Antalya Cumhuriyet Meydanı yenileniyor!
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlamakta olduğı proje çerçevesinde bin 680 metrekare daha genişletilecek olan meydanın toplam 6 bin 700 metrekareye çıkarılması planlanıyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık iki yıldan beri üzerinde çalışmakta olduğu Cumhuriyet Meydanı Kentsel Tasarım Projesi, Antalya Kent Konseyi’nde de tartışıldı. ANTEPE’nin kentsel dönüşüm danışmanı Osman Aydın’ın talebi üzerine, İmar ve Planlama Çalışma Grubu Başkanı Ebru Manavoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, büyükşehir bürokratları söz konusu projeyle ilgili görsel bir sunum yaptı. Büyükşehir Belediye basın merkezinden verilen bilgi de yaklaşık iki saat süren toplantıda ağırlıklı olarak öne çıkan görüşler, projenin tamamlandıktan sonra revizyona uğratılmaması, işletme planına sadık kalınması ve buradaki işyerleri arkatlarının kapatılması ve genişletilmesi gibi aykırı uygulamalara kesinlikle izin verilmemesi yönünde oldu.
Surlar ortaya çıkarılsın
Aynı zamanda Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanlığını da yapmakta olan Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır, projenin gerçekleştrileceği bölgede bulunan kent surlarının ortaya çıkarılması önerisinde bulunarak, “Bu surların, kamuya ait bu alanların altında devam ettiğini biliyoruz. Fakat buna ilişkin bir kazı çalışması bugüne kadar henüz yapılmış değil. Sur izlerinin bir kısmı zaman içinde tahrip olmuş ama kalan bölümünün gün ışığına çıkarılma ihtimali var. Bir çok yerde surlar hep gizleniyor. Bu tür olumsuz unsurlar var” dedi.
Kimlik problemi
İmar ve Planlama Çalışma Grubu ve Yürütme Kurulu Üyesi Mimar Recep Esengil; söz konusu alana yönelik geçmiş dönemlerde yapılan projelere dikkat çekerek, “Bu meydana her dokunuşta, burası daha çok yaşayan bir mekan olmak yerine daha çok atıl kalan bir mekan haline geliyor. Demek ki burada bir takım sorunlar var. Bence buradaki sorunların en başında gelen, Antalya’nın en önemli yeri olmasına rağmen burada bir kimlik problemi var” ifadesini kullandı.
Kurumsal alanda işletme sorunu
Cumhuriyet Meydanı’nın, daha kimlikli ve kentiliyi buraya çekecebilecek yaşayan bir mekan haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Esengil, projeye yönelik endişelerini şöyle dile getirdi: “Sadece Antalya’da değil Türkiye’deki en büyük sorun kamusal alanların işletme sorunudur. Kamu kendi elindeki alanların yönetimini kısa sürede elinden kaçırıyor. Oradaki disiplini kaybediyor, oralar bir takım adamların elinde kalıyor. İnsanların ailesiyle gitmeye çekindiği, hele hele akşam saatlerinde geçmeye korktuğu yerler haline geliyor. Belediyenin burada belkide Türkiye’ye örnek olabilecek çok ciddi bir disiplinle işletme sorununu çözmesi gerekiyor. Vakıf dükkanlarının yapılması düşünülen yerdeki arkatların tümü kapatılacaktır diye düşünüyorum. Kiralayan adam ben buranın altını kapatacağım diye alacaktır. Belediye de buna müdahale edemeyecektir. Yukarıda 320 metrekarelik alanın önündeki teras büyük ihtimalle restoran olacaktır. Orasını da işletmeci kapatacaktır. Bunun bir örneğini vereyim. Kent Müzesi yapılıyor, daha proje bitmeden orada bir tane adamın eline büyükşehir belediyesi kaçak çay ocağı yaptırdı.” Toplantıya katılan Şehir Plancısı Sadi Kan’da, benzer eleştirilerde bulundu.
Vakıflar holding gibi
ANTEPE Danışmanı Osman Aydın ise projenin gerçekleştirileceği alanda hazine, Muratpaşa Belediyesi ve vakıflara ait mülkiyetlerin bulunduğuna dikkat çekerken, protokollerin hazırlanması aşamasında vakıflarla ciddi sıkıntıların yaşandığını belirtti Vakıflar için, ‘Kuruluş amacına hiçte uymayan uygulamalar yapan Türkiye’nin en büyük holdingi!’ ifadesini kullanan Aydın,”Bizler bu projeyi Kalekapısı ile bütünleşecek şekilde nasıl ele alabiliriz, halka nasıl kazandırabiliriz bunun çabası içerisindeyiz. Vakıflar bu alanda bulunan ve çalışmayan salaş dükkanların kaldırılması karşılığında büyükşehir beledidyesinden Tophane çay bahçesini istemiştir. Ciddi tartışmalar yaşanmıştır. Sonuçta bu dükkanların karşılığında Tophane eski durumunda kalmak koşuluyla meydanın altında dükkanlar için yer verilmiştir. Onun için büyükşehir belediyesi işletme konusunda söz sahibi değil. Siz ne yaparsanız yapın vakıflar burayı kendi açısından değerlendirecek, ama biz bu dükkanların bulunduğu yerlerdeki arkatların kapatılmamasını sağlayacak önlemleri hazırlayacağımız planlar üzerinde alacağız” diye konuştu.
Katılımcılığın önemi
İmar ve Planlama Çalışma Grubu Başkanı Ebru Manavoğlu ise söz konusu projeyi daha detaylı inceledikten sonra, görüş ve önerilerinin de yer alacağı raporu önümüzdeki günlerde yürütme kuruluna sunacaklarını belirterek, şöyle konuştu:“Bu sunumla ilgili ilk etapta gördüğümüz noktaları dile getirdik. Bunun detaylı olarak incelenmesi gerekiyor. Cumhuriyet meydanının çok önemli bir alan olduğu ve bu alanın bir takım sorunlarının olduğu, bu sorunlara yönelik yapılan projenin katılımcılık anlamında bu şekilde buraya getirilerek bizlerle tartışılması ve bu görüşlerimizin değerlendirilmesi bizim için çok önemli ve anlamlı. Bu sürecin daha olumlu gitmesi açısından bu değerlendirmelerimizin projye aktarılması hususunda hassasiyetimizi dile getirmek istiyorum. Bu alana sadece fiziksel düzenleme yapmak, güzelleştirmek bu alanın daha yaşanabilir hale getirilmesi için sadece araçlardan bir tanesi. Bunun için farklı düzenlemelerede ihtiyaç olduğunu Antlaya’nın kimliğini ortaya koyabilecek bir takım oluşumların projeye aktarılması gerektiği hususunu dile getirdik. Burayı kullanacak kitlenin frofili çok önemli. Cumhuriyet Meydanını kullanacak kitle daha çok turistler ve Antalya halkı. Ama bunu niçin kullanıyor? Bunun belirlenmesi, özellikle de o seyir terasının Kaleiçi’yle birlikte bütünleştirilmesi görsel bir takım kent estetiği bakımından da iyileştirmelerin yapılması öne çıkan husulardır.”
Antalya İleri Gazetem