28 / 04 / 2024

Antalya Phaselis’in koylarında inşaatı başlatılan halk plajı ‘hukuka aykırı’ görüldü!

Antalya Phaselis’in koylarında inşaatı başlatılan halk plajı ‘hukuka aykırı’ görüldü!

Birinci derece arkeolojik sit alanı olan Phaselis’in koylarına günübirlik tesis ve plaj ihalesinde ‘hukuka aykırı’ görüşü çıktı.



Antalya Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Phaselis Antik Kenti’nin Alacasu ve Bostanlık koylarında şubat ayında inşaatı başlatılan halk plajı ihalesinin iptal edilmesi için açılan davada, bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu. Söz konusu rapor incelenerek  bunun ‘mevzuata aykırı’ olduğunu belirtti.

PLANLAMA VE ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI!

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun olumlu görüşü ile uygulamaya konulan projenin durdurulması için davada mahkeme, kurulun onayıyla başlatılan ihale işlemini durdurarak bilirkişi raporu raporu istedi.

Bilirkişi heyetinin 28 Temmuz tarihinde bölgede yapılan keşiften sonra hazırlanan ve oy birliği ile mahkemeye sunulan 65 sayfalık raporda, projenin mevzuat hükümlerinin yanında planlama ve şehircilik ilkelerine de aykırı olduğu belirtildi. 

Koylara yapılması planlanan günübirlik tesislerin kıyı kanununa da aykırı olduğuna vurgu yapılan raporda, “Dava konusu alanlara ait herhangi bir uygulama imar planı bulunmamaktadır.

Uygulama imar planı bulunmayan alanlardaki sahil şeritlerinde belirtilen mesafeler içinde hiçbir yapı ve tesis yapılamaz. Dava konusu proje kapsamında önerilen fonksiyonlar bu nedenle kıyı kanununun hükümlerine uymamaktadır” denildi. 

 Antalya Phaselis’in koylarında inşaatı başlatılan halk plajı ‘hukuka aykırı’ görüldü!

PHASELİS’TE 4 KATMAN GÖZLENDİ

Gazeteduvar'da yer alan habere göre; arkeolog, şehir plancısı, peyzaj mimarı, mimar ve restorasyon uzmanı ile harita ve kadastro mühendisinden oluşan bilirkişi heyetinin mahkemeye sunduğu görüşte, bölgede Geç Helenistik, Roma, Erken Bizans ve Bizans dönemlerine ait katmanlar gözlemlendi.

Aynı zamanda söz konusu raporda, Antik döneme ve Ortaçağ’a tarihlenen yerleşim yerleri, tespit edildikleri alanların çevresine de yayılım gösterdiği belirtildi.

Dava konusu olan ören yerindeki kalıntılar ise arkeolojik açıdan nadir rastlanan öğelerden olduğu açıklanırken, bu yüzden bu alanın korunması ve elde edilen verilerin sonraki nesillere aktarılabilmesi şartı yer aldı.

KÜLTÜREL MİRASA ZARAR VERECEK!

Dava avukatı Tuncay Koç, bilirkişi heyetinin hazırladığı Phaselis raporundai ilgili  Kültür ve turizm Bakanlığı’nın Alacasu ve Bostanlık koylarında yaptığı projenin ne kadar yanlış olduğu bilirkişi raporuyla da ortaya konduğunu belirtti.

Koç, arkeolojik sit alanlarını bölüp, zarar veren bu projenin insan baskısının daha da artmasıyla bölgeye hem kültürel miras hem de flora ve fauna yönünden zarar vereceğinin aldını çizdi.

Antalya Cennet Koy'daki kaçak villa yıkıldı!

Bodrum Çevre Platformu'ndan Bodrum'daki arazi satışına tepki!

Gökçeada'daki Yıldız Koy'un imara açılmasına tepki!

Geri Dön