Kentsel Dönüşüm

Antalya Balbey kentsel dönüşüm bekliyor!

Kent merkezinin tam ortasında yer alan tarihi Balbey Mahallesi'nde yenileme çalışması yapılabilmesi için Başkan Türel'den müjdeli haber bekleniyor.

Kent merkezinin tam ortasında yer alan tarihi Balbey Mahallesi'nde yenileme çalışması yapılabilmesi için Başkan Türel'den müjdeli haber bekleniyor. Mahallenin güler yüzlü muhtarı Abdullah Uyaroğlu, biran önce Balbey'in hak ettiği güzelliğe kavuşmasını istedi 


Projeyi herkes bekliyor İçinde barındırdığı tarihi dokular nedeniyle daha önce SİT alanı ilan edilen Balbey Mahallesine şimdiye kadar bir çivi bile çakılmadı. Mahallenin kent merkezinin tam ortasında kalması ve atıl durumda bulunması, Antalya'ya yakışmayan bir görüntü oluşturuyor.


Muhtar Abdullah Uyaroğlu, Balbey Mahallesi için çıkan Kentsel Yenileme Projesi'nin, 24 Nisan'da Bakanlar Kurulu'nun onayından geçmesiyle birlikte mahallede adeta bir bayram havası estiğine dikkat çekti. 


Mahalleli sabırsız Kentsel Yenileme Projesi haberine mahallelinin çok sevindiğini belirten Muhtar Uyaroğlu, "Günde 35-40 kişi muhtarlığa gelerek çalışmaların ne zaman başlayacağını soruyor" dedi. Mahallenin birçok sorunu olduğuna dikkat çeken Uyaroğlu, hurdacıların çokluğundan yakınırken sürekli olarak rögar kapaklan üe evlerin demir kapılarının dahi çalındığını söyledi. Muhtar Uyaroğlu ayrıca, her mahallede bulunan muhtar evinin sadece Balbey'e yapılmadığını belirtti.


24 Nisan'da Bakanlar Kurulu'nda onaylanan Kentsel Yenileme Projesi ile havalara uçan Balbey Mahallesi sakinleri, Balbey'de inşaat çalışmalarının başlayacağı günü bekliyor.


Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e çağrıda bulunan Balbey Muhtarı Abdullah Uyaroğlu, çalışmaların başlayacağı tarih ile ilgili bilgi istedi. Büyükşehir yetkilileri ise, projenin yöntem belirleme aşamasında olduğunu kaydetti.Sit alanı ilan edildiği günden itibaren çivi bile çakılamayan Antalya'nın en eski en tarihi mahallelerinden biri olan Balbey Mahallesi için çıkan Kentsel Yenileme Projesi, 24 Nisan'da Bakanlar Kurulu'nun onayından geçmişti. Yenileme karan çıktığı günden itibaren çalışmalara ne zaman başlanacağı hakkında net bilgi alamadığını kaydeden Mahalle Muhtarı Abdullah Uyaroğlu, "50 senedir bu mahallede yaşıyorum, 25 senelik evliyim, eşim bu sene de taşınmazsak bu mahalleden taşınacağız diye tutturdu" dedi. 


Mahalleli her gün soruyor 

Balbey Mahallesi Muhtarı Abdullah Uyaroğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleri üe bakanlığa sunulan Kentsel Yenileme Projesi karşısında mahallelinin yaşadığı sevinci hatırlatarak, o günden bugüne çalışmaların başlayacağı günü beldediklerini dile getirdi. Günde 35 40 kişinin muhtarlığa gelerek, mahalle ile ilgili gelişme olup olmadığını sorduğunu belirten Muhtar Uyaroğlu, mahallede birçok sorun yaşadıklarını ve bu sorunların da mahallede yenileme olmadan aşılamayacağını dile getirdi. 

Açık Alışveriş Sokağı yapılacak Büyükşehir Belediyesi Başkan Menderes Türel ile karşılaştıkları her yerde mahallenin durumunu sorduğunu dile getiren Mahalle Muhtarı Abdullah Uyaroğlu, Başkan Türel'in Balbey'e çok iyi bir proje hazırlattığını söylediğini belirtti. Aldığı bilgilere göre Kentsel Yenileme Projesi kapsamında, Balbey Mahallesi'nin de içinde bulunduğu Doğugarajı'ndan Selekler Çarşısı'na inen açık alışveriş sokağı oluşturulacağım dile getirdi. Evlerin altına dükkanlar yerleştirilerek açık alışveriş sokağı oluşturulacağını aktaran Uyaroğlu, Eskişehir Odunpazarı'na benzer bir yer oluşturulabileceğini belirtti. 


Hurdacılardan kurtulamadık 

Mahallede çok sayıda hurdacının yaşadığını ve sürekli olarak rögar kapaklanılın çalındığını söyleyen Balbey Muhtarı Uyaroğlu, birçok evin demir kapısının da çalındığım ve hala bu konuya bir çözüm üretemediklerini dile getirdi. Mahallede yer alan çirkin görüntüleri, şehir merkezinde gezen turistlerin fotoğrafını çektiğini anlatan Uyaroğlu, "Biran önce mahallemiz yenilenmeli, hep söylüyoruz, şehir merkezinin tanı ortasında rezil dunımdayız. Şarampol projesi önümüze geçti, bizde bir hareket, bir çalışma bekliyoruz" dedi. 


"Hayır duası alacağız" 

Başkan Menderes Tiirel'e çağrıda bulunan Balbey Muhtaıı Abdullah Uyaroğlu, "Sayın Başkanımıza buradan sesleniyorum, Başkanım çalışmanın başlanacağı tarih açıklansın, çalışmalara başlansın, hayır duası alacağız vatandaştan" dedi. Haber sırasında muhtarlık binasına gelen Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Kentsel Yenileme Projesi şuan yöntem belirleme aşamasında, Başkan Menderes Türel geçtiğimiz haftalarda Türkiye'nin önde gelen akademisyenleri ile bir araya gelerek projeyi onlara emanet etti. 


Proje oluşturulsa bile projeyi inceleyecek Bakanlar Kurulu'nun oluşturulamadığını kaydeden yetkililer, ellerinden geldiğince proje oluşturma aşamasını hızlandırmaya çalıştıklarını söyledi.


Muhtar, muhtar evi istiyor 

Ayrıca Balbey Mahallesi Muhtaıı Abdullah Uyaroğlu, tüm mahallelere bir muhtar evi yapılırken kendisine hala bir muhtar evi yapılamadığından yakındı. Mahallesinin sit alanı olmasından dolayı İmarının Biiyükşehir'e, temizlemesinin Muratpaşa Belediyesine ait olduğunu dile getiren Uyaroğlu, Muratpaşa Belediyesi tarafından daha önce üç yer önerildiğini, bu üç yerde farklı engellerle karşılaştıklarını anlattı. Başkan Türel'e de konuyu aktardığım anlatan Uyaroğlu, Türel'in mahallenin yenilenirken kendisine büyük bir muhtar evi yaptıracağının sözünü verdiğini belirtti. 


Antalya Gündem