Antalya ve İstanbul'un cazibesi İranlıları ev sahibi yapıyor!
Yabancılara konut satışıyla ilgili sağlanan kolaylıklardan sonra Antalya ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin muhtelif şehirlerinden konut satın alan İranlıların sayısı her geçen gün artıyor.
Türkiye'de konut edinmeleri konusunda yabancılara sağlanan kolaylık ve avantajlar, İranlıların başta Antalya ve İstanbul başta olmak üzere son dönemde Türkiye'de ev sahibi olma taleplerini ciddi oranda artırıyor.
İranlılar Türkiye'den ev alıyor
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Kasım 2018 konut satış rakamlarına göre, yabancılara konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 117,1 artış gösterdi. Kasım'da Türkiye'den en fazla konut alan yabancılar sıralamasında Iraklılar bin 3 konut ile birinci sıraya yerleşirken, İranlılar ise 463 konut ile ikinci sırada yer aldı. İranlılar, Türkiye'nin sağladığı özgürlük ortamı ve turizme uygun coğrafyasının yanı sıra inşaat kalitesi nedeniyle Türkiye'de ev satın almayı tercih ediyor.
Yabancılar için cazip avantaj
VIP Turkish Pass yönetici ortağı Fatih Çayabatmaz, konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türk hükümetinin Eylül 2018'de aldığı kararla Türk vatandaşlığı için yabancı yatırım miktarını makul seviyelere düşürüp ev alanlar için 250 bin dolar, sabit sermaye yatırımı için 500 bin dolar ve istihdam alanı için ise 50 kişi olarak açıkladığını hatırlatan Çayabatmaz, bu adımın Türkiye'den konut satın almayı düşünen yabancılar için çok cazip avantajlar oluşturduğunu kaydetti.
İranlıların en çok Antalya daha sonra da İstanbul'dan ev aldığını söyleyen Çayabatmaz, Antalya'nın denizi, güneşi, doğal güzellikleri ve turizmin merkezi olması nedeniyle emekliliğini burada geçirmeyi düşünen insanların birinci tercihi olduğunu, İstanbul'un ise tarihi, kültürel ve sosyal alanda sahip olduğu özelliklerinin yanı sıra ticaret ve alışveriş konusunda sağladığı imkanlar nedeniyle tercih edildiğini belirtti.
Türkiye'den konut satın almaları noktasında İranlılara yatırım danışmanlığı hizmeti verdiklerini söyleyen Çayabatmaz, şu açıklamalarda bulundu: "Türkiye, İranlılar için bir özgürlük alanı. Türkiye, yabancıların hem dini hem mezhebi anlamda kendilerini rahat hissettiği bir yer. İstanbul'da her dinden, her dilden ve her milletten insanla karşılaşabilmeniz mümkündür. Devlet büyük bir hoşgörüye sahip, kimin ne yediğine, ne içtiğine, ne giydiğine karışmıyor. Türkiye'de iş ve yatırım yapma anlamında da bürokratik düzen çok basit ve sade."
İranlıların şu an en çok konut satın alan yabancılar sıralamasında 2'nci olduğunu hatırlatan Çayabatmaz, "İnanıyorum ki çok yakın bir zamanda özellikle 2019'dan sonra bir numara olacaklar. Çünkü hem potansiyel hem de nüfus olarak çok daha güçlü bir konuma sahipler. Yapılan reklam çalışmalarının da neticelerini yeni yılda görmeyi umuyoruz." şeklinde konuştu.
"Türkiye inşaat alanında dünyaya örnek bir ülke"
Türkiye'de bir gün içinde yapacağı işlemlerle ev alabildiğini, şirket kurabildiğini, araba sahibi olabildiğini ve bir Türk vatandaşının yaptığı bütün işlemleri yapabildiğini söyleyen Çayabatmaz, Türk inşaat sektörünün dünyadaki yerine ilişkin ise şunları söyledi: "Türkiye inşaat alanında dünyaya örnek bir ülke. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerimiz dünyada bir numara, dünyanın birçok noktasında çok kaliteli ve hızlı bir şekilde büyük projeler yapabiliyoruz. İstanbul bundan en fazla nasibini alan yer. Hem modern, hem sağlıklı, hem kaliteli, hem de şık büyük siteler yapılıyor. Siteler insanların ihtiyaçlarını giderme noktasında her türlü imkana sahip. Kreş, okul, cami, alışveriş merkezi, sauna ve hamamın olduğu siteler yapılıyor. Yabancılar hem sosyal imkanlar hem de güvenlik açısından daha çok bu siteleri tercih ediyor."
