Kent Haberleri

Antalya Gazipaşa Macar Mahallesi'nde balık çiftliği mi kurulacak!

Gazipaşa Belediye Meclisi'nin aldığı, "Macar Mahallesi açıklarına balık çiftliği kurulması" kararı ilçede yaşayan duyarlı vatandaşları ve çevrecileri ayağa kaldırdı.

ANTALYA Ziraat Mühendisleri Odası Gazipaşa Temsilcisi Hidayet Bilgiç, konunun Gazipaşa açısından taşıdığı hassasiyeti bilimsel verilerle ortaya koydu. Alınan kararın turizme yeni açılmakta olan Gazipaşa için büyük risk oluşturduğunu dile getiren Bilgiç, belediye meclisinin kararı yeniden gözden geçirmesini istedi. 

Bilgiç, konu ile ilgili tespitlerini şöyle sıraladı: "Gazipaşa Belediyesi eylül ayı meclis toplantısında alınan Macar Köyü'nde balık çiftliği yapılmasına yönelik kararını üzüntü ile öğrendik. Alınan bu karar hem yanlıştır hem de uygulanamaz. Çünkü Gazipaşa turizm bölgesidir. Kanunlarımıza göre turizm bölgesine balık çiftliği yapılamaz. Bölgeye balık çiftliği yapılması için müracaat edilmiş , 2 adet ÇED raporu hazırlanmış, her iki ÇED raporu da olumsuz olarak verilmiştir. 

Akdeniz'de uygulanan Deniz İmar Planı'na göre bu bölgeye balık çiftliği kurulamaz. 

Çiftlik Deniz İmar Planı'na uygun değildir. 

Yerel belediyelerin balık çiftliği açılmasına izin verme gibi bir yetkisi yoktur. Hal böyle iken Gazipaşa Belediyesi'nin almış olduğu bu karar hukuki olarak hiçbir geçerliliği yoktur. Bizi ilgilendiren şey ise halkı ilgilendiren konularda bizim seçtiğimiz meclis üyelerinin Gazipaşa halkının menfaatleri konusunda çok daha duyarlı olmalarını beklememizdir. 

Gazipaşa bir turizm bölgesidir. Bu nedenle bölgenin genel görünümü , deniz ulaşımını etkileme, biyolojik çeşitliliğin etkilenmesi, bazı türlerin ortadan kaybolması, bazı türlerin de dominant hale gelmesi, doğal türlere hastalık taşınma riski ve genetik etki, işletmede kullanılacak antibiyotik gibi kimyasalların etkileri gibi birçok sebepten doğal yaşamı olumsuz etkileyecektir. 

Hepimizin bildiği gibi Macar Bölgesi'nde Orkinos Çiftlikleri varken denizimizin yüzeyinde yağ tabakası mevcuttu. Bu tabaka organik bir tabakaydı ve bölgeye dağılıyordu. Yapılan araştırmalar bu tabakanın kısa süreliğine balık popülasyonunda artış olduğunu tespit etmiş ama uzun süreçte ekosistem değişerek bölgede hiç olmayan türlerin görülmeye başladığını belirlemiştir. 

Daha önce ODTÜ Su Altı Araştırma Grubu'nun 2006 yılında bölgemizde yaptığı araştırma neticesinde balık çiftliklerinin denizimizi ne kadar kirlettiği raporlarla kamuoyu ile paylaşılmıştı. 

Çiftliklerin bölgeye verdiği zararlardan birisi de Nitrat kirliliğidir. Balık dışkılarından gelen Nitrat bölgenin denizaltı bitki örtüsüne zarar verip yosunlaşmayı arttıracaktır. Bölgenin bitki yapısını ve bitki örtüsünü değiştirecektir. 

Şimdiye kadar yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde çiftliklerin bölgeye kısa sürede zararı pek gözükmese de uzun süreçte bölgeye çok zararı olmaktadır. Bölgeyi kirletmekle kalmayıp doğal dengeyi ve ekosistemi değiştirecektir. Gururla dalgalandırdığımız Mavi Bayrak gelecekte dalgalanmayacaktır. Biz de ilerde denizimizin Balık Çiftlikleri Çöplüğü olmaması için konunun Belediyemiz tarafından tekrar görüşülmesini istiyor ve yukarıda belirttiğim olumsuzluklar çerçevesinde tekrar değerlendirmeye alınmasını rica ediyoruz."



Gerçek Alanya