Kentsel Dönüşüm

Antakya'daki tüm binalar dönüşümle yenilenmeli!

Hikmet Çinçin, Antakya genelinde yıpranan tüm binaların bir an önce yenilenmesinin önemine vurgu yaptı. Çinçin:"Antakya'da kent dokusunu oluşturan birçok öğe fiziksel olarak yıpranmış ve ekonomik ömrünü doldurmuştur" dedi.

Çinçin, Antakya genelinde yıpranan tüm binaların bir an önce yenilenmesinin önemine vurgu yaptı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk ve Bakanlık Bürokratları olan Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin Ve Denetim Genel Müdürü M. 

Mustafa Satılmış, Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel'in katılımıyla İlimizdeki Çevre Ve Şehircilik sorunlarının konuşulduğu önemli bir toplantı hayata geçirildi.


Toplantı, geçtiğimiz gün Hatay Erol Bilecik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilirken toplantıya, Hatay Vali Yardımcısı H. Volkan Koksal, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz, Antakya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Cesur, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halit Ergin ve ATSO Üyeleri Katıldı. 

Toplantıda ilk konuşmayı Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin yaptı. 


Çinçin konuşmasında "İlimizde İnşaat, Sanayi, Geri Dönüşüm gibi bazı alanlarda faaliyet gösteren firmalarımızın bizlere ulaştırmış olduğu sorunların çözümünde faydalı olacağı inancıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığından değerli Müsteşarı Sayın Mustafa Öztürk ve bürokratlarımızın katılımlarıyla bir toplantı gerçekleştireceğiz Tarihi bir geçmişe tanıklık eden bir kentte yaşıyoruz. Şehrimizin hemen hemen her noktasında bu zengin tarihe tanıklık eden bir ayrıntı ile karşılaşmak mümkün. Ben şehirlerin bir ruha bir estetiğe sahip olmasından yanayım. Bu anlamda bu özelliklere haiz olmayan çirkin bina yığınlarından oluşan yerleşim yerlerine şehir demek, bana aslında çok da doğru gelmiyor. İlimizde maalesef, özellikle son yıllarda , ilimizin tarihi kimliği ile örtüşmeyecek yapılar meydana gelmiştir. 


Bizler devraldığımız mirası çocuklarımıza, torunlarımıza daha çağdaş, daha ileri, hatta daha medeni bir şekilde bırakma arzusu içerisindeyiz. Bu yüzden tüm şehirler yeniden yapılandırılırken daha dikkatli olunmalı ve daha ahenkli içinde barındırdığı toplumla daha entegre olmalıdır. İlimizde yeniden yapılanma sürecine giren tüm binalar ilimizin tarihi ve kültürel dokusuna uygun inşa edilmelidir. Tüm yerleşim yerlerinde olduğu gibi ilimizde de kent dokusunu oluşturan birçok öğe fiziksel olarak yıpranmış ve ekonomik ömrünü doldurmuştur. 


Bu anlamda artık amacımız zaman içinde eskiyen, yıpranan ve güvenlik açısından tehdit oluşturan tüm yapıların bir an önce yenilenerek şehrimize kazandırılması gerekmektedir. 


İlimiz 1.derece deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Bilindiği üzere Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin ve çalışanlarımızın güvenliği için tehdit oluşturan binamızın yeniden yapılanması için çalışmalar sürdürmekteyiz. 


Yeniden yapılanmanın önemini ve gerekliliğinden bahsederken bir noktaya değinmeden geçmek istemiyorum. Yeniden yapılanma ve kentsel dönüşüm sürecinde üyelerimiz tarafından oldukça sık karşılaşıldığı ifade edilen bürokratik engellerin çözülmesi için mevzuat değişikliği şarttır. 


Bu anlamda yeniden yapılanma sürecinde zaman ve emek kaybına neden olan bürokratik uygulamaların kaldırılması için; illerde kurum temsilcilerinin yetkilendirilmesi ile oluşturulacak komisyon ile zaman ve emek israfı ortadan kalkacaktır. İşlemler daha pratik hale gelecektir. Buna inanıyoruz. 

İlimize katkı vermek ve hizmet vermek için gerçekleştirilecek projelerin tüm paydaşların bir araya gelerek bilimsel yaklaşımlarla, altyapı mühendislik ve yatırım maliyetlerinin bütün yönleri irdelenerek oluşturacak bir plan dahilinde uygulanması bilimsel ve teknik temellere dayanması ve toplumun ihtiyaçlarına uygun olması gerekmektedir. 


Konuşmamda genel olarak bahsetmiş olduğumuz sorunların dışında ilimizde tabi ki faaliyet . gösteren tüm sektörlerin kendine özgü sorunları bulunmaktadır. Yaşanan diğer sorunlar ile ilgili komite üyelerimizin katılımlarıyla ayrıntılı bir rapor hazırlanmış ve Sayın Müsteşarımıza takdim ettik. Kendilerine ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. 


Bizlere oldukça memnun edici bir geri dönüş yaparak problemlerin çözümü noktasında ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiler. Sizlerde kendilerine sorunlarınızı ve sorularınızı yönelterek bilgi alabilirsiniz" dedi. 


Çinçin'in konuşmalarının ardından Antakya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kuseyri ve HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından toplantıya geçilirken, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Gündüz Hatay ilindeki Kentsel Dönüşüm ile ilgili Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın belirlediği sorunları Müsteşar Mustafa Öztürk ve diğer bürokratlar ile paylaştı. 


Müsteşar Mustafa Öztürk ve diğer Bürokratlar Antakya Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin ilimizdeki Kentsel Dönüşüm, Çevre ve Şehircilik sorunları ile ilgili sorularını cevapladı. 


Antakya Gazetesi