"Türkiye pasaportu Ortadoğu'daki ülkelere göre yüksek bir değere sahip"
Türkiye'den ev satın almak isteyen yabancıları cezbeden bir diğer faktörün de Türk pasaportunun dünyadaki itibarı olduğunu anlatan Çayabatmaz, "Türkiye pasaportu Ortadoğu'daki ülkelere göre yüksek bir değere sahip. Yaklaşık 113 ülkeye vizesiz gidilebiliyor. Gürcistan ve Ukrayna'ya kimlik belgesiyle de seyahat mümkün. Devletin sağlık alanında sağladığı imkan ve kolaylıklar yabancıların Türkiye vatandaşı olmak istemeleri için önemli sebeplerden" dedi.
"İranlılar Türkiye'de Avrupa'dakinden daha rahat yaşayabiliyor"
Ekonomik krizlerde bazı insanların gelecekle ilgili kaygılardan dolayı daha çok yurt dışına ilgi gösterdiğini ifade eden Çayabatmaz, "İranlılara Kanada'yı, Amerika'yı değil yaşantıları ve tarihleriyle kendilerini daha iyi hissedecekleri Türkiye'yi tavsiye ediyoruz. Bir yabancıya en misafirperver davranan ülke bu anlamda Türkiye. İranlılar Türkiye'de Avrupa'dakinden daha rahat yaşayabiliyor, alışveriş yapabiliyor, sosyalleşebiliyor ve yiyecek içecek noktasında herhangi bir sıkıntı yok. Bunlar İranlıların Türkiyeyi tercih etmesine neden olan en önemli faktörler. Kanal İstanbul ve yeni havalimanının açılmasıyla bu şehir daha ön plana çıkacak" değerlendirmesinde bulundu.
"Türkiye'de ulaşım imkanları çok iyi ve konut kalitesi yüksek"
Tahran'da yaşayan İranlı iş adamı Kamuran Hakani ise yaklaşık 6 ay önce, yabancılara Türkiye'den konut satın alma imkanı sağlandığını ve fiyatların da uygun olduğunu görünce mülk almaya karar verdiğini belirtti. Hakani, "Türkiye'ye gidince gurbette olduğunuz hissine kapılmıyorsunuz. Türkiye bizim için Avrupa gibi değil. Yemek kültürümüz ve yaşayış biçimimiz Türklerle çok yakın. Bu ülkedeki güvenlik de bizi cezbeden faktörlerden. İstanbul çok tanıdık bir şehir, 13-14 yıldır ticaret nedeniyle bu kente gidip geliyorum. Hem ekonomik hem de kişisel tercihlerim açısından Türkiye'deki şehirler arasında İstanbul'u seçtim" dedi.
Satın aldığı evin yeni havalimanına yakın ve yeni bir yerleşim yeri olduğunu belirten Hakani, "Türkiye'de ulaşım imkanları çok iyi ve konutların kalitesi yüksek. Ben memnunum ve diğer dostlarımıza da tavsiye ediyorum. Prosedür de çok kolay ve Türk devleti bu konuda yabancıları uğraştırmıyor. Çok kısa süre içinde bütün işlemleri tamamladım. İmzaları attık ve ödemeleri yaptık. Avrupa ülkelerine göre bu süreç çok kısa sürede tamamlanıyor" şeklinde konuştu.
"Ev aldıktan sonra dostlarıma da anlattım, onları da konut almaya teşvik ettim"
İranlı iş kadını Ferişte Beniamiriyan ise konu ile ilgili olarak şunları söyledi: "Şu ana kadar 20'ye yakın ülkeye gittim, kültürel açıdan en yakın ve kendimi huzurlu hissettiğim yer İstanbul. Türkiyeliler yabancılara karşı çok saygılı ve misafirperverler. Türk kültürünü çok seviyoruz. Bu, gidiş-gelişleri arttıracak ve kültürleri birbirine yakınlaştıracak bir adımdır aynı zamanda. Çünkü hem Türkiye devleti hem de Türk insanı çok iyi gerçekten. Müslüman İranlı olarak Sayın Erdoğan'ı çok takdir ediyoruz ve Türkiye'deki kültürü de beğeniyoruz. Kültürel, sosyal ve siyasi ilişkileri zenginleştirecektir ve evlilikler olabilir bu şekilde. İki arkadaşım, biri Ankara'da biri İzmir'de Türklerle evlendiler. Bunun gelecekte artmasını diliyoruz."