13 / 05 / 2024

Antalya’da 10 inşaat firması ihracat hedefiyle kümelendi!

 Antalya’da 10 inşaat firması ihracat hedefiyle kümelendi!

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Ekonomi Bakanlığı desteğiyle hayata geçirdiği ‘Antalya Yapı Sektörünün Türkiye ve Yurtdışında Yapılandırılması Projesi’ kapsamında kentteki 10 firmayı Yapı Projesi Grubu’nda kümelendirdi.



Yapı sektörünü kent ekonomisine yüksek döviz girdisi sağlayan bir sektöre dönüştürmek isteyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Eylül 2011’de Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle hayata geçirdiği ‘Antalya Yapı Sektörünün Türkiye ve Yurtdışında Yapılandırılması Projesi’nden umutlu. Proje kapsamında Yapı Projesi Grubu çatısı altında kümelenen ve danışmanlık hizmeti alan 10 Antalya firması ihracat için geri sayıma başladı. 5 aşamalı projenin halen eğitim ve danışmanlık aşamasında olan grup üyeleri, projenin son 2 ayağında yurtdışı pazarlama ve alım heyetleri ile buluşmaya yoğunlaşacak. Proje kapsamındaki 10 firma ilk ihracatını 2013 yılında yapacak.


ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, yapı sektörünün Antalya’da yaş sebze meyve ye tarımdan sonra gelen önemli bir sektör olduğunu belirterek, “Şu ana kadar bu sektörde faaliyet gösteren firmaların ihracatlarının istenilen düzeyde olmaması sebebiyle ‘Antalya Yapı Sektörünün Türkiye ve Yurtdışında Yapılandırılması Projesi’ kapsamında bu sektörün ihracat potansiyelinin arttırılmasını hedefliyoruz. Proje maliyetinin yüzde 75’i için Ekonomi Bakanlığı’nın desteği alındı. Hali hazırda ihracat yapan ve daha önce hiç ihracat yapmamış 10 firmadan oluşturulan Yapı Projesi Grubu, ATSO önderliğinde uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini arttırmak amacıyla kümelenme mantığı ile bu proje altında birleşti” dedi.


Proje sonunda firmaların hedef ülkelerdeki potansiyel iş ortakları ile bir araya getirileceğini söyleyen Budak, “Projenin ilk aşaması olan ihtiyaç analizi ayağında, danışman bir firma tarafından firmalar detaylı bir şekilde incelenerek ihracat yapabilmek için gerekli olan ihtiyaçları belirlendi. İkinci aşama olan eğitim ayağında, ihtiyaç duyulan temel bilgi ve beceriler verilen eğitimler ile firmalara kazandırıldı. Hali hazırda devam eden üçüncü aşama danışmanlık ayağında ise, firmaların servis ve ürünleri doğrultusunda ihracat yapüacak pazarlar, profesyonel bir danışmanlık firması tarafından araştırılacak ve seçilecek hedef ülkelerde firmaların iş yapabilecekleri potansiyel iş ortakları belirlenecek. Dördüncü ve beşinci aşamalar olan yurtdışı pazarlama ve alım heyeti ayaklarında ise, firmaları hedef ülkelerdeki potansiyel iş ortakları ile tanıştırmak üzere yurtdışı heyet ziyaretleri düzenlenecek, yurtdışmdan alım heyetleri getirilecek” şeklinde konuştu. 


Projeye alanında dünyanın en önemli isimlerinden olan bir danışmanlık firmasıyla başladıklarını vurgulayan Budak, “Projenin amacı; Antalya’da yapı malzemeleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların, ATSO önderliğinde, ortak vizyon anlayışı ile yurtdışı pazarlara açılmalarını sağlamak, dış pazarlarda rekabet etme güçlerini arttırmak ve ihracat odaklı büyümelerine yardım sağlamaktır” dedi.


Danışmanlık aşaması 3.5 ay devam edecek


Danışmanlık çalışmalarının toplam 3.5 ay süreceğine değinen Budak, “Danışmanlık çalışmalarının sonunda katılımcı firmaların özellikleri ve ihracat stratejileri doğrultusunda ticari heyet gezisi ile gidilecek en çekici 3 hedef ülke belirlenerek bu ülkelerdeki potansiyel iş ortaklan tespit edilecek. Yapı Projesi için ihracatta hedef alınacak 3 ülke, 24 Eylül’de yapılacak Danışmanlık Hizmeti Aşaması l’inci Çalıştayı’nda belli olacak” şeklinde konuştu.


Firmaları ihracat heyecanı sardı


Artı Banyo Limited Şirketi sahibi Ahmet Bilgiç: Bu proje İle kendi markamız olan 'Onno' ürünlerini ihraç ederek büyümeyi hedefliyoruz, ic piyasadaki daralma bizi ihracata yönlendirdi. Bugüne kadar dolaylı olarak ihracatımız vardı. Ürünlerimizi Kıbrıs'a gönderiyorduk ama artık ihracatımızı kendimiz yapar hale gelmek istiyoruz. Ortadoğu ve Arap ülkelerine ulaşmak istiyoruz. Klozet kapağından sıvı sabunluğa kadar tüm banyo ürünlerini 'Onno' markasıyla üretiyoruz. Bu aksesuarları ihraç etmek en büyük hedefimiz. Projenin bizi hedefimize ulaştıracağını düşünüyorum.


Özel Sergün Günısı inşaat Limited Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Eren: İhracat yapmamış firmaların ihracat kabiliyetlerini artırmayı amaçlayan önemli bir projenin içindeyiz. Üretimimizin yüzde 3-4'lük kısmını ihraç ediyorduk. Arap Baharı dolayısıyla ihracat deneyimimiz var. Bu projeye hic ihracat yapmamış firmalara yol göstermenin yanı sıra, ortak bir sinerjiyle hareket etmenin ayrıcalıklarından faydalanmak için katıldık. ATSO cok doğru bir is yaptı. 2023 İçin 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi var. ATSO bu projeyle ortak hareketin de gücüyle Antalya'nın bu rakamdaki katkısını artırmak gayretinde. Antalya'nın sürdürülebilir ihracat yapacak sektörlere ihtiyacı var.

İntercam AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Bataş: Antalya'da faaliyet gösteren yakarmaları otel inşaatlarından cok şey öğrendi. Antalya turizm ve tarım kenti ancak sanayide derinden geliyor, inşaat ve yapı firmaları ilimizde cok hızlı yol alıyor. Üretim ve altyapı konusunda sıkıntımız kalmadı. Su ana kadar iç piyasada faaliyet gösteriyorduk. Yeni yatırımlarımızla ihracat yapmaya hazırız. Devletin teşviklerini etkin kullanmak için ATSO firmalara önderlik yapıyor. Ben projenin güzel sonuçlar vereceğine inanıyorum. 2013 yılında ihracata başlayacağız. Hedef pazarlarımız arasında Ortadoğu ülkeleri mutlaka olacak.

Seda TUZLU / Dünya 


Geri Dön