Antalya Boğaçayı'nda taşkın için 1.6 milyar dolar harcanacak!
İMO eski başkanı Cem Oğuz, Boğaçayı Projesi’nde sadece taşkın için 1.6 milyar dolar harcanacağını belirterek, “Bu para Antalyalının cebinden çıkacak ve sadece taşkını önlemek için harcanacak” dedi
İMO eski başkanı Cem Oğuz, Boğaçayı Projesi’nde sadece taşkın için 1.6 milyar dolar harcanacağını belirterek, “Bu para Antalyalının cebinden çıkacak ve sadece taşkını önlemek için harcanacak” dedi
Oğuz, “1.6 milyar dolar ile Batı ve Kuzey Çevre Yolu, Antalya-Burdur konvansiyonel treni, Demre havalimanı, kruvazier limanı ve Ulaşım Master Plan ile raylı sistemin 3. hattı yapabilir” diye konuştu
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) eski başkanı Cem Oğuz, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in ‘rüya projemiz’ projemiz dediği Boğaçayı Projesi ile ilgili Antalya Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.
PROJEYE KARŞI DEĞİLİZ!
Boğaçayı Projesi’ne karşı olmadıklarını, hiçbir Antalyalının da karşı olmaması gerektiğine vurgu yapan Oğuz, “Boğaçayı Projesi’ni hayat geçirirken bunun kente ne getireceği ne götüreceğinin analizinin iyi yapılması lazım. Kente ne getireceğine baktığımız zaman güzellik deniliyor ama bu güzellik kime yarayacak. O projedeki yat sahiplerine ve villa sahiplerine yarayacak. Kente büyük zararı olacak. Konyaaltı sahili kıyılarını kaybetmek üzereyiz. Karadeniz’de olduğu gibi dağlardan kum gelmediği için mevcut kumu korumak zorundalar. Bunu korumak için mahmuzlar yapacaklar ya da sahilin 20- 30 metre ilerisine kıyı aşınmasın diye dalgakıranlar yapacaklar. Çok çirkin bir görüntü olacak. Bu fotoğraflar birçok gazetede yayınlandı” dedi.
TAŞKINA KARŞI 3 BARAJ
Boğaçayı’nın kontrol edilemediğini hatırlatan Oğuz, “Buraya neden Boğaçayı demişler? Çünkü kontrol edilemeyen bir yer. Ocak 2015’te yaşadık. Bin 900 metre küp debi ile köprü yıkıldı. Bir kere taşkını denize de soktuğunuz zaman taşkın kontrolü zorlanıyor. Taşkını önleyemiyorsunuz bunlarla. Böyle bir sıkıntı var. Önlemek için yukarıda 3 tane baraj kurulması lazım. O barajları kurduğunuz zaman kumu tutuyorsunuz. Yani her şey birbiri ile bağlantılı. Burada 6 tane su kaynağı var bunların 1 tanesi hariç 5 tanesini kapatıyorsunuz. Sudan savaşlar çıkacak bir dünyada siz var olan ve hala kullanılan suyu yok ediyorsunuz. Bu kadar zengin değiliz biz” diye konuştu.
ANTALYALININ CEBİNDEN ÇIKACAK
Boğaçayı Projesi’nde sadece taşkın için 1.6 milyar dolar harcanacağını vurgulayan Cem Oğuz, şöyle konuştu: “Her projede rant mutlaka olur. Şunu söyleyeyim; sadece belediyenin o taşkın rehabilitasyonu için harcanacak para (belediyenin raporunda da var) 1.6 milyar dolar. Bu para sadece taşkını önlemek için harcanacak. Antalyalının cebinden çıkacak. Bir de buna barajları, limanları koyduğunda 4-5 milyar doları buluyor maliyet. Yani harcamalarıyla gerçekten uçuk bir proje olacak. Yani sadece 1.6 milyar dolar ile Antalya’ya ne projeler yaparsın.”
