Yeni Şirketler

Antalya Defterdarlığı, 28,5 milyon ecrimisil elde etti!

Antalya'da Hazine arazilerini işgal edenlerden 28,5 milyon TL ecrimisil geliri elde edildi

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, kıyıları ve Hazine arazilerini işgal eden ve ecrimisil ödeyen otel, tatil köyü ve turistik işletmelerin, ödeyecekleri ecrimisil bedellerini kendilerinin hesaplayabileceklerini bildirdi.

Defterdar Mat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Antalya kıyılarını işgal eden ve ecrimisil ödeyen tatil köyü, otel ve diğer turistik işletmelerle Hazine arazilerini işgal edenlerden 28,5 milyon TL ecrimisil geliri elde edildiğini söyledi.

2010 yılında 35 milyon TL ecrimisil geliri sağlamayı tahmin ettiklerini belirten Mat, Resmi Gazete'de yayınlanan 326 sıra no'lu Milli Emlak Genel Tebliği'ne göre, kıyıları ve Hazine arazilerini işgal eden ve ecrimisil ödeyen otel, tatil köyü ve turistik işletmelerin ödeyecekleri ecrimisil bedellerini kendilerinin hesaplayabileceklerini ifade etti.

Mat, tebliğde "Kalkınma Bankası AŞ tarafından belirlenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayımlanan Birim Maliyetler Listesi'nin 'Günübirlik Tesisi Açık Alan Düzenlemesi' için öngörülen metre kare birim bedelinin kullanıma konu olan taşınmazın yüzölçümü ile çarpılması suretiyle bulunacak rakamın yüzde 25'i ile varsa bu taşınmazların, yoksa en yakın emsal taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin yüzde 1'inin toplamından aşağı olmamak üzere, kanunun 9'uncu maddesinde belirtilen yerlerden sorulmak suretiyle yönetmeliğin 17. maddesinde belirtilen komisyon tarafından tespit ve takdir edilir" ifadesinin bulunduğunu kaydetti.

Emlak vergi değerleri yüksek olan il ve ilçelerde ecrimisil bedellerinin de yüksek olacağını belirten Mat, şu bilgileri verdi:
"Antalya merkez, Alanya ve Kemer ilçeleri ecrimisil bedelleri yüksek olacak yerlerden. Çünkü bu kıyılardaki emlak vergi değerleri yüksek. Belek, Kundu turizm bölgelerinde ise emlak vergi değerleri daha düşük. Yeni tebliğe göre, Kemer ilçesinde geçen yıl metrekareye 6,5 TL ecrimisil ödeyen kişi veya işletme, 2010 yılı için tahmini 11 TL ecrimisil ödeyecek."

-EMLAK GELİRLERİ TOPLAMADA ANTALYA İKİNCİ SIRADA-
Defterdar Mat, Hazine arazi ve arsa satışları, gelir, kira ve ecrimisil ile irtifak hakkı gelirleri toplama konusunda Antalya'nın 81 il arasında, İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldığını bildirdi.

Mat, 2009 yılında Hazine arazisi satışı, kira geliri, 49 yıllığına irtifak hakkı verilen otel ve tatil köyleri ile diğer gelirler olmak üzere 157 milyon 140 bin 841 TL tahsilat elde edildiğini kaydetti.

Mat, 2008 yılında ise toplam 137 milyon 995 bin 569 TL tahsilat sağladıklarını anımsattı.
AA