Kent Haberleri

Ankutsan, Ankara’da 20 milyon dolara tesis inşa edecek!

Oluklu mukavva üretimi yapan Ankutsan, Ankara’da tesis kurmak için çalışmalara başladı. Yapılacak yeni tesis 20 milyon dolara mal olacak. Ankutsan, Ankara’daki tesisini kurduktan sonra İstanbul Çerkezköy’de de bir tesis yapımına başlayacak.

Antalya’da kurulan, bugün Mersin ve İstanbul’da da üretim tesisi bulunan Ankutsan, Ankara’da da tesis kurmak için çalışmalara başladı. 20 milyon dolara mal olacak bu tesisin ardından İstanbul Çerkezköy’de bir tesis yatırımına başlayacaklarını anlatan Ankutsan Yönetim Kurumu Başkam Rüstem Kesgi, Güney Marmara’da da bir üretim tesisi kurduktan sonra yurtdışında bir tesis kurmak ya da var olan bir tesisi satın almak istediklerini söylüyor.



Bugün Türkiye’de 91 şirket, 114 fabrikada oluklu mukavva üretimi gerçekleştiriyor. Bu şirketlerden biri de Ankutsan. Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 40 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikanın yanında, İstanbul ve Mersin’de de üretim tesisleri bulunan şirket 2013’ten bu yana ihracat da yapıyor. Pizza Hut gibi uluslararası şirketlerin global tedarikçileri arasına giren şirket, Ankara’da Temelli Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 milyon dolara mal olacak yeni tesisini ise Ocak ayında açmaya hazırlanıyor. Ayrıca İstanbul Esenyurt’taki fabrikayı Çerkezköy’e taşımak için de planlar yapılıyor. Geçen yılı 155 milyon TL ciro ile kapatan ve bu yıl sonu ciro hedefi 245 milyon TL olan şirketin çalışan sayısı ise 510. Toplam üç üretim tesisi bulunan, İstanbul ve Ankara’daki yeni fabrikalarını çok yakında faaliyete geçirecek olan Ankutsan, yurt dışında da satın alma yolu ile üretime geçmeyi planlıyor.


SEKTÖRE NASIL GİRDİ?


Ankutsan’ın kuruluş hikayesi tamamen tesadüfi olmuş desek yeridir. Çünkü, 2001 yılında otomobil yıkama ve yağlama işi yapan Ankutsan Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Kesgi, kendisine müşteri olarak gelen bir iş adamının “Kutu atölyemi satmak istiyorum” demesi üzerine girmiş bu işe. Bir makinesi bulunan atölyeyi arkadaşı ve bugünkü ortağı Mustafa Çakal ile birlikte 18 bin TL’ye aldıklarını söyleyen Kesgi, iki ortak bilmedikleri bir iş için kollan sıvadıklarını gülümseyerek hatırlıyor. O dönem haftada birkaç kamyonluk kutu yaptıklarım söyleyen Kesgi, 6-7 ay bu atölyede işe devam ettiklerini anlatıyor. İşler yavaş yavaş büyümeye başlayınca önce yeni makine alıyor iki ortak, ardından ise atölyeyi büyütmeye gidiyorlar. Gelen siparişleri görünce ise Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde bir tesis yatırımı yapmaya karar veriliyor.



2002 yılında evini 55 bin TL’ye satıp üzerine 25 bin TL koyarak organizedeki 8 bin metrekarelik bir arsayı alan iki ortak Eylül 2003 ’te bu tesisi faaliyete geçirmiş. 2004 yılında oluklu mukavva aldıkları üretici yüzde 40 zam yapınca ise oluklu mukavva üretimine girme karan verilmiş. “Riske girmemek için ilk etapta ikinci el bir oluklu makinesi aldık, ben endüstri lisesi makine mezunuyum. Oturdum makinede bazı revizyonlar yaptım. Bir müddet kendi mukavvamızı bu makine ile ürettik” diyen Kesgi’nin işi daha ileriye götürmesi ise Çin’de bir fuara katılmasının akabinde gerçekleşiyor. Burada bir makine satın alınıyor ama bu makine var olan tesise sığmayınca aynı bölgede 18 bin metrekare yer alınıp yeni bir tesise geçmeye karar veriyor ortaklar. 2006’da ise bugün Antalya’da bulunan tesise geçiliyor.


İSTANBUL VE MERSİN’E YATIRIM


2006-2008 arasında makine yatırımı dışında bir yatırım yapılmıyor. Ancak 2008 yılında İstanbul’da bir atölye kurma kararı alınıyor. Kurulan şirkete Kutay Kutu adı veriliyor. Ancak işler beklentinin üzerinde olunca, buradaki atölye büyütülüyor ve bugünkü 4 bin metrekarelik fabrika ortaya çıkıyor.



