Kent Haberleri

Antalya'da 1. derece doğal sit alanında bulunan eski bina günübirlik tesis alanı oldu!

Antalya'da 1. derece doğal sit olan Lara Falez Kıyı bandı üzerinde 1930'lu yıllarda küçük bir değirmenken sonrasında sahip olduğu tüm tarihi özellikleri kaybetti. Park alanından günübirlik tesis alanına dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı...

Falez kıyı bandında eski bina için, sahiplerinin talebi doğrultusunda günübirlik tesis alanı olarak planlama çalışması başlatıldı.


Antalya'da 1. derece doğal sit olan Lara Falez Kıyı bandı üzerinde 1930'lu yıllarda küçük bir değirmenken sonrasında sahip olduğu tüm tarihi özellikleri kaybederek dev bir kütleye dönüşen binanın, park alanından günübirlik tesis alanına dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı. Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, konuyla ilgili Büyükşehir ve Muratpaşa belediyelerine hazırlanan planla ilgili görüş sordu. Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi, Aralık ayında önerilen planların, Lara Falez Kıyı Bandına ilişkin plan bütününde değerlendirilmesinin uygun olduğu ve onanmak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gönderilmesi gerektiği yönünde oy birliğiyle karar verdi. Alana ilişkin uygulama ölçekli imar planlarını Ocak ayı meclisinde görüşen Muratpaşa Belediyesi'nde ise plan çalışması, tekrar incelenmek üzere meclisin ilgili ihtisas komisyonlarına gönderildi. 


TARİHSEL GEÇMİŞ


 Tartışmalara neden olan yapı, Lara Falez Kıyı Bandı üzerinde, Işıklar Caddesi'nin hemen sonunda yer alıyor. Alanın hikayesi, 1935 yüına kadar uzanıyor. 30'lu yıllar, Antalya'da kenti boydan boya kat eden su arklarından gelen suyun falezin yükseltisinden de yararlanılarak değirmenler kunılduğu zamanlardı. O yıllardan kalan bu küçük değirmen, Cumhuriyet'in sanayileşme hamlesiyle çeltik ve çırçır fabrikasına dönüştü. 1953 yılında fabrika inşaatı tamamlandı ve 1964 yılına kadar, 11 yü fabrika olarak çalıştı. 1960'lı yıllarda apartmanlaşmayla Antalya'nın yüzü değişirken fabrika genişleyen kente yenildi ve kapanmak zorunda kaldı. Fabrika kapandıktan sonra bardan diskoya farklı şekillerde kullanıldı, fakat zaman içinde metruk hale geldi. Alanı turizme açmak için ilk adım, 28 Nisan 1992 tarihinde eski değirmenin sahiplerinin yapıyı düzenleyerek turizm amaçlı kullanmak amaçlı Koruma Kunılu'na başvurusuyla başladı. Aynı yıl 1 Mayıs'ta Kurul, yıkık yapı kalıntılarının düzenlenmesini, prensipte uygun buldu. 2 katlı, taş duvar örgülü yapının özgün durumundan yola çıkarak proje üretilmesini istedi. Ancak bu karar daha sonra iptal edildi.Koruma Kumlunun, 10 Kasım 2003'te alanın çöküntü haline dönüştüğünü ve sadece 'özgün kütlenin rölöverestitüsyon projesi hazırlandığı' takdirde değerlendirme yapabüeceğini büdirmesiyle çalışmalar yeniden başladı. Hazırlanan projeleri 12 Nisan 2004'te değerlendiren Kuml, restorasyon projesi üzerinde yapılan denize inen merpenin ve deniz tarafında yer alan yapı girişlerinin iptal edilmesiyle birlikte binanın yeme içme amaçlı kullanılabileceğine karar verdi. Aynı yıl 23 Kasım'da inşaat ruhsatlan verilerek alanda çalışma başladı.Ancak açılan dava sonucu alanda inceleme yapan bilirkişi heyeti, 108 metre taban alanına oturan değirmenin 942 metrekarelik bir yapıya dönüştüğünü saptadı. 

Bilirkişi raporunda, "Buradaki yapının falezlerin doğal dokusuna uygun bir mimarisinin olduğunu söylemek de hayli iddialı bir görüştür" denildi. Dava 2009 yılında sonuçlandı ve 2004 tarihli Koruma Kuml karan ile bu karara bağlı verilen inşaat ruhsatı iptal edüdi. 


MİMARLAR ODASI Bu arada ikinci bir dava Antalya Mimarlar Odası tarafından Antalya 3'üncü İdare Mahkemesinde başladı. Oda, Muratpaşa Belediyesi'nin 7 Ekim 2005'te söz konusu yapıyı tescilli bina olarak imar planlarına işlemesi nedeniyle dava açtı. 2011 yılı Eylül ayında sonuçlanan dava sonunda, 1. İdare Mahkemesinin kararına atıfta bulunularak imar planlan iptal edildi. 

KONUT YAPMAK Bu arada söz konusu alan el değiştirdi. 

Servet Şükrü Yazıcı ve Figen Yazıcı ortaklığında Pema Limited Şirketi tarafından satın alınan bina hakkında yeni sahipleri 28 Ocak 2013'te Antalya Tabiat Varlıklannı Koruma Bölge Kumluna 942 metrekarelik binayı konut olarak kullanmak için başvurdu. Başvuru reddedilirken aynı yer Kumlun önüne günübirlik tesis alanına çevrilmesi talebiyle 1 Kasım 2013 tarihinde yeniden geldi. Kurul, konuyla ilgili belediyelere göıiiş için başvurdu.


Antalya Gazete Bir