Antalya Emlakçılar Odası Başkanı: Kiralar arttı, memurlar tayin istiyor!
Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar ile konut sektöründeki son durumu değerlendirdi. İsmail Çağlar, Antalya'da ev kiralarının arttığına dikkat çekti. İşte ayrıntılar... Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar, açıklamasında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin emlak krizi boyutu ile ilgili konuştu
Demokrat Parti Göç ve Sosyal Politikalar Başkanı İlay Aksoy, Youtube üzerinden gerçekleştirdiği bir programda Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar ile konut sektöründeki son durumu değerlendirdi.
Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar, açıklamasında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin emlak krizi boyutu ile ilgili konuştu.
Çağlar, mahkemelerin yabancıların dolandırdığı yabancılarla dolu olduğuna dikkat çekti ve kayıtdışı çalışan emlakçıların krizi büyüttüğüne vurgu yaptı.
İşte ayrıntılar...
Demokrat Parti Göç ve Sosyal Politikalar Başkanı İlay Aksoy, Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar'a Antalya’nın zaten deprem felaketi öncesinde de dış göç sebebiyle emlak krizi içinde olduğunu belirterek, şu an iç göçle beraber nasıl bir çözüm buldukları sorusunu yöneltti.
İsmail Çağlar, konuya ilişkin açıklamasında "Meslek odasına bağlı esnaflarla iletişime geçerek komisyon alınmamasını söyledik, ev sahiplerine kira için ricada bulunduk" ifadelerini kullandı.
Rusya ve Ukrayna savaşının ardından Antalya’nın aldığı dış göç sonucunda emlak fiyatlarında yaşanan yükselişin fahiş boyutlara ulaştığının altını çizen Çağlar, konuya ilişkin "Yabancıların kendi aralarında kurdukları whatsapp ve telegram grupları var. Kayıt dışı olarak vergi vermeden kendi dillerinde emlak işi yapıyorlar" açıklamasında bulundu ve bu sorunun çözülmesi için defalarca Ankara’ya meclise gittiğini, daire başkanlarıyla görüştüğünü dile getirdi.
ANTALYA'DA MEMURLAR DA TAYİN İSTİYOR
Aksoy, bu sorunun Türk vatandaşlarına etkisini sordu. Çağlar, bu soruyu "Ben kendi evladımı evlendireceğim 15 bin liranın altında ev yok. Bu fiyatlara düzenleme gelmesi lazım. Memur kesim gelmek istemiyor, aldıkları maaş belli burada geçinebileceklerini düşünmüyorlar. Bu düzenleme ancak denetlemeyle olur" diyerek cevapladı.
Aynı zamanda Antalya’da 6 bin üye olduğuna, bunun dışında mültecilerin kayı dışı konut alım satımı, kiralama, araç kiralama işi yaptıklarına dikkat çeken Çağlar, "Tamamen kayıt dışı olarak kendi aralarında kendi dillerinde bu işi yapıyorlar ve bunun kesinlikle denetlenmesi lazım" ifadelerini kullandı.
Fiyat yükselişlerinin sebebinin sığınmacıların fahiş fiyatlı kiralamalar yapmaları olduğuna vurgu yapan Çağlar, açıklamasında "Rusya Ukrayna savaşından sonra insanlar Antalya’ya geldiler ve hemen kafalarını sokacak yer aradılar. Ancak bunları kendi vatandaşları aracılığıyla kiraladılar. 10 bin liralık evleri 20 bin liraya kiraya verdiler" ifadelerini kullandı ve aylar sonra sığınmacıların bunu anladıklarında mahkemeleri doldurduklarını belirtti.
Fiyat artışlarının yegane sorumlusunun bunlar olduğunu vurgulayan Çağlar, "Bunların önüne geçilmesi için denetleme lazım. Bu dolandırıcılığı yapanlar hala kiralama yapmayı sürdürüyor" diye konuştu.
Satış-kiralama ilanlarının yayınlandığı sitelerde ilan yayınlanması için ruhsat sisteminin getirilmesinin gerekli olduğunun altını çizen İsmail Çağlar, denetlemenin sıkılaştırılmasının da gerektiğine vurgu yaptı.
İlay Aksoy, Çağlar'a, otellere yerleştirilen depremzede ailelerin turizm sezonu başladığında akıbetlerinin ne olacağı sorusunu yöneltti. Çağlar bu soruya, "Ev bulmaları çok zor, kiralanabilecek ev kalmadı. Duyarlı ev sahiplerinin duyarlılığı ile bir grup depremzedeyi yerleştirebildik ancak bu sorun yeni değil" yanıtını verdi ve aslında konut krizinin Rusya ile Ukrayna savaşından sonra başladığını dile getirdi.
Yeni yapılacak konutlar için ‘alüvyon kalınlığı’ uyarısı!
Kahramanmaraş’ta bu kez de ‘ekonomik deprem’ endişesi!