Antalya Finike'de 681 dönümlük alan dönüşüme alındı!
300 parsele bölünmüş 681 dönümlük bir alanın tahsisi için bakanlığa başvuran Finike Belediyesi, bölgeyi kentsel dönüşüm alanı ilan etti. Sahilkent eski Belediye Başkanı Çırpar, "Vatandaş tehlikede" uyarısında bulundu.
300 parsele bölünmüş 681 dönümlük bir alanın tahsisi için bakanlığa başvuran Finike Belediyesi, bölgeyi kentsel dönüşüm alanı ilan etti. Sahilkent eski Belediye Başkanı Çırpar, "Vatandaş tehlikede" uyarısı yaparken, belediye "kendi mevzuatımıza göre satacağız" dedi.
Finike'de 40 yıldır toprak ağaları ile devlet arasında süren 300 parsellik savaşın devlet lehine sonuçlanmasının ardından, şimdi de 681 bin metrekarelik bu alanda işgalci konumunda yaşayan 329 hane tehlike altında. Vatandaş evlerinin tapularını almak için öncelik verilmesini beklerken, satışın ihale usulii yapılacak olması vatandaşlarda evlerini kaybetme korkusuna neden oldu. Sahilkent mevkiinde bulunan 300 parsellik alanın belediyeye geçmesi için bakanlığa başvuran Finike Belediyesi. 1100 kişinin yaşadığı araziyi kentsel dönüşüm alanı ilan etti. Sahilkent eski Belediye Başkanı Ömer Çırpar.
"Bu alan belediyeye geçerse vatandaşlar tehlikede" derken; belediye ise. "Kendi mevzuatımıza göre satış yapacağız" açıklamasında bulundu.
RAPORDA İŞGALCİ VURGUSU
Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu başkanlığında 10 Eylül 2015"le alınan meclis kararı ile Sahilkent Mahallesi"nde yer alan mülkiyeti maliye hazinesine ait 300 parsele bölünmüş 681 dönüm alanın kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilmesi bölge halkı arasında endişeye yol açtı. Başkan Sarıoğlu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduğu gerekçeli raporunda. üzerinde 329 konul. 2 okul ve 2 caminin bulunduğu yerleşim yerindeki taşınmazların çoğunun 2000 yılından önce yapıldığına ve büyük kısmının riskli binalar olduğuna yer verdi. Maliye hazinesi mülkiyetindeki araziye birçok kişinin işgalci olarak yerleştiğini ve burada bir yerleşim alanı oluştuğunu belirten Sarıoğlu. "6360 sayılı kanunla kapatılan belde belediyelerinin ilçe belediyesine mahalle olarak katılmasıyla yeni kent merkezinin. kentsel dönüşüm ve gelişim projesi alanı (KDGPA) sınırını oluşturan bölgede olacağı düşünülmektedir" ifadelerini kullandı.
VATANDAŞ DİKEN ÜSTÜNDE
Bölgeyle ilgili bu bilgileri veren Sarıoğlu. sağlam ve sağlıklı konut alanları, ticaret alanları ve her türlü sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa etmek, kullanıcıların hizmetine yeni bir kent sunmak amacıyla belirtilen alanın kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilmesini talep etti. Büyükşehir Belediyesi'nden yetki alarak 681 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm uygulamak için kolları sıvayan Finike Belediyesi, arazinin hazineden alınarak belediye bünyesine geçmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı" na yaptığı başvuruyu bekliyor. Eğer Bakanlık onay verirse içinde 329 konut. 2 okul ve 2 caminin bulunduğu alan belediyeye geçecek. Belediye sabırsızlıkla bu kararı beklerken, konutları kentsel dönüşüm kapsamına giren vatandaşlar ise diken üstünde.
PARASI ÇOK OLANA SATILIR
Bütünşehir Yasası öncesi 10 yıl Sahilkent Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Ömer Çırpar ise.
kentsel dönüşümün vatandaş üzerindeki tehlikesi hakkında değerlendirmede bulundu. Söz konusu arazinin bulunduğu alanın çok değerli bir alan olduğuna vurgu yapan Çırpar. "Eğer arazi belediyeye geçerse belediye orayı istediği şekilde kullanır. Tek tapu halinde parası çok olanlara da satışı yapılabilir.
