27 / 04 / 2024

Antalya yabancıya konut satışında İstanbul’u solladı!

Antalya yabancıya konut satışında İstanbul’u solladı!

Yabancılara yapılan konut satışında rekor kıran Antalya, İstanbul’u solladı. Türkiye’de gayrimenkule en fazla yatırım yapan ülke ise Almanya oldu.



EVA Gayrimenkul Değerleme, yabancıların Türkiye’ye yaptığı yatırımlarla ilgili geniş kapsamlı bir araştırma yaptı. Hürriyet Gazetesi'nden Salim Uzun'un haberine göre, yapılan araştırmada dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı. 

Verilere göre alan bazında yapılan yatırım oranı geçen yıla göre yüzde 143.7 oranında artı. Araştırmalar sonucunda Antalya, 2018 yılında yatırım için en fazla tercih edilen il sıralamasında İstanbul’u geride bıraktı.

İKİNCİ SIRADA ARABİSTAN

Yüzölçümü olarak 2018 yılında en fazla yatırımın Almanya’dan yapıldığı kaydedildi. Almanya’yı Suudi Arabistan, Ürdün, Irak, Fransa, Filistin, İngiltere, Kuveyt, Katar ve Yemen takip etti. Yatırım tercihinde ilk 10 il sıralaması ise şu şekilde: Antalya, İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Muğla, Manisa, Aydın, Yalova, Bursa ve Ankara. 2017'de ilk sırada İstanbul bulunuyordu.

TURİZM VURGUSU

Yabancı yatırımcının Antalya ilgisinin yeni oluşmadığını ifade eden Antalya Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Tat, “Geçmiş senelerde de bu ilgiyi gördük. Ancak 2018 yılı çok daha yüksek seviyelerde geçti. Özellikle turizm niteliği olan ilçelerde çok sayıda gayrimenkul satışı yapıldı. Zaten İstanbul gibi bir kentin Antalya’nın gerisinde kalması ilginin boyutunu rakamlarla ortaya koyuyor” açıklamasında bulundu.

GURBETÇİ DE LİSTEDE

Antalya’nın birçok ilçesinde yabancı yatırımcı yoğunluğu olduğunu söyleyen Kadıoğlu Emlak Yatırım Danışmanlık şirketi sahibi Alptekin Kadıoğlu, şunları söyledi: “Almanlar, Ruslar ve İranlıların yoğun ilgisiyle karşı karşıyayız. Yabancı yatırımcı daha çok daire satın alırken, gurbetçiler arsaya yönelmiş durumda.”

HAREKET DEVAM EDECEK

“2018 yılında yaşanan döviz hareketleri de yabancı yatırımcıyı Antalya’ya yöneltti. Daha önce 100 bin Euro’ya satılan bir daire yabancı yatırımcı için bir anda yarı fiyatında azıldı. Bu da talebin neredeyse iki katına çıkmasını sağladı. Şu an Döşemealtı’nda yaptığımız satışların yüzde 90’ı yabancıya yönelik. Biz bu hareketin 2019 yılında da devam etmesini bekliyoruz.”

Yabancıya konut satışı 2018 yılında 2017‘ye kıyasla alan bazında arttı!


Geri Dön