23 / 12 / 2024

Anne babası ölenler dikkat! Miras paylaşımı nasıl yapılır? Kardeşler arası miras paylaşımı ve miras sorgulama 2024...

Anne babası ölenler dikkat! Miras paylaşımı nasıl yapılır? Kardeşler arası miras paylaşımı ve miras sorgulama 2024...

Miras paylaşımı çoğu zaman aileler arasında anlaşmazlıklara neden oluyor. Peki miras paylaşımı nasıl yapılır? Kardeşler arası miras paylaşımı nasıl olur? İşte ayrıntılar...



Kardeşler ve akrabalar arasında miras paylaşımı sebebiyle çoğu zaman anlaşmazlıklar yaşanıyor. Miras paylaşımının nasıl olacağı ve kimin ne kadar miras payı alacağı yasalarda net olarak yer alıyor. Miras paylaşımı Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre yapılıyor ve len kişinin malvarlığı yasal mirasçılarına varsa yasal mirasçıları ile beraber atanmış mirasçılarına, bazı durumlarda ise yalnızca atanmış mirasçılarına kalıyor. 

Miras bırakan kişi vasiyetname hazırlayarak paylaşımın nasıl yapılacağını detaylı şekilde anlatmış olabilir. Bu durumda miras paylaşımı vasiyetnameye göre yapılıyor. 

Ancak vasiyetname olmaması halinde miras paylaşımı yasal mirasçılar arasında yapılır. Miras bırakanın ölüm tarihinde sağ olan yakınları yasal mirasçıları oluyor. Bunlar çocukları, torunları, eşi, anne ve babası, kardeşleri, dayısı, teyzesi, halası, amcası, kuzenleri, büyükanne ve büyükbabaları olabiliyor. 

Anne babası ölenler dikkat! Miras paylaşımı nasıl yapılır? Kardeşler arası miras paylaşımı ve miras sorgulama 2024...

KARDEŞLER ARASINDA MİRAS PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR? 

Kardeşlerin mirastan alacakları pay eşit oluyor. Kız kardeşler de erkek kardeşler gibi mirasçı oluyor ve her iki tarafın miras payı aynıdır Örneğin, miras bırakanın yasal mirasçısı olarak sadece 5 kardeşi varsa; miras 5 eşit parçaya bölünerek kardeşlere dağıtılıyor. 

Kardeşler arasında mirasın nasıl ve ne şekilde paylaşılacağı konusunda önemli olan durum, eşin hayatta olup olmadığı oluyor. Babanın vefat etmesi ve annenin hayatta olması durumunda, mirasın yarısı annenin oluyor, diğer yarısı da çocuklar arasında paylaşılıyor. 

Eşin de sağ olmaması durumunda tüm miras kardeşler arasında eşit olacak şekilde bölünüyor.

Kardeşler, aralarında anlaşarak miras kalan bir evi satabilirler. Ancak biri bile imza vermezse bu satış yapılamaz. Eğer kardeşler anlaşarak mirası paylaşamazlarsa ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor. Bu durumda da Satıştan elde edilen para tüm mirasçılara miras payları oranında dağıtılır.  

Anne babası ölenler dikkat! Miras paylaşımı nasıl yapılır? Kardeşler arası miras paylaşımı ve miras sorgulama 2024...

MİRASTA SAKLI PAY NEDİR? 

Aile içi miras paylaşımında  dikkat edilmesi gereken durumlardan biri de saklı pay oluyor. Saklı pay, devlet güvencesi altında bulunuyor ve kimse bu hakkı gasp edemiyor. Bu çerçevede miras bırakan bile bir mirasçının saklı payını ondan alara bir başkasına veremiyor. 

Saklı pay yasalar tarafından mirasçılara tanınan bir hak. Çocuklar anne ve babalarının mal varlıkları içerisinde saklı pay sahibi oluyorlar. Bu saklı pay oranı çocuklarda yüzde 50 olarak belirlenmiş durumda.

Örneğin, bir ebeveynin 10 tane dairesi olması halinde bu evlerden 5’ tanesi çocukların saklı payı olarak geçiyor. Bu nedenle o ebeveyn bu 5 evi miras yoluyla veya mirastan mülk kaçırmak için bir başkasına devrini yapamaz. 

Ancak, miras bırakan ölünceye kadar bakma sözleşmesi imzalayarak, evini bir başkasına devrederse; bu durumda mirasçıların alacağı pay oranı değişir.

Anne babası ölenler dikkat! Miras paylaşımı nasıl yapılır? Kardeşler arası miras paylaşımı ve miras sorgulama 2024...

BABADAN KALMA EV NASIL PAYLAŞILIR? 

Ölen bir babanın çocukları mirastan eşit oranda pay alır. Kişinin alt soyunun olması halinde diğer zümredeki kişiler mirasçı olamıyorlar. Eğer ölen kişinin eşi hayatta ise o da çocuklarla birlikte mirasçı olur. Alt soy ile birlikte mirasçı olan eşin miras payı, mirasın dörtte biri iken geri kalan dörtte üçlük kısım miras bırakanın alt soyuna kalıyor. 

Çocuğu kendisinden önce ölen bir ebeveynin mirası gelinine ya da damadına kalmıyor. 

Hisseli tapu sistemi, miras kalan gayrimenkullerin çocuklar arasında belirli oranlarda paylaştırılmasına imkan tanıyor. Fakat bu sistemde pek çok anlaşmazlık yaşanabiliyor. Bu nedenle miras anlaşmazlıkları için yeni bir yöntem hayata geçirildi. Artık, hisseli tapu sahibi olan kardeşler, kendi paylarını satmayı istemeleri halinde, diğer hissedarların ortak kararına ihtiyaç duymadan, yazılı bir anlaşma yapabiliyorlar. Bu şekilde noter onayı olmadan da miras paylaşımının yapılabilmesi sağlanıyor. Artık, bir evin miras yoluyla devri için yazılı bir anlaşma yapılması yeterli oluyor.

İş Bankası'ndan son 4 gün uyarısı! Hem müşterisi olup hem de bunu yapanların hesabına tam 7 bin 500 lira yatırılacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekliye zam açıklaması: Temmuz'da masaya yatıracağız! Emekliye seyyanen zam son dakika!

Çimento fiyatları fırladı! İnşaat maliyetleri uçtu! Hazır beton fiyatları 2024 ne kadar oldu? 


 


Geri Dön