Dış Piyasalar

Ant Yapı Moskova'da OXO projesine imza attı!

1991’de kurduğu Ant Yapı, Moskova’da OXO adını taşıyan proje ile Avrupa’nın en yüksek binasına imza attı. Şirketin yeni projeleri de yolda.

Mehmet Okay, Cengiz Karaduman, Kadir Tokman ve Hasan Yılmaz’ın 1991 yılında kurduğu Ant Yapı, Moskova’da OXO adını taşıyan proje ile Avrupa’nın en yüksek binasına imza attı.


Şişli-Bomonti’deki Türkiye’nin en yüksek ikiz kuleleri Anthill’de de imzası bulunan şirket, hâlâ dünya genelinde toplam 20 şantiyede 2 milyar dolarlık iş yürütüyor.


 


‘Uluslararası 250 müteahhit’ sıralamasına da üst sıralardan giren Ant Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, Star gazetesinden Yaşar Kızılbağ’ın sorularını cevaplandırdı.


 


-Ant Yapı nasıl kuruldu?


 


M. Okay: Biz 4 ortağız. Üniversite hayatından sonra bütün ortaklar profesyonel olarak Mesa’da işe başladık. Bütün ortaklar yaklaşık 10-15 yıl çalıştıktan sonra 4 ortak 1991 yılında Ant Yapı’yı kurduk. Ağırlıklı Rusya’da iş yapmaya başladık. Ufak taşeronluk hizmetleriyle başlamıştık. 1990’yı yılların sonunda da Türkiye’de proje geliştirmeye başladık. Orada kazandıklarımızla...


 


-Peki Rusya’daki ilk işiniz ne oldu?


 


M. Okay: Askeri konutlar yapılıyordu. 200-300 kişilik bir ekiple kaba inşaat işi aldık. Koreliler’in taşeronuyduk. 5-6 yıl Rusya’nın taşrasında işler yaptık. Koreli firmanın Moskova’daki bir işi nedeniyle 1990’ların sonunda Moskova’ya geldik. Moskova’da ise Kore Büyükelçiliği binasıyla başladık. Sonrasında Rus oligarkların geliştirdiği projeleri yaptık. Bugün itibariyle Moskova City bölgesinde 85 kat ve 352 metreyle Avrupa’nın en yüksek binasını yapar hale geldik. Öncesinde aynı bölgenin 240 metreyle en yüksek kulesini yapmıştık. Daha sonra 305 metreye çıktık. Şimdi bu rekorumuzu egale etmiş olduk. Yurtdışında taahhüt ağırlıklı, içeride ise proje geliştirme yapıyoruz.


 


-Şu anda devam eden işlerin tutarı ne kadar?


 


M. Okay: Bugüne kadar ağırlıklı Rusya ve Türki cumhuriyetlerde işler yaptık. Şu an Rusya’da işlerin kötü olduğu söylenmesine rağmen bizim 2 milyon metrekarelik işimiz devam ediyor. Toplam 20 şantiyede çalışıyoruz. Şu anda 2 milyar dolarlık iş yürüyor. Yıllık 1 milyar dolar ciromuz var. Yıllık inşaat kapasitemiz ise 1 milyon metrekare.


 


-Ne kadarlık iş bitirdiniz bugüne kadar?


 


M. Okay: Bugüne kadar yurtdışında 5 milyon metrekare iş bitirdik. Yurtiçi de dahil yaklaşık 7 milyon metrekare iş yaptık. Yani bu 100 metrekarelik 70 bin daire demek. Yüksek bina teknolojisinde iddialıyız. Yaptığımız işlerin içinde kuleler de var. Bugüne kadar her türlü üst yapı yaptık. Soçi Olimpiyat Oyunları Köyü projesinde yer aldık. 3500 odalı olimpiyat köyünü yaptık.


 


-Yurtiçine gelişiniz nasıl oldu?


 


M. Okay: 1990’lı yılların sonundan itibaren kazandıklarımızı yurtiçine getirip arsa geliştirmeye başladık. Bugüne kadar 3 bin adedi aşan çeşitli konut projeleri yaptık. İstanbul-Bomonti’de yaptığımız AntHill Rezidass Türkiye’nin en yüksek ikiz kuleleri özelliğini taşıyor.


 


-İstanbul’da devam eden projeleriniz neler?


