Kent Haberleri

Antalya Muratpaşa'da evler zeminin göçmesiyle yana ve öne doğru yatmaya başladı! 

Antalya Muratpaşa'da 60'lı yıllarda kapatılan arıkların üzerine yapılan evler, yana ve öne doğru yatmaya başladı. Vatandaşlar, yıkılmak üzere olan evlerdeki vatandaşlar korkuyla yaşıyor...

Antalya'nın Muratpaşa ilçesine bağlı Kızıltoprak Mahallesi'nde yer alan 'Yediarıklar' diye bilinen bölge 1960'lı yıllarda kapatılmıştı. Arıkların kapatıklmasından sonra, bölgeye çok sayıda gecekondu yapıldı. Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, yıllar içinde toprağın oturmasıyla zeminde çökmeler meydana gelmesiyle, evler yana ve öne doğru eğilmeye başladı.

Evler, içinde yaşayanların korkulu rüyası oldu. Evlerinin yıkılmaması için demir blok ve direklerle önlem almaya çalışan ev sakinleri, "Evimiz yıkılacak diye çok korkuyoruz" dedi.

Bölgede bulunan ve sonradan yapılan gecekondularda, göçükten etkilenerek yana ve öne doğru eğilmeler meydana geldi. Aradan geçen seneler içinde eğimin artmasıyla ise evler neredeyse yıkılacak duruma geldi. Evlerde yaşayanlarsa, kendi imkanlarıyla müdahale ederek, çatıların altına diktikleri demir kolon ve direklerle yıkılmasını önlemeye çalışıyor.

Bölgedeki bazı evlerin boşaltıldığı gözlenirken, terk etmek istemeyenler ise yıkılma tehlikesine rağmen evlerinde yaşamayı sürdürüyor. Mahalledeki bazı evlerin üzerine ise 'Eğri ev' gibi uyarı yazıları asılmış durumda.

RUHSATSIZ YAPILAR VAR

Kızıltoprak Mahallesi'nde 1994'ten bu yana muhtarlık yaptığını ve o günden bu yana evlerin eğri olduğunu söyleyen Mustafa Yılmaz, bölgede 210 hane olduğunu aktardı. Yıllar önce bölgeden 7 tane su arığı geçtiğini belirten Yılmaz, "Arıklar kapatılmış ve üzerlerine ev yapılmış. Zamanla toprak oturunca evler bu hali almış. Ben 26 senedir muhtarım, 26 senedir bu şekilde. Bölge imarda park bölgesi olarak görülüyor. Yapılar ruhsatsız" şeklinde konuştu. Muhtar Yılmaz'ın eğri evlerden birisinin odasında yere bıraktığı portakalın eğimli tarafa hızla yuvarlanması da eğriliği tekrar göz önüne çıkardı.

210 EVİN YÜZDE 75'İNDE YAŞANIYOR

Bölge vatandaşının, evlerin yıkılmasını önlemek için demir kolonlar yaptığını aktaran Mustafa Yılmaz şunları söyledi: 

"Allah korusun 3- 4 şiddetinde en ufak bir sarsıntı olsun ev vatandaşın üstüne yıkılır. Yetkililerle temas halindeyiz. Bu soruna bir çözüm bulunmalı. Vatandaşlar 50- 60 yıldır burada, çık git denmiyor. Yetkililer bir çözüm, bir alternatif bulmalı. Bu bölge imarda park olarak görülüyor. Oturanlar yıllardır burada. Vatandaşı da korumalıyız. 210 binadan aşağı yukarı yüzde 75'inde ikamet var. Yüzde 25'inde oturulmuyor. Bu metruk evleri de yıktırıyoruz."

EVDE KALMIYOR

60 yıla yakındır mahallede oturan, geçimini ise eğri evinin önünde portakal ve elma satarak sağlayan Fadime Karabulut (80) ise kendi evlerini inşa ettikleri sırada arıklardan su aktığını belirtti. Karabulut, "Beton döküldü üstüne. Direkler, sudan dolayı aşağı yattı. Durdukça daha kötü oldu. 2 defa yol yapıldı. Doğal gaz geçti, borular döşendi. Demir tekerlerle evler sallandı. Çatlamalar yaptı. Evin önüne demir kolonlar diktirmeseydik çoktan göçmüştü. Evimin önünü demir direklerle destekledim" şeklinde konuştu.

Yan yatmış evde yaşamaktan korktuğunu, bu sebeple yan yatan evini depo olarak kullandığını belirten Karabulut, "Hemen yan tarafa prefabrik ev getirttim. Burayı da elma ve portakallarımı depoladığım yer olarak kullanıyorum. İçinde yatmıyorum ama sürekli girip çıktığım bir yapı. Yıllardır burada yaşıyorum, yetkililer bizim için bir şeyler yapmalı" şeklinde konuştu.

Mahallede 40 yılı aşkın süredir yaşayan Fatma Kalay da evinin eğriliğinden yakındı ve yaşam zorluklarından bahsetti. Kalay, "Burada kızımla birlikte yaşıyorum. Bizim yaşam şartımız çok zor. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyorum. Bize yardımcı olsunlar. 40 yıldır burada yaşıyorum. Kendi imkanlarımla evimi ayakta tutmaya çalışıyorum. Tapularımızı istiyoruz. Biz de insan gibi yaşamak istiyoruz. Depremden korkuyorum. Evimin etrafında yılan böcek kaynıyor" dedi.

Antalya’daki bin 810 yapı için yıkım kararı!

Ümit Uysal: Kentsel dönüşüm ada bazında yapılmalı!