2013 Aralık ayında ise Mersin’de 2007 yılında kurulmuş ancak 20 gün çalışıp kapanmış bir fabrikayı satın alıyor iki ortak. Yeni makinelerle birlikte bu tesise 32 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyleyen Kesgi, bu fabrikanın üretim ve satış anlamında en büyük tesisleri haline geldiğini ifade ediyor. Limana yakınlığı nedeniyle şirkete ihracat imkanı da sunuyor bu tesis.



İlk ihracata İngiltere ile başladıklarını söyleyen Kesgi, bugün 15 ülkeye ihracat yaptıklarının altını çiziyor. Geçen yılı Ankutsan ve Kutay Kutu toplamında 155 milyon TL ciro ile kapattıklarını söyleyen Kesgi, cirolarının yüzde 25’inin ihracattan geldiğinin ise üzerinde duruyor. Bu yıl sonu hedefi; ise ciroyu 245 milyon TL’ye çıkartmak, ihracatın payını ise yüzde 30’lara yükseltmek.



Bugün Türkiye’de Ülker başta olmak üzere pek çok şirketin tedarikçisi olan Ankutsan, Pizza Hut başta olmak üzere uluslararası markaların da global tedarikçisi haline gelmiş. Bir yandan bu yönde büyümeyi sürdürürken, bir diğer yandan da İsveç, Suudi Arabistan, Fransa, Avusturya gibi pazarlara girip bu pazarlarda büyümenin yollarını aradıklarını söyleyen Kesgi, Amerika Detroit’te bir depo kurmak için çalışmalara başladıklarını da anlatıyor.


YATIRIM PLANLARI


Yatırım planları bununla sınırlı değil. Ankara Temelli Organize Sanayi Bölgesi’nde bin metrekarelik bir yer alan ve orada tesis yatırımına başlayan ortaklar, 20 milyon dolara mal olacak bu tesisi Ocak ayında açma niyetinde. Bu fabrikanın ustalık tesisleri olduğunu söyleyen Kesgi “En ileri teknoloji, en iyi ürün üretimi burada olacak. Avrupa’nın önde gelen birkaç fabrikasından biri olacak” diye konuşuyor. Diğer tesislerde hem kutu hem mukavva ürettiklerini, bu tesiste ise sadece mukavva üreteceklerini söyleyen Kesgi, tesisi kurarken İngiltere’deki bir fabrikayı model aldıklarının da bilgisini veriyor.



İstanbul’da Çerkezköy’de bir arazi aldıklarını da anlatan Kesgi, diğer yatırımlarla ilgili planlarını şu sözlerle anlatıyor:



“Çerkezköy’deki tesisin inşaatına 2017 sonunda başlayacağız. Hedefimiz bu tesisi 45 milyon dolara bitirmek. İstanbul Esenyurt’taki tesisi buraya taşıyacağız. Güney Marmara’da da bir tesis kurmak istiyoruz. Gebze ve Bursa civarında yer bakıyoruz. Ankara’daki fabrika faaliyete geçer geçmez bir satın alma yapabiliriz. Ayrıca yurtdışında fırsat var. Tesis almak veya yeni tesis kurmak için araştırmalarımız söz konusu. 2019’da yurtdışındaki ilk tesisimizi Amerika’da kurabiliriz.”


BEYAZ YAKALILARIN YARISI MÜHENDİS


Ankutsan'ın oluklu mukavva ve kutu üretiminde Türkiye'nin ilk beş şirketi içinde olduğunu söyleyen Rüstem Kesgi, bugün bünyelerinde toplam 510 kişinin çalıştığını anlatıyor. Beyaz yaka çalışanların yüzde 45'inin mühendis olduğunun altını çizen Kesgi kadın istihdamın da yüzde 25’ler seviyesinde olduğuna dikkati çekiyor. Ankutsan oluklu mukavva sektöründe inovatif ve yenilikçi ürünler üretiyor. Yaş sebze meyve kolisi, pizza kutusu, fide kutusu, A Box standart taşıma kolisi, yumurta kolisi, balık kutusu, MDF profil mobilya kutulan, gıda taşıma ve koruma kolileri, bakliyat ürünleri, lokum kutusu ve mermer kutusu bunların başında geliyor. Ankutsan, üretiminin yüzde 75'ini ağırlıklı olarak, başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere, İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Kayseri, Denizli, Konya, Adana, Gaziantep'teki satış ofislerinden iç pazara satarken; yüzde 25'ini İngiltere, Almanya, Hollanda, Belçika, Balkanlar, Finlandiya, İsveç ve Türki Cumhuriyetleri olmak üzere dış pazara ihraç ediyor.


Ekonomist