 


M. Okay: Şu an devam eden 3 projemiz var. Birisi Anadolu Yakası’ndaki Antasya. 1+1 ve 2+1 şeklinde 617 konuttan oluşuyor. Kasımda teslim edeceğiz. Projenin içinde AVM ve ofisler de var. Yüzde 70’i satıldı. Ayrıca Beylerbeyi’nde Antteras adıyla villa tarzı projemiz var. Çok değişik mimariye sahip 88 villa yer alıyor. Fiyatlar 800 bin dolardan başlıyor, 2 milyon dolara kadar çıkıyor. Yüzde 50’si satıldı. Devam eden bir diğer projemiz ise Basın Ekspres Yolu’ndaki 180 birimlik Antplato ofis projesi. Geçtiğimiz ay başladık. Önümüzdeki yıl teslim edeceğiz. Yüzde 30’u şimdiden satıldı.


 


-Turizmde neler yapıyorsunuz?


 


M. Okay: Ataşehir’de Radison Blue Oteli’miz var. Anthill kulelerinde ise Singapurlu bir grupla anlaştık. Rezidans kiralama sistemi getirdik. Singapurlu grup 120 adet rezidansı kiralayarak işletiliyor. Antasya projemizde de 100 konutluk buna benzer sistem kuracağız. Bir de Alaçatı’da Venedik konseptinde klanlı evlerden oluşan projemiz var. O projenin içinde de 35 odalı butik bir otel yatırımı yaptık. Böylece turizmde 3-4 yatırımımız oldu. Bu arada birkaç arsamız var. Daha çok ofis, hastane ve okul yatırımı düşünüyoruz. Şu anda Türkiye Finans’ın genel müdürlük binasını da inşa ediyoruz. İş GYO’nun 310 bin metrekarelik Manzara Adalar projesi var. 1000 konuttan oluşuyor. Onun da taahhüt işini aldık.


 


-Metrekare fiyatları ne kadar sizde?


 


M. Okay: Antasya projesinde 5 bin lira, Boğaz’daki projemiz 5 bin dolar seviyesinde. Basın Ekspres’teki ofis projesi de 5 bin lira.


 


 


-Kaç çalışana ulaştınız?


 


M. Okay: Yaklaşık 7-8 bin çalışanımız var. Yıllık büyümemiz ortalama yüzde 10-20 aralığında. Bu senede aynı olur. Rusya’da da görüştüğümüz bir havaalanı projesi var. O proje, kapasitemizi bayağı artıracak. 500 milyon dolarlık bir iş olacak. Moskova’da yeni bir otoyol projesi var. Fransız firmalarla beraber yapacağız. Rusya’da yoğun talep gören birkaç Türk firmasından biriyiz. ENR’nin yayınladığı listeye her yıl giriyoruz. Geçen yıl 107. olduk. Türk firmaları arasında ise 7’nciyiz. Türkiye’den listeye 30-35 firma girebiliyor.


 


-2. kuşak var mı şirkette?


 


M. Okay: Gelmeye başladı. Büyük oğlum Rusya’da çalışmaya başladı. Diğer ortaklarımın da hem çalışan hem de okuyan çocukları var. Genelde inşaat, işletme ve turizm okudular. Böyle bir nesil geliyor. Şirket 25 yıla yaklaştı ama ortaklarımızla arkadaşlığımız 30 yılı buldu. Huzurla devam ediyor. İnşallah yeni nesil de devam ettirir. Çünkü Türkiye’deki en büyük problem 3. kuşağı geçen şirket sayısı yok denecek kadar az.


 


-Yeri gelmişken var mı aile anayasası falan?


 


M. Okay: Aslında birtakım çalışmalarımız var. Sürdürülebilirlik adına birşeyler yapmamız gerektiğini biliyoruz.


 


-İş dışında neler yapıyorsunuz?


 


M. Okay: Bir inşaatçının sosyal hayatı malum. Genellikle iş seyahatleri ve şantiyelerdeyim... Onun dışında boş kaldığımda Port Alaçatı projemiz var, orada yelken yapmayı, balık tutmayı seviyorum. Geçen yıl ortaklarımla beraber Alaçatı Balık Festivali’nde 25 kiloluk bir orkinosla 3. olduk. Her ay gidiyorum. Bazen İstanbul’da da tekneyle balık tutmaya çıkıyorum. Özgürlüğü denizde buluyoruz. Bir de Riva’da traking ve yürüyüşler yapıyoruz zaman zaman.


 


-Sosyal sorumluluk alanında yaptığınız çalışmalar var mı?


 


M. Okay: Bosna Hersek’ten Van’a kadar birçok sosyal projelerin içinde yer aldık. Van depreminde 3 tane ana okulu yaptık. Sütlüce’de 10 bin metrekarelik kültür merkezi yapıp teslim ettik. Ama en büyük hayırlı işin istihdam oluşturmak olduğuna inanıyoruz. Çünkü 7- 8 bin kişiye şantiyelerimizde iş veriyoruz.



Yeni Akit