Genel

Antalya Serbest Bölgesi, hazine arzisine talip!

Dünya lüks yat üretim merkezi olma yolunda ilerleyen Antalya Serbest Bölgesi, kullanılamaz hale geldiği için Hazine'ye devredilen 56 bin metrekarelik alanı da yatırımcılara tahsis ederek bin 500 yeni istihdam yaratmayı hedefliyor

Dünyanın önemli lüks yat üretim merkezlerinden biri haline gelen Antalya Serbest Bölgesi(ASB), bölge sınırlan içerisinde yer alan fakat kullanılamaz hale geldiği için Hazine'ye intikal eden 56 bin metrekare üzerindeki 45 bin metre¬kare kapalı alanın yeniden düzenlenerek yatırımcılara tahsis edilmesini istiyor. Sorunun çözülmesi halinde 2 yatıma firmanın hemen bu alanlarda yannm yapmak istediğini ifade eden Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, "Yatıma var fakat yer gösteremiyoruz. Bu alanları da kullanabildiğimiz taktirde bin 500 kişi ilave istihdam yaratmak mümkün olacaktır" dedi. 14 Kasım 1987 yılında faaliyet göstermeye başlayan ASB'nin brüt alanının 634 bin metrekare olduğunu belirten Gürses, "Bunun da yaklaşık 448 bin met¬rekarelik bölümü kullanılabiliyor. Bölgede açık alan kalmadı ancak net kullanılabilir alanımızın yüzde 13'ü olan Hazine'ye devrolmuş56bin metrekare alanda 45 bin metrekare kapalı alan aül vaziyette bulunuyor" diye konuştu.

Hazine'ye devredilen alandaki söz konusu binaların bazı hukuki nedenlerle uzun süre kullanılamadığım aktaran Gürses, "Bu nedenle de harap durumdadır. Mevcut durumda hiçbir yatırıma yıkıp, yeniden yapacağı bir bina için bedel ödemek istemez. Sorunun çözümü için Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü'ne 'teminat alınmak suretiyle yeni binaların yapılması' şeklinde bir rapor sunduk. Şu anda bu raporun bir an önce sonuçlanmasını bekliyoruz. Hali hazırda 2 yatırımcı bu alanlarda yat üretmek istiyor. İstanbul Tuzla Bölgesi'nden ve İtalya'dan görüştüğümüz firmalar var. Bu durum istihdam anlamında bölgemize, önemli katkı sağlar. Bu alanları da kullanabildiğimiz takdirde bin 500 kişi ilave istihdam yaratmak mümkün olacak. Ayrıca yeni yatırımların ilimiz yan sanayisine de katkı sağlayacağı unutulmamalıdır" açıklamasını yapü.

2011 yılında yat bakım onarım faaliyetlerinin artması ve medikal sektörünün ilave yatırımlarının devreye girmesi ile istihdam sayısının 3 bin 500'e çi; karmayı hedeflediklerini dile getiren Gürses, "2010 yılında istihdam sayımız bir önceki yıla göre yüzde 11 oranmda azalarak, 3binl47 kişiden 2 bin 800 kişiye geriledi. Bu azalış tekstil sektöründen kaynaklanmış olup özellikle enerji maliyetlerinin artması, kur baskısı, global finansal kriz ve komşu ülkelerde açılan yeni serbest bölgelerin haksız rekabeti bu sektörü olumsuz etkiledi. Buna rağmen ASB özellikle yat ve medikal sektöründeki kümelenme ile istihdamda Türkiye serbest bölgeleri arasında 4. sıradaki yerini korudu"şeklinde konuştu. Bölgede 60'ı yannmcı, 45 tanesi ise kiraa olmak üzere 105 firmanınfaaliyet gösterdiğini anlatan Gürses, 2010 yılını ticaret hacminde yüzde 18 artış sağlayarak 716 milyon dolarla kapattıklarını dile getirdi.

2009 yılında ticari hacimlerinin 605 milyon dolar olduğunu hatırlatan Gürses şu bilgileri verdi: "2010 yılında Türkiye'de faaliyet gösteren serbest bölgelerin ticaret hacmi önceki yıla göre yüzde 4,5 artış göstermiştir. ASB bu anlamda 2009 yılına göre yüzde 18 oranında Türkiye ortalamasının üzerinde artış sağladı. Bunun nedeni ise firmaların üretim bazında yoğunlaşmış olması" ifadesini kullandı.

Ticaret hacminde yurtdışı payı yükseldi
Bölgede 74 Türk firması, 31 de yabancı ortaklı firma bulunduğuna işaret eden Gürses, "ASB, bugünlere üretim sayesinde geldi. Türkiye'deki serbest bölgelerin kurulma amaa da zaten üretim ve ihracattır. Bölgemizde üretim yapan firma yüzde 33 oranmda. Alım satım yapan firma pranı ise yüzde 29 civannda"dedi. ASB'nin ticaret hacminin bugüne kadar 6.2 milyar dolara ulaştığım hatırlatan Gürses,"Bu Türkiye'deki serbest bölgelerin ticaret hacmi 235 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda. Antalya serbest ticaret hacminin sektörlere göre dağılımı ise şöyle: Sanayi yüzde 95, madencilik yüzde 3, tarımda yüzde 2 oranmda. Ticaret hacminde Avrupa Birliği ülkelerinin payı yüzde 38,5, Türkiye'nin payı yüzde 27 oldu.

Bölgemiz daha çok yurtdışı ile ilgili çalışmalar yapıyor. 2009 yılında yurtdışına yönelik yüzde 68 olan ticaretimiz, 2010 yılında yüzde 73'e yükseldi" diye konuştu. Mart ayı ticaret hacimlerinin bir önceki aya göre yüzde 63, geçen yılın mart ayına göre de yüzde 15 oranında artarak 66,7 milyon dolar olarak gerçekleştiği bilgisini veren Gürses, "Yılın üç aylık döneminde ticaret hacmi 146,2 milyon dolara ulaştı. 2010 yılında bu rakam 144,3 milyon dolar olarak gerçekleşmişti" dedi.

Dünya/Duygu ŞAHİN