Antakya OSB'deki parsellerin kaçı yatırımcılara tahsis edildi?
Antakya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) tarafından sanayicilerin hizmetine sunulan 100 adet parselden tamamı yatırımcılara tahsis edildi. Bu parsellerin üzerinde Mayıs 2019 tarihi itibariyle 74 tesis üretimde, 15 işletme inşaat aşamasında 11 fabrika ise proje safhasında...
Antakya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) konum olarak Hatay Havaalanı’na 12 km, Reyhanlı Cilvegözü Sınır Kapısı’na 48 km., İskenderun Limanı’na 35 km., İskenderun Demir Çelik Fabrikası’na 54 km., Yumurtalık Serbest Bölgesi’ne ise 70 km. mesafede yer alıyor. Bölgenin özellikle ihracata yönelik yatırımlarda hammadde ve mamul akışını sağlayacak mükemmel bir kavşakta yer aldığını söyleyen AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Kabaali, Capital’in Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşu, istihdamı, ihracatı ve hizmetleri hakkındaki sorularını yanıtladı:
Antakya OSB'nin yapısı nedir? Büyüme hacminizden bahseder misiniz?
OSB 1995 yılında yüzde 50’si Hatay İl Özel İdaresi, yüzde 50’si Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)’nın ortaklığıyla 152 hektar alanda kuruldu. 2001 yılında ilk tahsislerin yapıldığı bölgede 2009 yılında 3’te l’i oranında üretim yapan yatırımcıların yönetimin yarısını; Temmuz 2011’de 3’te 2 oranında üretime geçerek yönetim tamamını devraldı. 2001 yılında tüzel kişilik kazanan Antakya OSB’de altyapı çalışmaları ile birlikte 498 dönüm büyüklüğündeki genişleme çalışmaları 1’inci etapta tamamlandı. Kalan 870 dönüm büyüklüğündeki 2’nci etapta ise çalışmaları 2019’da sonuçlandırılmayı hedefliyoruz. Toplamda 203 hektar büyüklüğe ulaşan Antakya OSB’de 129 hektar alan sanayicinin hizmetine 100 adet sanayi parseli olarak sunuldu.
OSB’deki parsellerin kaçı yatırımcılara tahsis edildi?
Antakya OSB’deki parsellerin tamamı yatırımcılara tahsis edildi. Bu parsellerin üzerinde Ocak 2019 tarihi itibariyle 74 tesis üretimde, 15 işletme inşaat aşamasında, 11 fabrika ise proje aşamasında.
Peki, bu firmalarda istihdam oranı nedir?
OSB’de üretim yapan firmalarda yaklaşık 2 bin 200 çalışan istihdam ediliyor. Bu istihdamın verdiği güçle bölgede 2018’de 50 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.
Bölgede üretim yapan tesisler hakkında bilgi verir misiniz?
Bölgede üretim yapan, tohumculuk, iplik boyama, çelik boru imalatı, yağ işletmeleri, makine imalathaneleri, gıda, boya imalatı, metal sanayi, tekstil, sabun imalatı, yem sanayi ve otomotiv sanayi tesisleri bulunuyor. Yatırımcılara yönelik hizmetler Bölge Müdürlüğü bünyesinde görev yapan 42 personel ve 12 araç ile sağlanıyor.
Antakya OSB’de şu an ne gibi çalışmalar yapılıyor?
5 milyon TL’ye mal olan doğalgaz altyapısı 2016 yılında tamamlandı. Bu projenin finansmanı bölgemiz bütçesinden karşılandı. İlk etapta 9 firma tarafından devreye alanın doğalgazı kullanan firma sayısı 2018 yıl sonu itibariyle 14’e yükseldi. 1,5 milyon TL’ye mal olan ‘Atık Su Arıtma Tesisi’nin finansmanı OSB’miz bütçesinden temin edildi. 800 metreküp/gün kapasite ile Haziran 2015’te hizmete giren tesis; fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak bölgenin atık suyunu arıtarak çevreye temiz su bırakıyor. Tesis, 24 saat vardiya usulü ile 5 personel tarafından işletiliyor. 2013 yılı Ocak ayında hizmete giren Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimimizde 6 iş güvenliği uzmanı, 3 doktor ve 1 hemşire çalışıyor. Bu ekip, OSB’deki toplam 52 firmaya 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki tüm hizmetleri ücretsiz olarak veriyor. Bunun yanı sıra sanayicilerin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanların yetişmesine önem veriyoruz. Bu çerçevede bölgede eğitim-öğretim vermek üzere Makine Teknolojisi ve Metal Teknolojisi alanında eleman yetiştirecek olan Tematik Teknik Kolejini hayata geçirmek için çalışmalara başladık.
Sanayide gelişmişliğin en büyük göstergesi nedir?
Sanayide gelişmişliğin en önemli göstergelerinden biri enerji tüketim oranlarıdır. 2018 yılında toplam elektrik tüketimi 47 milyon kWh, doğalgaz tüketimi ise 3 milyon metreküp olarak gerçekleşti.