Antalya Dokuma Park'ta ilk etap açıldı!
Dokuma Park'ta ilk etap açıldı Antalya'da 13 yıl önce kapanan Dokuma Fabrikası'nda Kepez Belediyesi'nin 'Dokuma Park' projesinin ilk ayağını oluşturan 70 bin metrekarelik kent parkı, törenle açıldı.
Antalya'da 13 yıl önce kapanan Dokuma Fabrikası'nda Kepez Belediyesi'nin 'Dokuma Park' projesinin ilk ayağını oluşturan 70 bin metrekarelik kent parkı, törenle açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, törene Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim'in Dokuma'da sergilenecek birebir kopyasıyla geldi.
Antalya'da 13 Ocak 2003'te kapanan 480 dönüm alan üzerine kurulu Antalya İplikli ve Pamuklu Dokuma Fabrikası'nın 'Kent Park ve Kültür - Sanat Merkezi' olarak yeniden açılması için sürdürülen çalışmaların ilk etabı törenle açıldı. Kepez Belediyesi'nin 2015 yılı başından itibaren sürdürdüğü çalışmalar sonunda fabrika alanında 70 bin metrekarelik çamlık alan Kent Parkı olarak düzenlendi ve kapılarını Antalyalılara açtı.
DEVRİM'İN REPLİKASIYLA GELDİLER
Fabrikanın bahçesinde düzenlenen açılışa Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim'in Dokuma'da sergilenecek birebir kopyasıyla geldi. Devrim'in Dokuma fabrikasının atölyesinde üretilen replikasının direksiyonunda Kepez Belediye Başkanı Tütüncü otururken, yanında Başkan Türel ve arka koltukta ise Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer yer aldı. Açılışta, belediye başkanları ve AK Parti yöneticilerinin yanı sıra, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay de yer aldı.
Kaş Aydın Haber Gazetesi
Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
Antalya Pamuklu Dokuma Fabrikası'nın Antalyalıların belleklerinde önemli bir yeri vardır. Antalya'da kurulan ilk büyük fabrika olarak yüzlerce Antalyalıya çalışma olanağı sağlamıştı
30 Aralık 2015 günü Antalyalılar tarihi günlerden birini daha yaşadılar. Bazılarının yıllarca içinde çalıştıkları Antalya Pamuklu Dokuma Fabrikası alanı, Kepez Belediye'sinin; özellikle bizzat Başkan Hakan Tütüncü'nün üstün çaba ve çalışmaları ile muazzam bir Kent Parkı'na dönüştürülmüştü. Törende bulunan binlerce Antalyalı bu çalışmayı ayakta alkışladı. Çünkü Antalya'nın akciğeri olarak nitelenen bu alan, ranta kurban gitmemişti.
FABRİKANIN KURULUŞU
Fabrika temelinin atıldığı 5 Ocak 1956 günü, Antalya ve Antalyalılar en önemli ve sevinçli günlerinden birini yaşamıştı. O günü, bugün gibi hatırlıyorum. Benim de bir ilkokul öğrencisi olarak içinde bulunduğum Antalya'nın bütün okul öğrencileri ve halk Cumhuriyet Meydanı'na bağlı caddelerin iki tarafında devlet erkanını karşılamak üzere yerlerimizi almıştık. Antalya Pamuklu Dokuma Fabrikası'nın temel atma töreninde bulunmak üzere Antalya'ya gelen, o günlerin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile Başbakan Adnan Menderes, saat 13.00'te karayolu ile Antalya'ya ulaştı. Antalya Valisi Nurettin Aynuksa ve Antalya milletvekilleri tarafından daha Burdur'da karşılanan konuklara, Antalya-Burdur yolu boyunca geçtikleri yerleşim yerlerinde karşılama törenleri düzenlendi.
BAYAR VE MENDERES
Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan tüm okulların öğrencileri ve halkın alkışları arasında tören alanına giren Celal Bayar ve Adnan Menderes, protokol sıralarında yer alan askeri ve sivil erkanın ellerini sıktıktan sonra vilayet makamına çıkarak kent hakkında vali Nurettin Aynuksa'dan bir brifing aldılar. Öğle yemeğini Antalya Valisi'nin konuğu olarak yiyen Bayar ve Menderes, öğleden sonra İplik ve Dokuma Fabrikası'nın temel atma törenine katıldılar. Temel atma törenine, Antalya'dan olduğu kadar tüm çevre köy ve ilçelerden çok sayıda kişi katıldı. Yıllarca Antalyalı'nın hayalinde yaşattığı Dokuma Fabrikası böylece bir gerçek olma yoluna girmişti. Bütün Antalya halkı çok mutlu idi. Böyle bir fabrikanın Antalya'da açılması, halk arasında artık Antalya'nın kötü talihinin iyiye doğru seyir takip etmeye başladığının bir müjdesi olarak telakki edildi. Ne de olsa Antalya ilk kez böyle büyük bir fabrikaya kavuşuyordu. Antalyalılar, birçok aileye iş olanağı doğacağı için de çok sevinçliydiler. Yaklaşık 1.500 işçinin çalıştığı 1 Ekim 1961'de törenle üretime geçen Antalya Pamuklu Dokuma Fabrikası'nda 600 iğlik iplik kısmı, 360 düz, armürlü ve kasalı dokuma tezgahı, komple iplik boyama ve terbiye tesisleri mevcuttu. Daha ilk açıldığı yıllarda fabrika, yılda 1.650 ton pamuk kullanarak 1.350 ton iplik çıkarmakta ve bunun 160 tonu satılıp, gerisi bez imalatında kullanılmaktaydı. Yıllık dokunan bez kapasitesi 6.5 milyon metre idi.
