Antalya EXPO Raylı Sistem Hattı'nda son durum!
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ''Bin 100 dönümlük EXPO alanına yapılan yatırım, eski parayla 2 katrilyon lira. Ayrıca raylı sistemden, Altınova Bulvarı’na kadar EXPO’yu destekleyen pek çok altyapı çalışması yapıldı. Tüm bunlarla bütçesi 10 milyar lira''dedi.
Sahilden, Toroslar’ın en yükseğine kadar kentin her noktasına ulaştıklarını söyleyen AK Partili Başkan Menderes Türel, “Makam için görev yapmıyorum. Doğup büyüdüğüm topraklara hizmet etmek ve verdiğim sözleri yerine getirmek benim için çok önemli” diyor.
EXPO 2016 ve G-20 ev sahipliği Antalya’ya neler kazandırdı?
Ne kadarlık yatırım yapıldı? G-20’de hükümetimizle birlikte harcadığımız miktar 400 milyon lira civarında. Bunun 150 milyon lirasını belediye olarak harcadık.
Fazla yatırım yapılmasa da harcadığımız paranın mislice karşılığını aldık. Ancak Rus uçağının düşürülmesi ve arkasından gelen olaylar G-20’nin yarattığı bereketi ve mutluluğu kursağımızda bıraktı. Ama EXPO bambaşka bir proje. Olimpiyatlara eşdeğer bir organizasyon.
Bin 100 dönümlük EXPO alanına yapılan yatırım, eski parayla 2 katrilyon lira. Ayrıca raylı sistemden, Altınova Bulvarı’na kadar EXPO’yu destekleyen pek çok altyapı çalışması yapıldı. Tüm bunlarla bütçesi 10 milyar lira. EXPO, Antalya’nın yatırım alması açısından çok büyük avantaj oldu.
Sürenin sınırlı olması yatırımları zorladı mı?
Tam bu noktada bir mucize gerçekleştirdik. Bu kadar kısa sürede tamamlanması, Türk mucizesi olarak nitelendiriliyor. 5 ayda 18 kilometre raylı sistem tamamladık. Danimarka’da Kopenhag Belediye Başkanı, “Kopenhag’a da senin gibi bir belediye başkanı lazım. Senelerdir raylı sistem yapmaya çalışıyoruz, hala bitmedi” dedi.
Geçen gün Sayın Başbakanımız da çok güzel bir şey söyledi. Gençlerin birbirine, “Benim aşkım da Keçiören metrosu gibi hiç bitmeyecek” dediğini hatırlattı ve bunun artık mazide kaldığını söyledi. Umarım Antalya’da gençlerin aşkı raylı sistemle eş zamanlı olmaz. Çünkü biz çabuk bitiriyoruz. Onların aşkı uzun sürsün.
Antalya’nın en önemli sorunlarından biri ulaşım. Bu konuda nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?
Antalya kişi başına düşen araç sayısında Türkiye birincisi. Trafiğin çözümü için kavşaklar, köprülü kavşaklar, yeni yollar açtık. Toplu ulaşımı raylı sistemle güçlendirmeye çalışıyoruz.
Sistemin üçüncü etabında mevcut hattımıza yaklaşık 28 kilometrelik ekleme yapacağız. Üçüncü etap tamamlandığında 60 kilometreye yakın hattımız olacak. Antalyalı tüm stratejik noktalara raylı sistemle ulaşabilecek.
Üçüncü etapla ilgili çalışmalar hangi aşamada?
Ulaştırma Bakanlığı, fizibilite çalışmasını inceliyor. Bu ay onaylanmasını bekliyoruz. Yıl sonu ya da önümüzdeki yılın başında ihalesini yapmak istiyoruz. Üçüncü etapla ilgili yol haritamız planladığımız şekilde devam ediyor.
Antalya’nın geniş yüzölçümü ilçelerdeki çalışmalarınızı zorlaştırıyor mu?
Bazı kesimlerin eleştirdiği Büyükşehir Yasası olmasaydı, ilçelerdeki hizmetler çok daha zor olacaktı. Hatta hiç yapılamayacaktı. Büyükşehir Yasası hizmeti kolaylaştırdı.
İl büyüklüğüne gelmiş Alanya’nın, Manavgat’ın yıllardır çözülememiş sorunlarını çözüm noktasına getirdik. İlçe belediyelerinin imkanları bekleniyor olsaydı bunlar yine yapılamayacaktı. İlçe belediye başkanları ‘Neden yapmadı’ demiyorum. O kıt kaynaklarla bunlar yapılamazdı. Büyükşehir Yasası’yla bugüne kadar yapılamayanları yapıyoruz.
Büyükşehir Yasası’nın çıkmasında sizin de katkınız var değil mi?
Evet, yasanın mutfağında çalıştım. Kendi adıma büyük şeref. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde yasanın hazırlığını ağırlıklı olarak üstlendim. Pratiğin de içinden gelen biri olarak aksaklıkları biliyordum.
Antalya sahil şeridi dışında Toroslar’da da yaşam alanları var. Oralara da ulaştınız mı?
Her noktaya ulaşıyoruz. Toroslar’ın en yükseğine kadar çıkıp, vatandaşın ayağına hizmeti götürüyoruz. Akseki’nin Susuzşahan diye bir mahallesi var. Oraya su götürdük.
Belki yakında muhtar referandum yapıp, ismini değiştirir, Suluşahan olur. Toroslar’da tek bir evde bile su, yol problemi varsa, hemen oraya hizmet götürüyoruz. Bunu seçim sonuçları da teyit ediyor. Kırsalda oyların yüzde 100 artış gösterdiği yerler var.