BU PARALARA NELER YAPILIR?
Oğuz, Antalya’nın önceliğinin Boğaçayı olup olmadığının tartışılması gerektiğini de ifade ederek, şöyle devam etti: “Şimdi önceliklere bakalım; 83 milyon liralık Batı Çevre Yolu’nu 20 yıldır yapamadık. İhalesi 800 günde bitecekti sözde. Bin 300 gün oldu ama yapamadık. 250 milyon liraya 37 kilometrelik Kuzey Çevre Yolunu bitirirsin. Kuzey Batı Çevre Yolu var 100 milyona bitirirsin. Antalya’dan Burdur’a 125 kilometrelik konvansiyonel treni 250 milyon dolara bitirirsin. Demre’ye bir havalimanı yapabilirsin. Bir kruvazier liman yapabilirsin. Antalya’nın şuan kentsel dönüşüme ihtiyacı olan 115 bin tane binası var bunların depreme karşı davranışını belirleyebilirsin. 7 milyon liraya Ulaşım Master Planını bitirebilirsin. Daha para artıyor. Bu kadar işi yapmak varken- ki bunlar Antalya’nın ana sorunları- raylı sistemin 3. hattını yapabilirsin. Ben bunları bir mühendis olarak söylüyorum. Yani bunlar öncelikliyken bu projeye öncelik tanımak doğru değil diye düşünüyorum. Çünkü buna belediye bütçesi yetmeyecek. Devlet bütçesi ciddi anlamda sıkıntı, yetmeyecek. Yap-işlete göre verdiğin zaman da buraya alan kişi kar amacı güdeceği için halkın buraya girmesi de sıkıntı olacak. O zaman kente yararı olmayacak bu projenin.”
Doğanın dengesi bozulur
Cem Oğuz, Boğaçayı Projesi’ni inceleyen Türkiye’nin e önemli hocalarının doğanın dengesinin bozulacağı konusunda endişelerini net bir şekilde dile getirdiğini kaydetti. Oğuz şöyle dedi:
“Kıyı liman mühendisliği konusunda uzman olan ODTÜ’den Prof. Dr. Ayşen Ergin, Ahmet Cevdet Yalçıner, Dr. Işıkhan Güler, Yıldız teknik üniversitesinden Yalçın Yüksel, Akdeniz Üniversitesinden Yardımcı Doç. Dr. Rıfat Tür bu projeyi inceledi ve Antalya için yararlı bulmadı. Bu projeyi Antalya için çok elzem bir proje olarak görmüyorlar. ‘Doğanın dengesini bozduğunuzda beraberinde zararlar getirecek’ diyorlar ve bu projeye karşılar. Ayrıca şuan yapılan çalışmanın kavramsal bir proje olduğu da itiraf edildi. Ama yapılan çalışmalar, sanki bitmiş ve inşaata hemen başlanacaklar gibi. Daha bunun avam projeleri yapılacak, ondan sonra uygulama projeleri olacak, bu daha başı.”
KAMUYA AİT ALAN YOK
“Hocalarımızın proje konusunda ciddi eleştirileri var. Projede 1 buçuk km’lik dış marinaya gerek olmadığı, bunun yüz binlerce insanın denize girdiği Konyaaltı kıyısını kapattığını söylediler. Bunun kıyı erozyonunu da tetiklediğini vurguladılar. Şuan yaptığımız hesaplarla 7.4 kilometrelik Konyaaltı kıyısında kumulları kaybetme riskimiz var. Taşkın hesaplarının ciddi anlamda gözden geçirilmesini istediler. Çünkü veriler biraz varsayımlarla yapılmış. Son olarak ‘Dışarıya ve içeriye marina yapmışsınız, etrafına da son derece lüks villalar yapmışsınız, ama burada kamuya ait alan yok. Antalyalı nereye girecekler burada’ dediler. “
Antalya Gazetesi