SANCILI DÖNEM
Ve tarih 13 Ocak 2003: Antalya Pamuklu Dokuma Fabrikası, zarar ettiği gerekçesi ile üretimine son verdi. İşte o zaman özelleştirme süreci başladı. Özelleştirme İdaresi tarafından o günlerde satılığa çıkarılan yaklaşık 500 dönümlük arazi, İzmir Enternasyonal Fuarı alanından bile daha büyüktü ve alan içinde büyük hazır bir de yeşil doku bulunuyordu. Artık konu fabrikanın kendisi değil. Kapladığı arazi birçok kişinin ağzını sulandırıyordu. Fabrikayı satın alan yok; bütün gözler fabrikanın kıymetli arsasındaydı. Fabrikaya son kilidin vurulduğu 1 Eylül 2005 günü Kepez eski Belediye Başkanı Erdal Öner rehberliğinde gezmiştik. O gün fabrikanın tüm makine aksamı pırıl pırıl çalışmaya hazır durumda, büroları, diğer yaşam binaları her şeyiyle yerli yerinde idi. Gördüklerimden etkilenerek, o günlerde "Kepez'in hüzünlü güzeli: Dokuma" başlığı altında SABAH Akdeniz'de birkaç da yazı yazmıştım. Bu yazımı izleyen dönemde, fabrika alanı bir şirketin kullanımına verilmiş, sanırım o şirket tarafından fabrika içinde bulunan bütün dokuma makineleri, eşyalar hurda fiyatına satılıp ortadan kaldırılmıştı. 3 Şubat 2015 günü Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve Antalya Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın başkanlığında, 12 yıldır atıl durumda bulunan Antalya Dokuma Fabrika alanını bu gezişimde, adeta şoke olmuştum. Fabrika içindeki tüm o, on yıl önceki gıcır gıcır dokuma tezgâhlarından eser yoktu. Geçen zaman içinde hepsi hoyratça sökülüp hurdacılara satılmışlardı. Sınırsız bir üzüntüye kapıldım; ağlamaklı oldum. Hani burası Türkiye'nin en büyük Dokuma Müzesi olacaktı? Bütün bu konudaki hayallerimi karartmıştı.
HAKAN TÜTÜNCÜ BAŞARDI
30 Aralık 2005 günkü açılış töreninde gördük ki, Kepez Belediye Başkanı Sayın Hakan Tütüncü bunu başarmış ve kaybetmek korkusunu yaşadığımız alandan, Antalya'nın geleceği için bir kent Parkı yaratmıştı. Öngörüm şudur ki; Başkan Hakan Tütüncü'nün Kepez bölgesine hediye ettiği onlarca eseri zamanla unutulsa bile; yalnızca Dokuma Fabrika alanının Kent Parkı'na dönüştürülmesi için gösterdiği istek, gayret ve çabalar, Antalya var oldukça, Sayın Hakan Tütüncü ve Ailesi'nin tıpkı Haşim İşcan gibi Antalya Tarihi'nde artık saygı ile anılacakları Altın Bir Sayfa içinde yerlerini aldığıdır. Nacizane bir Antalya sever olarak Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'ye candan teşekkür ediyorum.
ÖNEMLİ BİR YER
Dokuma alanı ile ilgili olarak 2004 yılından beri yazdığım yazılarda hep şunları söylemiştim: "Dokuma'yı Antalyalılar kurmuş; hatta yıllar önce, semte de onun adını vermiştir. Bu nedenle Antalyalıların burası ile yakın bir gönül bağı vardır. Bunu dikkate almak gerekir. Dokuma Fabrika sahası, Antalyalıların ve de özellikle Kepez Bölgesi'nde yaşayanların geniş anlamda kullanım alanı olarak kalmalı. Gelecekte Antalya'nın tarihinde hoş sözlerle anılmak isteyenler, alacakları kararlarda bence çok titiz davranmalıdırlar. Antalya'nın geleceği için bu çok hayati ve çok önemlidir."
MUTLU SONUÇ
Kepez Belediyesi 238 bin metrekarelik yeşil alan ve eski fabrika binasını kapsayan projenin ilk etabını tamamlayarak Kepez Dokuma Fabrikası'nı kent parkı olarak 30 Aralık 2015 günü hizmete açtı. Kepez Dokuma Fabrika binası projenin ikinci etabı kapsamında bilim merkezi ve oyuncak müzesi olarak hayata geçirilecek. Ayrıca yemekhanede yeniden düzenlenerek Dokuma Fabrikası çalışanlarına özel lokal halinde hizmete açılacak. Proje kapsamında hayata geçirilecek olan bilim merkezi Akdeniz Bölgesinin ilk bilim merkezi olma özelliği taşıyacak. Bilim merkezi 8 bin metrekarelik kapalı alana kurulacak. Bununla beraber aynı alanda 3 bin metrekarelik alanda Dokuma Fabrikası Müzesi olacak. Projede 2 bin metrekarelik çok amaçlı sergi salonu, 3 bin metrekarelik modern sanatlar müzesinin de hayata geçirilmesi bekleniyor.
Sabah