Hiç kimse Menderes Türel’in söz verip de yapamadığı bir şeyden söz edemez. Siyasetin içinde verdiğim her sözü yerine getirmenin onuruyla yaşıyorum.
Uluslararası Film Festivali’ne ev sahipliği yapan Antalya’da ‘Hollywood Platoları’ projeniz var. Bu çalışma ne aşamada?
Hollywood projesinde sona yaklaştık. Amerikalarla çalışıyoruz. Bu yıl içinde ihale aşamasına geçmek istiyoruz. Sadece Hollywood projesi değil. Boğaçayı, marina, kentsel yaşam alanlarıyla geniş bir havza planlaması. Hollywood Platoları olarak isimlendirdiğimiz sinema stüdyoları da Boğaçayı projesi bütünlüğü içinde olacak. Boğaçayı, bizim çılgın projemiz. Ufukta tamamlanmasıyla ilgili fotoğrafı çok net görebiliyorum. İhalesini 2016 sonunda yaparsak, görev sürem içinde ilk etabı olan Dereağzı, sahil bölümü ve sinema stüdyolarının bir kısmını tamamlamış oluruz.
ANTALYA KAZANACAKSA, KAYBETMEYE RAZIYIM
Antalya için ‘keşke yapmasaydım’ ya da ‘yapabilsem’ dediğiniz projeler var mı?
Keşke yapabilsem dediklerim elbette var. Ama yapmasaydım dediğim yok. Başkanlığımın ilk döneminde en çok eleştirilen projelerden biri raylı sistemdi. Seçimi kaybettiğimin ertesi günü bile “iyi ki yapmışım” dedim. Süreç beni haklı çıkardı. “İkinci etabı yapalım mı” diye sorduğumuzda vatandaşın yüzde 98’i “evet yap” dedi. Hep söylerim, “Antalya kazanacaksa, her zaman kaybetmeye razıyım.” Çünkü makam mevki için görev yapmıyorum. Bu memlekette doğdum. Doğup büyüdüğüm topraklara hizmet etmenin onuru benim için daha önemli.
KALEİÇİ ANTALYA’NIN MİSAFİR ODASI
Kaleiçi doğumlu bir belediye başkanı olarak o bölgede neler yaptınız?
İlk dönemde koruma amaçlı imar planı çalışmamız vardı. Şimdi onu daha uygulanabilir hale getirecek revize planla destekliyoruz. Kaleiçi’ndeki mevcut yat limanını, yatların konaklayabildiği gerçek yat limanına dönüştürmek istiyoruz. Fiziki düzenlemeleri ilk dönemimde 30 milyon liralık bir yatırımla yapmıştık.
Şimdi sosyal yaşam kalitesinin artırılması gerekiyor. Kaleiçi Antalya’nın misafir odasıdır. İkinci Kaleiçi de Balbey Mahallesi olacak. Buradaki çalışmayı da halkla birlikte yürüteceğiz.
TURİZMDE HER TÜRLÜ KÖTÜ OLAYI YAŞADIK
Kötü giden bir sezon var. Turizm için neler söyleyeceksiniz?
Allah bir daha böyle bir yıl yaşatmasın. Bu yıl görebileceğimiz her türlü kötü olayı yaşadık. Uçak kriziyle başladı, hainlerin darbe girişimiyle devam etti. Bundan daha kötüsünü düşünmek bile istemiyorum. Bu seneyi nefes alacak kadar tamamlayabilirsek, şükredelim. Ama zor bir seneyi milletçe kenetlenerek aşmaya çalıştık. Gelecekten de umutluyum. Biz de bu süreçte yerimizde oturup, beklemedik.
Avrupa’da 5 ülkede tanıtıma yönelik çalışma yaptık. Yabancı medya mensupları ve tur operatörleriyle buluştuk. Geri dönüşler çok güzel oldu.
TÜRKİYE’NİN İLK SPOR KOLEJİ
Antalyaspor’un geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Antalyaspor’un geleceğinden çok umutluyum. Avrupa’daki büyük kulüplerin tesislerini görenler, Antalyaspor tesislerinin daha iyi olduğunu söylüyor. O kadar iddialı bir tesis yaptık. Alt yapısı ve üst yapısıyla geleceğe sağlam adımlarla yürüyebilecek hale geliyor. Ama asıl başka bir hayalim var.
Nedir bu hayaliniz?
Antalyaspor Koleji’ni Türkiye’de ilk spor kolejini kurmak vasıtasıyla gerçekleştirmek. Alan tahsisini tamamladık. Çok özel bir proje. Dünyada bunu yapan çok az kulüp var; Ajax, Barcelona ve Partizan. Örneğin Messi, 13 yaşında Barselona Koleji’ne gitmiş. Bugün Barselona’nın ilk 11’inde oynayan 8-9 oyuncu Barselona Koleji mezunu. Çocuklara kan testi, kemik analizi yapılıyor, vücut yapısı inceleniyor.
Sonra yetenek sınavı ve ardından okula kabul ediliyor. 6 yaşından 18 yaşına kadar ilk, orta, lise eğitimini o kolejde alıyor. Yatılı okuyor. Çünkü gıdasından, vitaminine kadar kontrol altında olması gerek. Çocuklar atletizm, jimnastikle başladıkları spor yaşamlarını süreç içinde ihtisaslaştırıyor. Okulları yerinde görmek için İspanya’ya gidiyorum. Barselona Koleji’ni gezeceğim. Avrupa’nın en iyi spor kolejini Antalyaspor Koleji olarak yapacağız.
Günsu KURT/Posta