Kent Haberleri

Antalya eski Tekel binasının satışında engel kalmadı!

AVM'ye dönüştürüleceği söylenen Eski Tekel Binasının satışına yönelik Danıştay'ın verdiği yürütmeyi durdurma kararı bozuldu. Firmanın faaliyetlerini sürdürmesinde bir engel kalmadı.

Antalya'da uzun süre belediye meclislerinde tartışılan, bölge halkının da eylemlerine sahne olan Muratpaşa ilçesi Yüksekalan Mahallesindeki 12 bin 669 ada 5 parseldeki 4 bin 900 metrekare yüzölçümlü Tekel arazisinin satışına ilişkin Özelleştirme İdaresi Saşkanlığı'nın (ÖİB) 12 Mayıs 2014 tarihinde yaptığı ihale, ÖYK tarafından onaylanmıştı. ÖYK'nun ihaleyi onayladığına ilişkin karar, 22 Temmuz 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Resmi Gazete'de yayımlanan ÖYK kararında: " Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 28.05.2014 tarihli ve 3984 sayılı yazısına istinaden TTA Gayrimenkul AŞ adına kayıtlı, Antalya İli Muratpaşa ilçesi, Yüksekalan Mahallesi. 12669 ada 5 nolu parseldeki 4 bin 900 metrekare yüzölçümlü ticaret alanı, imarlı gayrimenkulün üzerindeki binalar ile birlikte 'satış' yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla yapılan ihale sonucunda İhale Komisyonunca; '1-Satışa konu varlıkların özelleştirme ihalesinde 16 milyon 540 bin 000 Türk Lirası bedelle en yüksek teklifi veren Ka Tasarım İnşaat ve Taahhüt Turizm Sanayi Ticaret Ltd. Şti'ne ihale şartnamesi çerçevesinde satılmasına; Ka Tasarım İnşaat ve Taahhüt Turizm Sanayi Ticaret Ltd. Şti'nin sözleşmeyi imzalamaktan imtina etmesi veya diğer yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde teminatının idare lehine irat kaydedilmesine ve ihalenin iptaline' ilişkin verilen kararın onaylanmasına. 2-Bu karar çerçevesinde, satış sözleşmesinin imzalanması ve karar gereklerinin yerine getirilmesi hususlarında Idare'nin yetkili kılınmasına karar verilmiştir." İbareleri yer almıştı. 


Tekel'in bir zamanlar depo olarak kullandığı araziyi 'ticaret alanına' çeviren ÖYK kararı Mimarlar Odası ile Şehir Plancıları Odası tarafından 'mevzuata, şehircilik ilkeleri ile planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğu' gerekçesiyle iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle yargıya taşınmıştı. Danıştay 27 Mart 2014 tarihinde verdiği kararla. ÖİB'nin 2011 yılında yaptığı imar planı değişiklikleri ile araziyi 'resmi kurum alanından' 'akaryakıt ve LPG istasyonu alanına' çevirdiğini, askı süresi içinde Büyükşehir Belediyesinin yaptığı itiraz üzerine de 2012 yılında ÖYK kararıyla arazinin "ticaret alanına' dönüştürüldüğünü belirterek, işlemde hukuka uyarlık bulunmadığına ve yürütmenin durdurulmasına hükmetmişti. 

2012 yılında yapılan değişiklikte taşınmazın nazım ve uygulama imar planındaki kullanımının ve yapılaşma koşullarının bütünüyle değiştirilerek yeni bir planlama yapıldığını ve bu değişikliğin 'askıda ilandan muaf tutulduğunu" belirten Danıştay, bu gibi plan değişikliklerinin askıda ilan edilmesi gerektiği yönünde daha önce Anayasa Mahkemesinin verdiği kararı örnek göstererek. "Bu durumda dava konusu Özelleştirme Yüksek Kurulu kararında şekil yönünden hukuka uyarlık bulunmamaktadır" kararına varmıştı. Mimarlar Odasının avukatı Adeviye Sevda Mesci. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına yapılan itiraz sonucunda yürütmeyi durdurma kararı iptal oldu ancak planlamanın iptali için açtığımız daha şu an sürüyor" derken şu an Eski Tekel binasını satın alan firmanın faaliyetlerini sürdürmesinde engel kalmadığı askı tutanaklarının ibraz edildiği öğrenildi. Söz konusu 12669 ada 5 parsel 4 bin900 metrekare alana sahip olup "bahçeli iki kargir ev" vasıflı olduğu, Parsel üzerinde yaklaşık 1.400 metrekare oturumlu 3 katlı toplam yaklaşık 4 bin 200 metrekare alanlı betonarme binanın mevcut olduğu, yapıların tamamının boş ve atıl durumda olduğu belirtildi. Parsel etrafı beton duvar üzeri demir korkuluk ile çevrili ve herhangi bir peyzaj düzenlemesi bulunmadığı da ihale şartnamesinde ifade edilmişti. 


Antalya Hilal / Murat ŞENTÜRK