırıcıların çeşitli yöntemler ile kredi kartı bilgilerini, şifre ve kişisel bilgileri ele geçirdiğini belirterek önemi uyarılarda bulunuyor
Dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte bireyleri ve kurumları sanal dünyada bekleyen tehlikeler de artıyor. Siber güvenlik şirketleri son günlerde dolandırıcıların çeşitli yöntemler ile kredi kartı bilgilerini, şifre ve kişisel bilgileri ele geçirdiğini belirterek önemi uyarılarda bulunuyor. Dolandırıcıların kullandığı son yöntemlerden birisi de anket dolandırıcılığı.
Siber güvenlik şirketi Eset, siber suçluların yasal anketleri kendi amaçları doğrultusunda taklit ederek zararsız gibi görünen birkaç soruya erilecek yanıtlar karşılığında kullanıcıları tuzağa düşürdüklerini belirtiyor. Dolayısıyla burada yasal bir anketi, sahte bir anketten ayırt edebilmek önem kazanıyor.
Peki, anket dolandırıcılığının işaretleri nelerdir? İşte, siber güvenlik şirketi ESET, internette gezinirken veya bilgisayar kullanırken dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı
SAHTE ÖDÜL VAATLERİNE DİKKAT!
Dolandırıcılık eylemi genelde istenmeyen bir e-posta ya da çok sayıda kişiye gönderilen kısa mesaj trafiği ile başlıyor. Buradaki amaç; e-posta veya SMS mesajı alan kişileri tıklayarak katılmaya ikna etmek. Gerçek izlenimi vermek için çoğunlukla tanınmış markaları taklit eden dolandırıcılar, ankete katılmaları halinde alıcılara hediye kartı, para, çekiliş hakkı gibi çeşitli ödül vaatlerinde bulunuyor. Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada; mesaja tıklayanların sahte bir web sitesine yönlendirildiğini ve kurbanlardan genellikle anket-ödül teklifini sosyal medya veya diğer kişiler ile paylaşmaları istendiği belirtiliyor.
DOLANDIRICILARDAN KORUNMANIN YOLLARI
Eset, şüpheli anketleri tespit etmek için bazı ipuçlarına dikkat etmek gerektiğine işaret ederek şu uyarılarda bulundu:
- Yazım hatasına ya da zayıf dil bilgisine karşı dikkatli olun. Genelde bu tip hatalar size vaat edilenlerin doğru olmadığının bir işareti olabilir.
- Kısaltılmış URL‘lere dikkat edin, sahtekarlığı gösterebilir.
- Özellikle zaman sınırlı yapılan tekliflere karı uyanık olun.
- Bazı e-posta veya SMS’lerde ‘bize ulaşın’ bağlantısı bulunmaz ve bu nedenle anketin kimin tarafından yapıldığı belirsizdir.
- Gönderen ücretsiz bir web posta hesabı kullanmaktaysa anket büyük ihtimalle sahtedir.
- Size gelen mail veya kısa mesaj bir arkadaşınız ya da ailenizden gelmiş olsa bile, anket tekliflerine araştırıp sorgulamadan güvenmeyin.
- Dolandırıcılık olarak rapor edilip edilmediğini ya da gerçek olup olmadığını öğrenmek için ödülü mutlaka araştırın.
- Bütün bilgisayarlara ve cihazlara tanınmış bir şirketin güvenlik çözümünü yükleyin. Ayrıca işletim sistemleri ve uygulamalarınızı mutlaka güncel tutun.
- Sadece Google Play ve App Store gibi resmi uygulama mağazalarını tercih edin.
- Hesaplarınızda çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) kullanın. Ayrıca güçlü şifreler oluşturun. Şifreniz ele geçirilse bile çok faktörlü kimlik doğrulamanın etkin olduğu hesaplara erişim olasılığı düşüktür.
- Ödül veya para almak için asla herhangi bir ödemede bulunmayın.
- Kimlik bilgileriniz veya şifrelerinizin çalınması halinde bankanızı hemen bilgilendirerek kartlarınızı dondurun ve şifrelerinizi değiştirin.