Genel

Antalya Hızlı Tren projesi için 100 bin imza toplandı!

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, iş dünyasının kente demiryolu istediğini belirterek, hızlı tren projesinin mümkün olduğu kadar öne çekilmesi için topladıkları 100 bin imzayı hükümete sunacaklarını söyledi...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, iş dünyasının kente demiryolu istediğini belirterek, hızlı tren projesinin mümkün olduğu kadar öne çekilmesi için topladıkları 100 bin imzayı hükümete sunacaklarını söyledi.


Antalya’nın 122 yıllık demiryolu özlemini somut bir kazanıma çevirebilmek için harekete geçildi. 2012 yılında toplanan 100 bin imza, yakın zamanda hükümete sunulacak. Temel talep hızlı tren projesinin mümkün olduğu kadar öne çekilmesi.


ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya gibi 11 milyonu aşkın yabancı ziyaretçiyle turizmin ve 5.5 milyon ton üretimle tarımın başkenti olan bir ilde demiryolu olmamasının büyük bir kayıp olduğunu söyledi. Hızlı tren bağlantılarının Konya’ya geldiğini, kuzeybatıda ise Afyonkarahisar’a geleceğini vurgulayan Budak, “Bu gelişmeler hızlı trenin Antalya’ya gelmesini kolaylaştırdı ve 2023 ulaştırma hedefl eri içerisinde yer almasını sağladı” dedi. Budak, hızlı tren bağlantısıyla 3 büyük kentten EXPO Antalya 2016’ya daha fazla ziyaretçi gelmesine ve kente gelen turistin Kapadokya veya Efes’e gitmesine olanak sağlanabileceği düşüncesiyle 2012’de il genelinde 100 bin imza topladıklarını söyledi. Ülke gündemindeki değişiklikler, seçim takvimi nedeniyle bu imzaları henüz hükümete ulaştıramadıklarını aktaran Budak, “Demiryolunun 2016’ya yetiştirilmesine ilişkin ümidimiz azaldı. EXPO alanı 2016 sonrasında da turizme ivme katacaktır. Hızlı tren projesinin mümkün olduğu kadar öne çekilmesi gerektiği görüşümüzü koruyor ve önümüzdeki günlerde 100 bin imzayı hükümete sunmayı planlıyoruz” diye konuştu.


Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır da, BAGEV olarak nisan ayında geniş katılımlı bir toplantı ile bölgenin kanaat önderlerini buluşturup demiryolu için ortak bir dil üretmeyi amaçladıklarını belirterek, “Çünkü Gazipaşa’dan Kumluca’ya, Isparta’dan Burdur’a kadar geniş bir alandaki üyelerimiz demiryoluyla ilgili farklı taleplerde bulunuyor” diye konuştu.


Port Akdeniz Antalya Liman İşletmeleri Genel Müdürü Sert ise dünyada bütün limanların demiryolu bağlantısı olduğunu, ancak Antalya Limanı’nda bu olanağın bulunmadığını belirterek, “Antalya’ya demiryolu yapılması, Antalya Limanı’nın gelişmesi gerekiyor. Demiryolunu kullanmazsak gelişemeyiz” dedi.


Güzergah Antalya’dan Sivas’a uzanacaktı


Antalyalı Araştırmacı, yazar ve tarihçi Hüseyin Çimrin’in ‘’Bir Zamanlar Antalya’’ adlı kitabında, Antalya’ya demiryolu inşaatı girişimlerinin Osmanlı döneminin sonlarında başladığı belirtildi. Kitapta, 8 Eylül 1892 tarihli bir belgede, Antalya’dan Sivas’a kadar demiryolu güzergahı keşfi için izin isteyen Amerikalı Cord Earl Cerh’in vekili Baron De Sfelter’in dilekçesi, yine 17 Ağustos 1913 tarihli bir belgede ise Antalya’ya demiryolu hattı ile bir ticaret limanı inşası hakkında Umur-u İktisadiye ve Sanaiye Anonim Şirketi ile yapılan yazışmaların da yer aldığı ifade edildi.


Dünya Gazetesi