23 / 12 / 2024

Antalya OSB 'de her sektörde üretim yapılıyor!

Antalya OSB 'de her sektörde üretim yapılıyor!

ahşap işleri, enerji, makine, metal, gıda, inşaat olmak üzere her sektörüde Antalya'da, Serbest Bölge'de de yat ve medikal sektörlerinde ihtisaslaşıyor Türkiye'nin turizm başkenti olarak nitelendirilen Antalya, kabuğunu üretimle kırıyor.




Organize Sanayi Bölgesi'nde ahşap işleri, enerji, makine, metal, gıda, inşaat, plastik kimya, ambalaj, tekstil başta olmak üzere neredeyse her sektörde üretim yapılan Antalya'da, Serbest Bölge'de de yat ve medikal sektörlerinde ihtisaslaşıyor Türkiye'nin turizm başkenti olarak nitelendirilen Antalya, kabuğunu üretimle kırıyor. 

Ahşap işleri, eneıji, makine, metal, gıda, inşaat, plastik kimya, ambalaj, tekstil başta olmak üzere neredeyse her sektörde üretim yapılan Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Birinci, İkinci, Üçüncü etaplarda toplam 321 adet parseli bünyesinde barındırıyor. Antalya OSB'de, yatırımlar tamamlandığında 20 bin kişiye istihdam sağlamayı hedeflenirken, Antalya Serbest Bölgesi de (ASB) yat ve medikal sektörlerinde ihtisaslaşıyor. Antalya Serbest Bölge, 2014 yılının sonunda istihdamı 4 bine, ticaret hacmini ise 900 milyon dolara çıkarmayı amaçlıyor. 

Toplam 6 bin 920 dekar alan üzerine kurulu Antalya OSB'de birinci ve ikinci tevsi alanlar da dahil toplam 280 sanayi parseli bulunduğunu dile getiren Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, imar uygulaması bekleyen 41 parselle birlikte bu sayının 321'e ulaştığını söyledi. Faal durumda ve iskânı olan tesis sayısının 165, kapalı tesis sayısının ise 21 olduğu bilgisini veren Budak, inşaatı devam eden 59, proje halindeki tesis sayısının ise 17 olduğunu ifade etti. Budak, yatırımlar tamamlandığında istihdam sayısının 20 bine ulaşacağım söyledi. 

Antalya OSB'de bir yandan inşaat halinde olan firmalar birer birer üretime geçerken, diğer yandan yeni fabrika inşaatlarının hızla devam ettiğini kaydeden Budak, "Bölgede halen 59 firmanın inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 59 firma, geleceğimize umutla bakmamıza sebep oluyor. 

Antalya OSB' deki sanayicinin yüzde 95'i daha ilk kuşak sanayici, yeni işini kendi kuran girişimciler" dedi. Özellikle son beş yılda OSB'nin üretim ihracat ve istihdam da çok gelişme gösterdiğini Antalya OSB'de, yatırımlar kaydeden Budak, "Geçtiğimiz yıl OSB'nin üre- tamamlandığında 20 bin kişiye istihdam timden satış hasılatı 2 milyar TL'yi, ihracatı 300 sağlanması hedeflenirken, Antalya milyon doları aşmış, yarattığı istihdam ise 11 bi- Serbest Bölgesi de ASB yat ve medikal ne yaklaşmıştır" diye konuştu. 

Bölgede yatınmlar bittiğinde üç seneye kadar istihdamın 20 bin kişiye çıkmasını hedeflediklerini dile getiren Çetin Osman Budak, "Türkiye'deki istihdama paralel olarak bölgemizde de istihdam artıyor. Yatırımlar tamamlandığında üretimin 3 milyar dolara ulaşmasım, ihracat rakamının ise 1 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz" ifadesini kullandı. 

ASB, ticaret hacmini 865 milyon dolara yükseltti Yat ve medikal sektörleri üzerinde ihtisaslaşan Antalya Serbest Bölgesi, 2012 yılında 750 milyon dolar ticaret hacmi gerçekleştirirken, bu yıl yüzde 15 artış sağlayarak ticaret hacmini 865 milyon dolarla kapatmayı bekliyor. Dünya'mn önemli büyük lüks yat üretim merkezlerinden biri haline gelen Antalya Serbest Bölgesi, yat üretiminden sonra medikal sektöründe yarattığı istihdam ile adından sıkça söz ettiriyor. Antalya Serbest Bölge İşletici Genel Müdürü Zeki Gürses, bölgede 113 firmanın faaliyet gösterdiğini, bunun 36'sının yabancı, 77'sının yerli sermaye olduğunu söyledi. 

Gürses, "2012 yılında 750 milyon dolar ticaret hacmine ulaşarak, 3 bin 657 kişiye istihdam sağlayarak kapatmıştık. 2012 yılında ticaret hacmimiz 750 milyon dolar oldu. 2013 yılım ise 865 milyon dolarla kapatmayı bekliyoruz. Bu rakam bugüne kadar gerçekleşen en yüksek ticaret hacmi olacak. Yat ve medikal sektörüne yapılan yatınmlar ticaret hacmimizin artmasına neden oldu. Kan setleri, diyaliz makinesi ve açık kalp ameliyatlarında kullanılan gereçlerin üretimini yapan medikal firmalarımız, yeni yatırımları ile üretim kapasitelerini artırdı. Üretimdeki artış bölgenin genel ticaret hacmini de olumlu etkiledi. Tablomuzdaki yükselişi 2014 yılında da devam ettirmek istiyoruz. Antalya'dan dünyanın dört buyanına ticaret yapıyoruz. ABD, İngiltere, Almanya, Çin, Rusya, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi farklı kıtalardan 85 ülkeye ticaret gerçekleştiriyoruz" ifadesinikullandı. Yat üretiminin bölgede önemli bir yere sahip olduğundan bahseden Zeki Gürses, "2012 yılında ASBAŞ'ta satışı gerçekleşen yat sayısı 12'ye ulaştı. Bölgemizde üretilen yadann boylarının uzaması nedeniyle üretim süreçleri de uzamakta, buna paralel olarak yarattığı katma değer de artmaktadır. Ağırlıklı olarak yeni siparişlerin 50 metre ve üstü yatlara doğru olduğu görülüyor. 2000-2013 yıllan arasında denize indirilen 237 adet yatın satış değeri ise 510 milyon dolara ulaştı" açıklamasını yaptı. 

Yeni yatırımcılar bölgede 2013 yılında toplam 12 yeni yaünmcının bölgede çalışmaya başladığını ve dört tanesi yabancı ortaklı olan bu firmalann, 11 tanesinin yat diğerinin ise maden sektöründe faaliyet göstereceğini aktaran Gürses, "Almanya, Hollanda, İsviçre, Fransa, İspanya, İtalya, Türkmenistan, ABD, Rusya gibi ülkelerden yatırımlar yapılıyor. Bu yatınmlar ile 2014 yılının sonunda istihdamımız 4 bine ticari hacmimiz ise 900 milyon dolara çıkacaktır" diye konuştu. 


Dünya Özel Ek


Geri Dön