Vatandaşın evlerini ihaleyle salacağız diyorlar" diye konuştu. Finike Belediyesi*nin işgalci konut sahiplerinin çıkarlarını koruyan 4706 sayılı Kanun yerine vatandaşı tehlikeye açık hale getiren 5393 sayılı Belediye Kanunu'nu uyguladığını belirten Çırpar "4706 sayılı Kanun.
31 Aralık 2000 tarihinden önce oturan vatandaşlara evlerini almak için öncelik sağlıyor. Belediye o bölgenin imarını sağlayarak 4'te I'i peşin olmak üzere vadeli olarak satması gerekiyor. Ancak belediye bu yola gitmedi, 5393 sayılı kanunun 73'üncü maddesini işletti" dedi.
YANLIŞ YASA UYGULANACAK
Bu kanunla konutların ihaleye çıkarılacağını belirten Çırpar. "Burada oturan vatandaşlar bu usulle kendi evlerini dahi satın alamaz. İhaleye dışarıdan kimselerin de girmesi mümkün. İhaleyi dışarıdan kimsenin girmesini engelleyecek şekilde de yapamazlar. O zaman ihale olmaz. yaparlarsa da ihaleye l'esal karıştırma olur. Dolayısıyla işgalci konumundaki vatandaşlar için bu ciddi mağduriyete sebep olacak.
Yani belediye uygulaması gereken kanunu değil, uygulamaması gereken kanunu devreye soktu" eleştirisinde bulundu. Büyükşehir Belediyesi "nin kentsel dönüşüm için Finike Belediyesi'ne yetki verdiğini belirten MHP'li Finike Belediye Meclis Üyesi Ertürk Yazarda "Alan belediyeye devredilmek üzere Maliye Bakanlığı"ndan alınmak suretiyle tek bir tapu haline dönüştürülmüş. Belediye 12 milyon gibi bir bedel karşılığında bu araziyi alarak burada yaşayan hak sahiplerine satış yapma yoluna gidilecek" diye konuştu.
DERDİMİZ ARAZİNİN TAMAMI
İşgalci konumunda olan 329 konutun tapularının hak sahiplerine verilip verilmeyeceği konusunda ileri dönük bir sıkıntı olabileceğini dile getiren Yazar. "İhale usulü satış sürecinde vatandaşın bütçesini aşan afaki ücretler verilebilir. Ona da meclis üyeleri olarak karşı çıkarız" yorumu yaptı. Konuyla ilgili açıklama yapan Finike Belediyesi İmar Müdürlüğü, işgalci konumundaki vatandaşların mağdur edilmeyeceğini bildirdi. Kentsel dönüşüm kapsamından 5359 Sayılı Kanunu kullanma nedenlerini dc açıklayan belediye yetkilisi şunları söyledi: "Önce 4706 Sayılı Kanunu uygulayacaktık; ancak o kanuna göre konutların haricinde sera. bahçe gibi yerleri hazineden alamıyoruz. Bir de yerin tamamını vermiyorlar. Örneğin adam 2 bin metrekareyi çevirmiş apartman yapmış. Buranın 400-500 metrekaresini veriyor gerisi hazinede kalıyor. Bizim derdimiz bu alanın tamamını alarak vatandaşımıza kendi mevzuatımıza göre satmak".
BELEDİYE MEVZUATIYLA SATIŞ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bu alanın belediyeye geçmesi hususunda başvuru yapıldığını aktaran belediye kaynakları, "Bu alanı alabilmemiz için kentsel dönüşüm alanı kapsamına girmesi gerekiyor.
Alanda kentsel dönüşümde uygulanmayacak" diye bilgi verdi. Alanı hazineden aldıktan sonra imar çalışması yaparak, belirlenen hak sahiplerine yerlerin devredileceği ifade eden belediye yetkilileri, alanın tamamının ihaleye çıkarılmayacağını. satışın vatandaşın dilekçesiyle sadece kendi işgal elliği alana yönelik olacağını aktardı. Satış parça parça yapılacağı için ihaleye başka girenlerin olmayacağını ileri süren belediye yetkilileri. "Sadece hak sahiplerine satış gerçekleşecek. Ancak fiyat konusunda henüz net bir şey yok. Hak sahiplerini biz tespit ettik. 329 konutta 1.100 kadar vatandaş yaşıyor" açıklaması yaptı.
Antalya Körfez