Ankutsan, Ankara'da oluklu mukavva tesisi açıyor!
Onlar İSO2'nci 500'ün hızlı balıkları. 2002 yılında iki genç girişimci tarafından kurulan Ankutsan, şimdi Antalya’nın 6’ncı büyük sanayi kuruluşu. Ankara’daki yatırımlarını devreye almaya hazırlanan firma, Çerkezköy’deki yatırım için de kollarını sıvadı.
Onlar İSO2'nci 500'ün hızlı balıkları. 2002 yılında iki genç girişimci tarafından kurulan Ankutsan, şimdi Antalya’nın 6’ncı büyük sanayi kuruluşu. Ankara’daki yatırımlarını devreye almaya hazırlanan firma, Çerkezköy’deki yatırım için de kollarını sıvadı.
Antalya’nın 6’ncı büyük sanayi kuruluşu Ankutsan, Avrupa’nın en modern oluklu mukavva tesisini Ankara’da yıl sonunda devreye alacak. Ankutsan, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) her yıl açıkladığı “Türkiye’nin En Büyük İkinci 500 Sanayi Kuruluşu” listesine adım atarak, Antalya’nın ilk 1000 içindeki 6’ncı şirketi oldu. Firmanın, Antalya, Mersin vez İstanbul’da tesisleri bulunuyor. Ankutsan’ın Ankara yatırımından sonraki yeni hedefi 2017 yılında Çerkezköy’de yeni bir fabrika inşaatı tamamlayarak, onu da 2018’de devreye almak.
“Ülkemize güveniyoruz, onun için yatırımda hız kesmiyoruz” diyen Ankutsan AŞ kurucu ortağı Rüstem Kesgi, “15 Temmuz’daki darbe girişimini iş dünyası olarak en çok biz kınıyoruz. Darbe kalkışmasına rağmen euro ve dolarda bir felaket yaşanmadı. Biz de üzerimize düşeni yaptık. Ankara’daki yatırımımızı ertelemek yerine açılışı bir ay önceye çektik. Biz ülkemizi, milletimizi seviyoruz. Türkiye’ye ve Türk ekonomisine güven duyuyoruz. Devlet söz verdiği gibi teşvikleri hızlandırsın, biz eğitimi, yatırımı ve istihdamı ile her sene bir fabrika yapacak bütçeyi buluruz” açıklamalarını yaptı.
Ankutsan’ın Ankara’daki Başkent Organize Sanayi’de yapımı süren fabrikasının sektöründe ilk olarak sadece yarı mamul üretimi ve satışı gerçekleştireceğini kaydeden Kesgi, “Ankara Oluklu Mukavva tesisisin açılışını ertelemek yerine açılışı bir ay önceye aldık. Bu tesisimizin üretimine 15 Aralık’ta start vereceğiz” dedi. Kesgi, “Bizim Tekirdağ Çerkezköy’de bir arsamız daha var. Orada da inşaatlara 2017’de başlayacağız. 2023’e kadar bir stratejik planlama yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın koyduğu bir hedef vardı. Biz de bu tarihi hedef kabul ederek Ankara’da fabrika kurduk. 2017’de Çerkezköy’ü bitirmeyi planlıyoruz. 2018 başında o fabrika start alacak” diye konuştu.
2002’de kendileri dahil 3 kişinin çalıştığı bir yapıdan bugün 510 kişiyi istihdam eden bir kuruluşa dönüştüklerini anlatan Kesgi, şunları söyledi: “60’a yakın mühendisle çalışıyoruz. Antalya ve Mersin fabrikalarımızda 187 milyon liralık ciro yapıyoruz. İstanbul’daki kuruluşumuz Kutay ile birlikte bu rakam 235 milyon civarında.”
Turizm gibi tarıma da sigorta prim desteği isteği
Ankutsan’ın Türkiye’de en büyük 5’nci üretim kapasitesine sahip, sektöründe entegre kağıt üretim tesisine sahip olmayan en büyük yerli sermayeli şirket olduğunu ifade eden Kesgi, 2017 yılında Türkiye’nin en büyük 2’nci 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında önlerde, 2018’de ise ilk 500’de ön sıralarda yer almayı hedeflediklerini söyledi. Rusya ile doğan krizden tarımın da etkilendiğini ancak destek ve teşviklerin turizme verildiğini hatırlatan Kesgi, turizmciye verilen sigorta prim desteğinin krizden zarar gören tarım işletmelerine de verilmesi gerektiğini kaydetti.
"AR-GE merkezimizi kuruyoruz''
Ankutsan kurucu ortağı ve mevcut dönemki Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çakal, Antalya’nın ilk Ar-Ge merkezini, kendi akademi binalarında kuracaklarını ve burada 30-34 mühendisin çalışacağını açıkladı. Çakal, Ar-Ge çalışmaları sonucunda özellikle yaş meyve sebze ve balık gibi ürünler için ilk ıslanmayan kutuyu Ankutsan’ın ürettiğini ve doğal gaz kullanımında yüzde 50 enerji tasarrufu sağlayacak bir çalışmada yüzde 30-35 başarı sağlandığını anlattı. Çakal, “Kârlılığın sıkıntılı olduğu bu dönemde verimliliği artırmalıyız” dedi.
Michigan’a depo açıyoruz
Mustafa Çakal, Ankutsan’ın üretiminin yüzde 25-27’sini ihraç ettiğini ve bu oranın daha da büyütülmesi çabası içinde olduklarını ifade etti. İngiltere’nin Pizza Hut kutularını kendilerinin ürettiklerini anımsatan Çakal, dünyanın dört bir tarafında kutuyla satılan ürünlerde kendi amblemleri ile karşılaşılabileceğine dikkat çekti. Çakal, Michigan’da bir depo kuracaklarını ve buradan Amerika’ya ihracat yapmayı umduklarını dile getirdi. “Amerika’ya ilk ürünlerimiz gitti, çok beğenildi. Las Vegas’ta gerçekleşen dünyanın en büyük pizza fuarlarından birinde görüştüğümüz bir müşterimiz 3 konteyner deneme siparişi verdi. Müşteri gelip fabrikamızı yerinde ziyaret etti. Sonucunda şimdi Michigan’a depo açacağız. İşbirliğine 250-300 konteynerle başlayacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu. Çakal, Cezayir ve Mısır pazarlarına girdiklerini ve her türlü planlamayı ihracat üzerine kurduklarını da belirtti.
Dünya