Genel

Annem kendi hissesini bana devredebilir mi? Çocuğu olmayan biri ölünce mirası kime kalır?

Miras konusu pek çok kişinin kafasını kurcalayan ve bu konuda birtakım soruların sorulmasına neden olmaktadır. Mirasın geçiş konusunda sorulan sorulardan bazıları ve onların yanıtları!İşte merak edilenler…

Annem kendi hissesini bana devredebilir mi? Çocuğu olmayan biri ölünce mirası kime kalır? Bu ve benzeri sorular sıklıkla sorulmaktadır. İşte merak edilenler…

EVLİ KARDEŞTEN KARDEŞE MİRAS KALIR MI?

Çocuğu olmayan kişinin anne ve babası ile nene, dedesi sağ değilse mirasın yarısı sağ kalan eşe diğer yarısı da kardeşlere yani ölen kardeş eğer bulunuyor ise onun çocuklarına yani yeğenlere kalır.

İşte miras konusuna dair merakla sorulan sorular ve yanıtları şu şekildedir…

KARDEŞ KARDEŞE HİSSESİNİ SATABİLİR Mİ?

Miras bırakanın vefatından hemen sonra açılan terekede mirasçıların paylaşım yapması gerekmektedir. Bu paylaşım sonucunda mirasçılar payları üzerinde tasarrufta bulunabilecektir. Bu tasarruflardan biri de payının tamamını veya bir kısmını herhangi bir kişiye satmaktır. Bundan dolayı miras payının kardeşe satışı da mümkündür.

KARDEŞLER ARASINDA MİRAS PAYLAŞILMAZSA NE OLUR?

Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz eder ise çoğunluğun talebine bakılır. Kardeşler arasında miras paylaşımında anlaşmazlık halinde çoğunluğun talebi ile miras hakları satış yolu ile eşit paylaşılabilir. Satış yolu ile düzenlemelerde satış değeri ve itirazlar miras davasının süresini uzatabilir.

ANNEM KENDİ HİSSESİNİ BANA DEVREDEBİLİR Mİ?

Bir mirasçı, diğer bir veya birkaç mirasçıya ya da tüm mirasçılara payını dilediği oranlarda devredebilir. Miras payının devri için kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenir. Ancak Medeni Kanunun 677. Maddesinde belirtilene göre, bunun noterde düzenlenmesi de mümkündür.

ÇOCUĞU OLMAYAN BİRİ ÖLÜNCE MİRASI KİME KALIR?

TMK 499 gereğince, çocuğu olmayan kişinin ölümü halinde eş dışında mirasçı yoksa, eş mirasın tamamını alır. Miras bırakanın kendi anne veya babası yaşıyor yani hayatta bulunuyor ise eşi ile birlikte anne ya da baba ya da onların çocukları yani miras bırakanın kardeşleri de mirasa hak kazanmaktadır. Kimse yoksa nene, dedesi veya çocukları mirasçı olmaktadırlar.

Prefabrik evlerin fiyatı ne kadar? 16 Şubat 2023 fiyat listesi!

Sigortasız vatandaşlar üzülmesin! Her ay maaşınız hazır! Sigortasız olanlara maaş bağlanıyor!